Eduard f.r. Frieser

Expositie is afgelopen

De Wereld Van Dwartje.

Tentoonstelling 17-09-2016 t/m 23-10-2016 > Grou
Eduard f.r. Frieser De Wereld Van Dwartje.
‘De Wereld van ‘Dwartje’ in museum Grou

Een sprankelende wisselexpositie van de Grouster schilder-schrijver Eduard F.R. Frieser van 17 september t/m 24 oktober in museum ‘Hert fan Fryslân’ in Grou. In zijn schilderijen spelen naast kleur ook vorm, licht en compositie een belangrijke rol. In de expositie ‘De Wereld van Dwartje’ zijn veel van zijn ballonpoppen te zien, vaak in heldere kleuren en met verschillende emoties. Zo is er de kleurige ballonbospop, maar er zijn b.v. ook meer sinistere ballonpoppen.
Ballonpopjes zijn figuurtjes in een felgekleurd kostuumpje met bijzondere details, verzonnen door Eduard. Ze bevinden zich vaak in een sprookjesachtige omgeving, in een magisch-realistische wereld: ‘De Wereld van Dwartje’. Van zijn schilderijen met ballonpoppen worden ook enkele tekeningen getoond en ook een film waarin te zien is hoe Eduard Frieser te werk gaat.
In het museum zijn tevens enkele van zijn landschappen te bekijken, geïnspireerd op Midden-Friesland. Deze landschappen leggen tevens een verbinding met het boek dat Frieser onlangs uitbracht ‘De Natte en de Droge Wereld’. Daarin trekt de hoofdpersoon na een gefingeerde oorlog vanuit de veilige kuststrook erop uit om Midden-Friesland opnieuw in kaart te brengen en te onderzoeken of daar nog mensen wonen. Op zaterdag 8 oktober is Eduard Frieser vanaf 3 uur in het museum aanwezig om het boek te presenteren en te signeren.
De wisselexpositie wordt op zaterdag 17 september ’s ochtends om half 11 geopend en is tot en 24 oktober voor het publiek geopend: woensdag t/m zondag van half 2 tot 5 u.
Eduard f.r. Frieser Grou
Eduard f.r. Frieser Grou (2)
Een nevelige winterochtend in Grou.
Olieverf op paneel.
30 x 30cm.

In het werk van Eduard F.R. Frieser gaat het om schilderkunstige elementen als vorm, licht, kleur en compositie. Directe en indirecte verwijzingen naar het magisch realisme zijn hem niet vreemd. De onderwerpen die hij schildert zijn vooral portretten, landschappen, en magisch realisme.
De schilderijen kenmerken zich door de ambachtelijke manier waarop het werk is opgebouwd. Deze bestaat uit het steeds weer opnieuw aanbrengen van verschillende laagjes transparante olieverf, op de reeds aanwezige kleur. Op deze wijze ontstaat er een schilderij met diepe, verzadigde kleuren. Toch geeft de kunstenaar zichzelf veel ruimte om spontaan hier en daar wijzigingen in de compositie aan te brengen.

Schilderkunst is literatuur voor veel mensen die niet willen lezen, maar iets tastbaars willen zien waarbij ze een bepaalde emotie kunnen voelen.

Contact

Eduard f.r. Frieser
Grou
Nederland


280 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Tekeningen