WG Kunst

Expositie is afgelopen

100 jaar later - Ode aan Osip en Nadjezjda Mandelstam - Sietse H. Bakker en Hanneke de Munck

Tentoonstelling 17-05-2019 t/m 19-05-2019 > Amsterdam
WG Kunst 100 jaar later - Ode aan Osip en Nadjezjda Mandelstam - Sietse H. Bakker en Hanneke de Munck
Het weekend van 17 t/m 19 mei 2019 wordt in WG Kunst een tentoonstelling georganiseerd geïnspireerd op het werk van de Russische dichter Osip Mandelstam. De tentoonstelling is ter ere van de eerste ontmoeting in Kiev van deze grote Russische dichter met zijn latere vrouw Nadjezjda, nu 100 jaar geleden (mei 1919).
Beeldhouwer Hanneke de Munck en graficus Sietse H. Bakker presenteren gezamenlijk hun werk, geïnspireerd op de gedichten van Mandelstam. Dankzij zijn vrouw Nadjezjda is de poëzie van Osip Mandelstam – in 1938 gestorven in een Siberisch kamp - bewaard gebleven. Zij leerde honderden gedichten uit haar hoofd. Het werk werd voor het eerst in 1963 in de Verenigde Staten uitgegeven.
Sietse Bakker heeft de gedichten in zijn grafisch werk verwerkt in de vorm van tekst/beeld combinaties. Te zien is o.a. “De laatste fase”, een serie van 13 hout- en linosneden met gedichten van Mandelstam, chronologisch gekozen uit de Voronezj periode (Mandelstams ballingschap). Zo ontstaat een actuele dialoog met deze dichter en zijn tijd.
Hanneke de Munck toont de bronzen, houten en stenen beelden die zij maakte ter voorbereiding van het Monument voor de Liefde, een gedenkbeeld voor Osip en Nadjezjda Mandelstam. Dit beeld staat in de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuidoost én in Sint Petersburg op het terrein van de universiteit, een symbool van culturele verbondenheid.
Tijdens de Weekendsalon zijn tekeningen te zien van leerlingen van de Sri Laksmi basisschool uit Amsterdam Zuidoost, gemaakt onder leiding van de School der Poëzie en geïnspireerd op Mandelstams gedichten en levensverhaal.
In samenwerking met de capaciteitsgroep Slavische talen en culturen van de UvA, uitgeverij en boekhandel Pegasus en de School der Poëzie wordt er bovendien een voordrachtwedstrijd en een vertaalwedstrijd van enkele gedichten van Mandelstam georganiseerd. Op zaterdagmiddag 18 mei worden in WG Kunst de winnaars van de vertaal- en voordrachtwedstrijd bekend gemaakt en worden gedichten voorgedragen.
Art film “Keep my words forever” over Mandelstam van de Russische cineast Roma Liberov. Informatie over het culturele programma staat vanaf medio april op www.wgkunst.nl
OPENING vrijdag 17 mei van 17.00 – 19.00 uur
Voorts geopend vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei 12.00-17.00:

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 DK Amsterdam
www.wgkunst.nl
020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl
WG Kunst Amsterdam

WG Kunst is een culturele instelling met ANBI status die tentoonstellingen organiseert en kunsteducatieve projecten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

De doelstelling van WG Kunst is het opwekken en vergroten van belangstelling voor beeldende kunst door op laagdrempelige wijze een breed publiek actief in aanraking te brengen met kunst.

De toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Openingstijden

Gedurende tentoonstellingsperiodes is WG Kunst geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar "WG Kunst"