WG Kunst

Expositie is afgelopen

Schilderijen en Gedichten - Kristbergur Ó. Pétursson

Tentoonstelling 18-02-2022 t/m 27-02-2022 > Amsterdam
WG Kunst Schilderijen en Gedichten - Kristbergur Ó. Pétursson
Kristbergur Ó. Pétursson (1962) is een IJslandse kunstenaar. Diverse musea in IJsland hebben zijn werk in hun collectie. Van 1979 tot 1985 studeerde hij aan het IJslandse College of Arts and Crafts. Zijn vervolgopleiding genoot hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1985-1988). Deze periode heeft veel indruk op hem gemaakt en was bepalend voor zijn verdere loopbaan als kunstenaar.
In de periode van 2000-2019 werd Kristbergur Ó. Pétursson gevormd als kunstenaar en maakte zijn werk een grote ontwikkeling door. Hij begon gedichten te schrijven, als nieuwe discipline binnen zijn kunstenaarschap. In 2019 verscheen zijn eerste bundel: een combinatie van beeldend werk en gedichten. Voor Kristbergur is deze tentoonstelling in WG Kunst meer dan een nostalgische terugkeer. Hij wil Amsterdam graag de ontwikkeling in zijn werk laten zien. Hij toont een groot aantal olieverfschilderijen, gemengde technieken op papier en droge naald etsen. Zijn gedichten vormen de verbinding met de beeldtaal van zijn schilderijen.
Zijn schilderijen hebben rechtstreeks te maken met zijn gedichten. Zijn gedichten gaan over het menselijk bestaan, de natuur, met humor maar soms ook somber. In zijn werk deelt hij zijn persoonlijke ervaringen met de paradoxale werkelijkheid. Zijn schilderijen in WG Kunst zijn het ontmoetingspunt van de aangename tijdloosheid van de natuur en de grimmige werkelijkheid van het hier en nu, zoals dit in zijn gedichten tot uitdrukking komt.
Péturssons olieverfschilderijen zijn gelaagd en met veel aardkleuren. Hij experimenteert door zijn gedichten onder een laag verf te verstoppen, zodat de woorden tot lijnen en vormen worden geabstraheerd.
Ter gelegenheid van deze expositie in WG Kunst verschijnt zijn eerste dichtbundel, getiteld Vetrarfærðin/Wintertravails (Winterse beproevingen), 47 gedichten met Engelse vertaling. In de dichtbundel van Kristbergur Ó. Pétursson zijn 15 illustraties van droge naald etsen opgenomen.

U bent van harte welkom deze bijzondere tentoonstelling te komen bezoeken!
Tentoonstellingsperiode vrijdag 18 t/m zondag 27 februari 2022
dagelijks geopend 13.00-17.00, maandag gesloten
WG Kunst Amsterdam

WG Kunst is een culturele instelling met ANBI status die tentoonstellingen organiseert en kunsteducatieve projecten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

De doelstelling van WG Kunst is het opwekken en vergroten van belangstelling voor beeldende kunst door op laagdrempelige wijze een breed publiek actief in aanraking te brengen met kunst.

De toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Openingstijden

Gedurende tentoonstellingsperiodes is WG Kunst geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Contact

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
Nederland
Tel: 020 6161515

www.wgkunst.nl

51 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar WG Kunst