WG Kunst

Expositie is afgelopen

Hommages 3 - Willem Broens in WG Kunst

Tentoonstelling 04-03-2022 t/m 13-03-2022 > Amsterdam
WG Kunst Hommages 3 - Willem Broens in WG Kunst
Van 4 t/m 13 maart 2022 exposeert Willem Broens nieuw werk in WG Kunst, onder de titel ‘Hommages 3’. Zijn hommages zijn een ode aan het lezen, aan het kijken en aan de metamorfose. Het zijn uithangborden voor de literatuur.

Willem Broens is Neerlandicus en beeldend kunstenaar. Hij woont en werkt op Texel. Sinds 2009 is hij bezig met zijn project Hommages. Broens beschouwt schrijvers en dichters als een spoorboekje bij het leven. Hij wil zijn helden verbeelden in zijn idioom; hij geeft ze antwoord. Het zijn bladzijden van de vergankelijkheid. Op de zinken en koperen platen worden ‘Zolen van de herinnering’ gemaakt. Het zijn verwonderingssuites. In zijn werk onderzoekt hij hoe denken, lezen, bewustzijn en ervaring met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden.

Broens zegt hier zelf over: ’Tekst is te vergelijken met een raakvlak, een huid. Lezen is een schuivende beweging over de huid. Lezen kan schrammen veroorzaken. Lezen is vergelijkbaar met een lichamelijke aanraking. Je kunt met de ogen al lezend het lichaam van de tekst schaden. Je rent en springt, kijkt op en duikt weer in de teksten en je ervaart de aanrakingen. Lezen is op te vatten als een oeroude lichaamscultuur. De lijfelijkheid van de tekst is niets meer dan een fantasma, een restant van de verloren wereld. Ik ben op zoek naar die wereld via de teksthuid, via de huid van oude en verweerde zinken en koperen platen. Ik ben aan het spoorlezen, ik wil de schrammen langs om te weten hoe het binnen in de ander is. Dat verlangen is mijn drijfveer.’

In de tentoonstelling in WG Kunst toont Broens een vijftiental nieuwe Hommages aan schrijvers en dichters, onder andere Samuel Beckett, J.L. Borges , Raymond Roussel, F. van Dixhoorn, b. zwaal, W.G. Sebald, Annie M.G. Schmidt, F. Harmsen van Beek, H.C. ten Berge en Charles Baudelaire.

De Hommages zijn van verschillende materialen gemaakt. Broens werkt met gemengde technieken op zink, koper, hout en andere materialen. Naast de Hommages toont hij ook enkele andere werken, voornamelijk op papier.

Tentoonstellingsperiode 4 t/m 13 maart 2022
Openingstijden dagelijks tussen 13.00 uur -17.00 (maandag gesloten)
Willem Broens is op gedurende de openingstijden op alle dagen aanwezig.
WG Kunst Amsterdam

WG Kunst is een culturele instelling met ANBI status die tentoonstellingen organiseert en kunsteducatieve projecten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

De doelstelling van WG Kunst is het opwekken en vergroten van belangstelling voor beeldende kunst door op laagdrempelige wijze een breed publiek actief in aanraking te brengen met kunst.

De toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Openingstijden

Gedurende tentoonstellingsperiodes is WG Kunst geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Contact

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
Nederland
Tel: 020 6161515

www.wgkunst.nl

118 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar WG Kunst