Zone2Source

Expositie is afgelopen

De Tuin en de Tuinman

Tentoonstelling 22-01-2017 t/m 19-03-2017 > Amsterdam
Zone2Source heeft Irene Fortuyn uitgenodigd om vanuit haar onderzoek naar lokale kennisstructuren en vele ervaringen met parken aan de slag te gaan met het Amstelpark. Het onderzoek naar de Tuin en de Tuinman, dat een vervolg is op eerder werk dat zij maakte over onderhoud en betekenis van groen in de stedelijke omgeving, ging van start in het voorjaar van 2016. Filmportretten, foto’s, tekeningen, kaarten en verhalen van tuinmannen en beleidsmakers van het Amstelpark komen samen in een tentoonstelling waarin de bezoeker in aanraking komt met de achterkant van het park.

De Tuin en de Tuinman
Als voormalig Floriade park is het Amstelpark een perfecte locatie om te onderzoeken hoe een stadspark in een gemeenschappelijke tuin veranderd kan worden waarin de mensen die zorg dragen voor het park verbonden worden met de gebruikers, die doorgaans gescheiden van elkaar zijn. Door middel van een serie video portretten van de tuinmannen en beleidsmakers die vorm geven aan het Amstelpark, brengt de tentoonstelling De Tuin en de Tuinmande bezoeker in aanraking met een vaak niet zichtbare kant van het park. Centraal figuur is Nico van der Ree – tuinman in het Amstelpark sinds september 1971, een jaar voor de opening van de Floriade waarvoor het Amstelpark werd aangelegd – die eind 2016 met pensioen is gegaan. Verhalen van Nico en zijn collega’s komen samen in een tentoonstelling met video’s, tekeningen, kaarten en objecten waarin de bezoeker de zorgdragers van het Amstelpark ontmoet.

Uitgangspunt van dit project is de stem van de tuinbaas en de onmetelijke bron van kennis die zij bezitten, die zelden ontsloten, gedeeld of bevraagd wordt. De onderliggende vraag is hoe de rol van de tuinman opnieuw bekeken kan worden als een onderdeel van een duurzaam model van gemeenschappelijk beheer van onze openbare ruimte, circulair en inclusief in plaats van hiërarchisch en exclusief. Hoe kan de stem en kennis van hen die voor het land zorgen en de geschiedenis ervan met zich meedragen, gehoord worden en een impuls geven aan de ontwikkeling en de zorg voor het gemaakte land en de openbare ruimte?

Het Amstelpark in Kaart
Zondag 5 Februari en 26 Februari, 14:00 – 17:30 uur
Het Glazen Huis
Met Irene Fortuyn

Activiteit

Tijdens de tentoonstelling wordt de bezoeker uitgenodigd een selectie te maken uit een lijst met woorden die betrekking hebben op het park. De ingevulde lijsten zullen door de kunstenaar uitgewerkt worden tot park poëzie kaarten die in de laatste week van de tentoonstelling in het Glazen huis afgehaald kunnen worden.
Zone2Source Amsterdam
Zone2Source Amsterdam (2)
Zone2Source Amsterdam (3)
Zone2Source Amsterdam (4)
Zone2Source Amsterdam (5)
Zone2Source Amsterdam (6)

Zone2Source is een internationaal platform voor kunst, natuur en technologie, gevestigd in het prachtige Amstelpark, (voormalig Floriadeterrein uit 1972), te Amsterdam. ZoneSource nodigt kunstenaars uit om in en buiten paviljoen het Glazen Huis kunstprojecten te presenteren waarin ervaringen en praktijken worden verbeeld die betrekking hebben op onze omgang met de natuur. Zone2Source gaat over het terugkeren naar de bron om vandaaruit opnieuw te kijken en te ervaren, teneinde alternatieve relaties tussen mens, natuur en technologie te onderzoeken.

Met elke twee maanden een spraakmakende kunsttentoonstelling, verbeeldt Zone2Source mogelijke werelden die zich afspelen op het kruispunt van kunst, wetenschap en natuur. Daarnaast presenteert Zone2Source een boeiend publieksprogramma met performances, discussies, lezingen, workshops en excursies die voor een breed publiek verdieping geven aan de thema’s die door de kunstprojecten worden aandragen, zoals: energie, alternatieve economische systemen, bio-engineering, posthumanisme, ontwerp van leefomgevingen, degrowth, eco-technologie, cultuurlandschappen, intersoortelijke communicatie, en dergelijken.

Openingstijden

Paviljoen het Glazen Huis
Vrijdag tot zondag, 13:00 - 17:00 uur, verder op afspraak
(Gratis toegang)

Contact

Zone2Source
Amstelpark 4
1083HZ Amsterdam
Nederland

zone2source.net

544 dagen geleden bijgewerkt

  • Multimedia
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk

Stuur een bericht naar Zone2Source