Nicole Spit

Expositie is afgelopen

'Dementie, begrepen van binnenuit.' | Tuin van Kapitein Rommel in Castricum.

Tentoonstelling 01-06-2017 t/m 20-07-2017 > Castricum
Nicole Spit 'Dementie, begrepen van binnenuit.' | Tuin van Kapitein Rommel in Castricum.
Een indruk van de tentoonstelling 'KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuit', in de binnenruimte van de 'Tuin van kapitein Rommel' in Castricum.

In de tentoonstelling zijn onder andere collage-schilderijen te zien, waarbij portretten uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam, gezichten hebben gekregen van ouderen van nu. Door 3d toevoegingen en andere aanpassingen, ondersteunen de kunstwerken een idee over omgang met en begrip voor dementerenden. Een kwetsbaar ogend beeldje heeft een memory-stick in haar lichaam, waarop nog een herinnering staat. Deze is door de toeschouwer af te lezen met bijbehorende QR-code. Een spiegel vermengd oudere ogen met je eigen spiegelbeeld. Letterlijk tijd voor zelfreflectie. Het is bij de kunstobjecten opletten op de subtiele details, in de kraag van kleding zijn figuren te zien, een abstract schilderij lijkt ineens een ruimte met ramen en herbergt een bewoner en wat zijn de overgebleven woorden op een vervormde afstandsbediening?
Nicole Spit 'Dementie, begrepen van binnenuit.' | Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. (2)
'Dementia. hurts'. Het verlies van herinneringen en het gemis van sociale contacten (al dan niet aanwezig), komt terug in de kraag van haar ietwat slordige kleding. Om haar hoofd, een vage brij.
In haar gezicht zien we de rimpels, als tastbare herinneringen aan jaren.
Nicole Spit 'Dementie, begrepen van binnenuit.' | Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. (3)
'Residu 1 en 2'. Bestaat uit twee doeken met geschilderde ruwe vormen die vaag een ruimte aangeven (ramen, deur) met daarin perforaties in de vorm van menselijke figuren.
Het lijkt een soort nabeeld van iemand in een kamer.
Nicole Spit 'Dementie, begrepen van binnenuit.' | Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. (4)
' Waar '. Een collage van een letterlijk verknipte, oudere man. Ondersteboven, maar het oog kijkt je aan.
Het geeft een gevoel van verwarring weer. Waar, staat voor de steeds terugkerende vraag en voor het accepteren.
In deze tentoonstelling verbeeldt Nicole Spit ontwikkelingen in de omgang met dementie en dementerenden. Met haar project ‘Dementie begrepen van binnenuit’ probeert Nicole dementie invoelbaar te maken en een visie te geven op de implicaties van dementie in de verre en nabije toekomst.

Van 1 juni 2017 t/m 20 juli te zien in de binnenruimte van de 'Tuin van Kapitein Rommel' in Castricum. Tuin van Kapitein Rommel 2 (voor navigatie navigeren naar Stationsweg 3)1901 DZ Castricum. Open op werkdagen van 09:30-16:30uur. Tevens te zien tijdens de Kunstfietsroute van Castricum op za 3 juni en zondag 4 juni.
Nicole Spit Castricum
NeoBio. BioArt Objecten geïnspireerd door de ontwikkelingen in de biotechnologie.
Nicole Spit Castricum (2)
Illustraties - Nicole Spit.
Nicole Spit Castricum (3)
Tentoonstelling over dementie 'KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuit'. Een minicursus mantelzorg aan de hand van kunstobjecten. DesignStudio Dáárheen - Nicole Spit

Nicole Spit
is een designer en kunstenaar uit Castricum.
Ze heeft Design Academy Eindhoven en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht richting product design gevolgd. Na jaren als productvormgever gewerkt te hebben bij ontwerpbureau`s, ontwerpt ze nu bij haar eigen DesignStudio Dáárheen, die zich vooral richt op trends, tendensen in de samenleving.( o.a. technologische, sociaal-maatschappelijke.)

Na onderzoek zet zij deze ontwikkelingen om in een concreet productontwikkelingsadvies.
Opmerkelijke bevindingen uit haar trend onderzoek zet zij om in Speculatief design scenario`s en kunstobjecten. Tevens is zij Freelance gastdocent toekomstontwerp en productforecasting, speculatief design.

De kunstobjecten die ze maakt komen vaak voort uit onderzoek naar een bepaald thema en uit verwondering.
Zie ook haar site Art.StudioDaarheen.nl

Stuur een bericht naar Nicole Spit