Nicole Spit

Expositie is afgelopen

Tentoonsteling bij het Society5.0Festival - Speculatief design

Tentoonstelling 12-10-2022 t/m 13-10-2022 > Amsterdam
Nicole Spit Tentoonsteling bij het Society5.0Festival - Speculatief design
Een verzameling echte en digitaal vertaalde bomen, voor het kunstproject 'Digitaal Bomen Monument' - Society5.0Festival - Nicole Spit, Designstudio Dáárheen
Nicole Spit Tentoonsteling bij het Society5.0Festival - Speculatief design (2)
'NeoBio, een visie op de invloed van biotech op productdesign', - Society5.0Festival- Nicole Spit, Designstudio Dááheen
Bij het Society5.0Festival over toekomstdenken, zal er in een hotelkamer de tentoonstelling 'Bedroom Speculations' met mijn projecten 'Digitaal Bomen Monument' en 'NeoBio, a vision on the influence of biotech on productdesign' zijn. De expo is onderdeel van Speculative Futures Amsterdam, een chapter van het werelwijde 'Speculative Futures' netwerk.

Bij het 'Digitaal Bomen Monument' laat ik enkele kunstwerken zien, waarbij karakteristieke bomen uit de omgeving van Castricum*, gedigitaliseerd zijn, door photogrammetry en in 3d software. Zo kunnen bomen bewaard blijven in een digitaal monument. Niet alleen hun DNA of nakomelingen, maar juist de boom met zijn fysieke kenmerken, zoals hij geworden is in de tijd, met littekens, butsen, bobbels. In welke richting konden groeien. Ik laat zien waar de boom, vanuit zijn perspectief, behoefte aan heeft, door hem in een virtuele droomwereld te plaatsen, waarbij bijvoorbeeld goede grond, genoeg water, of groeiruimte aanwezig is. Het project probeert daarmee ook de toekomstige omgang met bomen in een veranderend klimaat te adresseren. Wat is onze band met bomen? Vinden wij oude karakteristieke bomen van belang? Wat gebeurt er als je bomen her-vertaalt door een digitaal filter, waarbij de boom in 3d software driehoeken en met 'mapping' gestalte krijgt?
* Het project wordt ondersteund door het makersfonds voor kunstenaars van de Gemeente Castricum

Bij 'NeoBio' gaat het project over de invloed van commerciële Big-Tech bedrijven, waarbij ze biotechnologie kunnen gebruiken in productdesign. Wat voor soort levende 'producten' zou dat op kunnen leveren? Door middel van CRISPR/Cas een knip en plak techniek voor DNA manipulatie, zou je nuttige kenmerken, als stukjes functiecode kunnen implementeren in een cel en een product.

Het Society5.0Festival vind plaats op 12 en 13 Oktober, in het Student Hotel Amsterdam City. De Speculative Design expo genaamd 'Bedroom Speculations' is in de hotelkamer (nr 2019) tegenover de ingang van het Parool theater.

NB Het 'Digitaal Bomen Monument' is ook te zien, in een mooie expositie, vanaf 11 december bij Huize Koningsbosch in Castricum. ( https://digitaalbomenmonument.wordpress.com/ )
Nicole Spit Castricum
NeoBio. BioArt Objecten geïnspireerd door de ontwikkelingen in de biotechnologie.
Nicole Spit Castricum (2)
Illustraties - Nicole Spit.
Nicole Spit Castricum (3)
Tentoonstelling over dementie 'KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuit'. Een minicursus mantelzorg aan de hand van kunstobjecten. DesignStudio Dáárheen - Nicole Spit

Nicole Spit
is een designer en kunstenaar uit Castricum.
Ze heeft Design Academy Eindhoven en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht richting product design gevolgd. Na jaren als productvormgever gewerkt te hebben bij ontwerpbureau`s, ontwerpt ze nu bij haar eigen DesignStudio Dáárheen, die zich vooral richt op trends, tendensen in de samenleving.( o.a. technologische, sociaal-maatschappelijke.)

Na onderzoek zet zij deze ontwikkelingen om in een concreet productontwikkelingsadvies.
Opmerkelijke bevindingen uit haar trend onderzoek zet zij om in Speculatief design scenario`s en kunstobjecten. Ze heeft als gastdocent meerdere gastlessen gegeven op het gebied van toekomstontwerp en productforecasting, speculatief design, bij diverse instituten en hogescholen.

De kunstobjecten die ze maakt komen vaak voort uit onderzoek naar een bepaald thema en uit verwondering.
Zie ook haar site Art.StudioDaarheen.nl

Stuur een bericht naar Nicole Spit