SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven

Meer...
Expositie is afgelopen

Traditie en (re)constructie | Een nieuwe blik op collage en fotografie

Tentoonstelling 21-10-2017 t/m 25-11-2017 > Eindhoven
SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven Traditie en (re)constructie | Een nieuwe blik op collage en fotografie

Leendert Blok, zonder titel, fotografie, 1927

Collages van Louis Schoutens
Bloemenfotografie van Leendert Blok (Spaarnestad Historisch Archief)

Opening: Dutch Design Week, Eindhoven, 21 - 29 oktober 2017

Tijdens Dutch Design Week opent SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven met de presentatie van een serie kleurrijke collages van Louis Schoutens uit de jaren ’70 en bloemenfoto’s uit het Spaarnestad Historisch Archief van Leendert Blok (1895-1986) uit de jaren ’20.
Typisch Nederlandse onderwerpen als landschap, interieurs en bloemen zijn door de kunstenaars onderzocht, geordend en ge(re)construeerd. De werken laten een eigenzinnige en vernieuwende blik op deze onderwerpen zien.

Leendert Blok: een opnieuw samengestelde bloem

Blok (1895-1986) fotografeerde bijna alleen bloemen en wist van narcissen, dahlia’s, tulpen fragiele beeldhouwwerken te maken. Het ‘geheim van een overtuigende bloem’ zat volgens hem in het opnieuw samenstellen ervan uit verschillende ‘perfecte’ onderdelen. Hij nam verschillende bloemen van dezelfde soort uit elkaar en stelde de ‘perfecte’ bloem samen die met spelden en dergelijke bijeen werd gehouden. Desnoods schilderde hij een bloemblad erbij dat hij tussen de andere monteerde.
Blok werkte al vanaf de jaren twintig met kleuren: autochromen (voorloper van de dia) en spectracolors, een door hemzelf ontwikkeld procedé op basis van zwartwit-film, dat zorgde voor scherpere en helderdere opnamen. Hij experimenteerde eindeloos met emulsies, glasplaten en celluloid.

Louis Schoutens: verschillende perspectieven en kleuren

Louis Schoutens (1938-2009) is zijn leven lang gefascineerd geweest door papier. Tijdschriften, kranten, wikkels van chocoladerepen en snoepjes: hij verwerkt ze allemaal in zijn collages.

Perspectieven

Zijn landschappen en interieurs hebben een ruimtelijkheid doordat hij gebruik maakt van meerdere perspectieven. Waar je ook begint met kijken, overal kun je een ingang vinden en ronddwalen als een visuele reis.
In de poëzie bewondert hij de kunst van het weglaten: “een goed gedicht kan meer zeggen dan een roman en bestaat uit verbrokkelde beelden die samensmelten.” Dit fragmentarische komt sterk overeen met Schoutens techniek: scheuren of knippen van papier van verschillende herkomst en die weer tot één compositorisch geheel samenbrengen.

Kleurgebruik

Schoutens werd geboren op het eiland Java. Op 9-jarige leeftijd vertrok hij samen met zijn ouders naar Nederland. “Ik ben nooit losgekomen van de kleurenpracht van Java. Voor mij zijn westerse kleuren te hard, te strak, te actief. De Javaanse kleuren, maar ook de Oosterse verstillen meer.” In zijn collages is Schoutens op zoek naar rust, stilte, een plek om in rond te dwalen. Hoewel hij houdt van uitbundige felle kleuren, zoals rood en geel, probeert hij ze te verzachten door bruin- en groentinten te gebruiken.

SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stichting Beeldende Kunst, SBK Kunstuitleen & Galerie, verhuurt én verkoopt kunst aan particulieren en bedrijven. Al voor € 6,75 per maand heb je toegang tot 40.000 kunstwerken en onbeperkt experimenteren met kunst in huis. Heb je het kunstwerk van je dromen gevonden, dan kun je het aanschaffen met het collectietegoed dat je tijdens het lenen hebt opgebouwd.

SBK wil een breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst. Zij vindt dat kunst niet alleen thuishoort in een museum maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte. SBK biedt kunstenaars een podium om zich aan een breed publiek te presenteren. Van kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend tot jong aanstormend talent.
Een groot deel van de collectie is online te bekijken via de website van SBK: www.sbk.nl.

Openingstijden

Woensdag tot en met zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.

Stuur een bericht naar "SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven"