SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven

Expositie is afgelopen

Hubert Leyendeckers en Marc Volger

Tentoonstelling 07-06-2018 t/m 06-07-2018 > Eindhoven
SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven Hubert Leyendeckers en Marc Volger
Hubert Leyendeckers
SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven Hubert Leyendeckers en Marc Volger (2)
Hubert Leyendeckers
SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven Hubert Leyendeckers en Marc Volger (3)
Hubert Leyendeckers
SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven Hubert Leyendeckers en Marc Volger (4)
Marc Volger
SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven Hubert Leyendeckers en Marc Volger (5)
Marc Volger
Presentatie met werk van Hubert Leyendeckers (Weert, 1935) en Marc Volger (Geldrop, 1955). Beiden Brabants en nog altijd actief als beeldend kunstenaar.

Hubert Leyendeckers: onderzoek naar ruimte en natuur
De thematische keuze van de Bredase kunstenaar Hubert Leyendeckers is overduidelijk: al zestig jaar werkt hij in stilte aan een oeuvre waarin de ruimte en de natuur worden onderzocht. Leyendeckers is al sinds zijn jeugd gefascineerd door de ruimte. Opgroeiend in Weert, waar van luchtvervuiling destijds nog geen sprake was, keek hij al naar de sterren.
Het zette hem aan tot nadenken over de onmetelijkheid van het heelal en de nietigheid van de mens. Op zijn 12e zag hij wat schilderkunst kan doen: van dichtbij zag hij punten en kloddertjes verf, van veraf een landschap. In zijn atelier begon hij stukjes van het heelal te onderzoeken, met diezelfde punten en klodders verf.

Grotendeels schildert Leyendeckers op houten panelen waarop hij de abstracte beelden, die grenzen aan het figuratieve, laat ontstaan. Na ruim zestig jaar onderzoekt hij nog altijd nieuwe plekken in het heelal.
Stedelijk Museum Breda toont op dit moment een overzicht van zijn werk in de tentoonstelling ‘True Beauty – Op de grens van kunst en wetenschap.’ Ondanks het feit dat zijn werk het atelier zelden verlaat, heeft SBK een behoorlijk aantal werken in de collectie.

Marc Volger schilderde aanvankelijk figuratieve voorstellingen naar de werkelijkheid. Geleidelijk ontwikkelde hij zijn huidige, soms abstracter vormentaal. Het werk van Volger is een mengeling van beelden uit herinneringen en van metaforen, die worden gevoed door verschillende associaties.
Zijn materiaalgebruik is gevarieerd: verf, papier en pigmenten worden door elkaar of gelaagd toegepast. De werken worden samengesteld uit schijnbaar losse delen, die zich op meerdere manieren laten duiden. Beurtelings kan eenzelfde vorm een oog, een vrucht of een borst zijn. Het is een netwerk van onderwerpen die associatief verbonden zijn in melancholie, vergankelijkheid of schoonheid.

Dualiteit
Het werk van Volger heeft een dualistisch karakter, zowel in onderwerp als in uitvoering. De thematiek van Volger raakt aan de schaduwzijde van het bestaan, dat het zien en ervaren kleurt en belast. Volger: “De kortstondigheid is geplaatst naast het eeuwige goud en de ondoorgrondelijke schoonheid van de natuur.”

*2 maanden gratis actie*
Welk kunstwerk zou jij in huis willen halen? Welk werk past nu echt bij jou? Als je hiermee wilt experimenteren, bekijk dan onze kennismakingsactie.

*SBK Young membership*
Studenten en jongeren onder de 25 jaar kunnen kunst kiezen uit meer dan 30.000 werken van professionele kunstenaars, tegen een extra aantrekkelijk tarief.

Stichting Beeldende Kunst, SBK Kunstuitleen & Galerie, verhuurt én verkoopt kunst aan particulieren en bedrijven. Al voor € 6,75 per maand heb je toegang tot 40.000 kunstwerken en onbeperkt experimenteren met kunst in huis. Heb je het kunstwerk van je dromen gevonden, dan kun je het aanschaffen met het collectietegoed dat je tijdens het lenen hebt opgebouwd.

SBK wil een breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst. Zij vindt dat kunst niet alleen thuishoort in een museum maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte. SBK biedt kunstenaars een podium om zich aan een breed publiek te presenteren. Van kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend tot jong aanstormend talent.
Een groot deel van de collectie is online te bekijken via de website van SBK: www.sbk.nl.

Openingstijden

Woensdag tot en met zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar "SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven"