SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven

Expositie is afgelopen

It’s primary time

Tentoonstelling 09-08-2018 t/m 07-09-2018 > Eindhoven
SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven It’s primary time
Afbeelding: Willem Verkley, Compositie nr.2
Rood. Geel. Blauw. De drie primaire kleuren, welke ook wel het ‘gezicht’ werden van de kunstenaarsbeweging De Stijl, met leden als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

De Stijl
En zo archetypisch als die drie kleuren, rood, geel en blauw lijken voor de stroming, zo uiteenlopend waren de ideeën van de verschillende leden. Van Doesburg zag kleur bijvoorbeeld als een essentieel middel om de ruimtelijke ambities van een architect zichtbaar te maken, terwijl Mondriaan door verschillende fases van kleurgebruik doorging: van naturalistisch naar bruin- en grijstinten en van pastelkleuren naar zijn herkenbare primaire palet. Voor Rietveld had kleur een dienende en ondersteunende rol, waarbij hij de perceptie vanuit de waarnemer van belang vond.

De kunstenaars vonden elkaar in het streven om kleur als een autonoom element ‘uit de kunst’ en niet ‘uit de natuur’ te zien, vanuit het idee dat de samenhang der kleuren tot ‘harmonie’ zou leiden. Deze onderzoekende en analyserende blik op kleur van de neoplastici kreeg na de hoogtijdagen van De Stijl veel vervolg.

SBK Collectie
Ook binnen de eigen collectie zijn werken te vinden van kunstenaars die ieder een eigen onderzoek deden naar de autonome kracht van kleur.

De eigen collectie, in opbouw sinds 1955, kent Nederlandse kunst van kunstenaars die in Nederland werkzaam zijn of zijn geweest. SBK Eindhoven stelt met maandelijks wisselende presentaties de diverse collectie van kunstenaars, stijlen, media en boodschappen voor.

It’s primary time omvat een serie werken waar de primaire kleuren aan ten grondslag liggen; een reeks kleurrijke werken uit de eigen collectie. Met werk van Cornelis Verkley, F.J. Halewijn, E.A. van der Grijn, Peter Regt, Dirk-Jan Ribbeling, A.H. Olthof en Jaap Mulder.

Stichting Beeldende Kunst, SBK Kunstuitleen & Galerie, verhuurt én verkoopt kunst aan particulieren en bedrijven. Al voor € 6,75 per maand heb je toegang tot 40.000 kunstwerken en onbeperkt experimenteren met kunst in huis. Heb je het kunstwerk van je dromen gevonden, dan kun je het aanschaffen met het collectietegoed dat je tijdens het lenen hebt opgebouwd.

SBK wil een breed publiek interesseren voor hedendaagse kunst. Zij vindt dat kunst niet alleen thuishoort in een museum maar onderdeel moet zijn van het dagelijks leven; thuis, op de werkplek en in de openbare ruimte. SBK biedt kunstenaars een podium om zich aan een breed publiek te presenteren. Van kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend tot jong aanstormend talent.
Een groot deel van de collectie is online te bekijken via de website van SBK: www.sbk.nl.

Openingstijden

Woensdag tot en met zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar "SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven"