Galerie Steenwijk

Expositie is afgelopen

Raggers rond de Baarg

Tentoonstelling 18-08-2018 t/m 07-09-2018 > Steenwijk
Galerie Steenwijk Raggers rond de Baarg
Galerie Steenwijk Raggers rond de Baarg (2)
Galerie Steenwijk Raggers rond de Baarg (3)
Galerie Steenwijk Raggers rond de Baarg (4)
Galerie Steenwijk Raggers rond de Baarg (5)
Een familiegeschiedenis op de rafelrand van Overijssel en Drenthe.

Over de streek rondom de Bisschopsberg en zijn bewoners is nog steeds weinig bekend. Het gebied is lang onopgemerkt gebleven en er bestaat nog altijd een clichébeeld over de Baargers die in het heideveld tussen Steenwijk en Havelte ploeterden voor hun bestaan. Het mag welhaast een wonder genoemd worden dat één van de vroegste bewoners van het gebied zijn persoonlijke herinneringen op papier heeft gezet. Zowel in verhaalvorm als via tekeningen en schilderijen.
Nog mooier is het, dat de familie Kuiper deze schat aan informatie altijd goed bewaard heeft. Aangevuld met oude archiefstukken van de familie uit de eerste helft van de negentiende eeuw, levert dit prachtige sfeerbeelden op.

In de expositie zijn tekeningen en schilderijen te zien, gemaakt door de gebroeders Geert en Hendrik Kuiper die beiden het leven op de Baarg tot onderwerp van hun schilderkunst hebben gemaakt. Het ligt dan in de bedoeling om ook het boek 'Raggers rond de Baarg' te presenteren. Dit boek is geschreven door Paula Kuiper, dochter van Geert, waarin zijn verhalen zijn opgenomen, geïllustreerd met tekeningen en schilderijen van de gebroeders. Aangevuld met diverse historische feiten en wetenswaardigheden over archeologische vondsten uit dit gebied is het een zeer interessant boekwerk geworden.

Dit dubbele eresaluut belicht zo in alle genuanceerdheid het wonen en leven van de baargers op de schrale zandgronden van de Bisschopsberg. De grond was er zo arm dat er alleen iets groeide als het eerst zes dagen water en dan de zevende dag stront had geregend. Maar het is ze gelukt!
Galerie Steenwijk Steenwijk
Galerie Steenwijk Steenwijk (2)
Galerie Steenwijk Steenwijk (3)

De stichting "Galerie Steenwijk" bestaat sinds 1966 en is gevestigd boven de Bibliotheek aan de Meppelerweg 47 te Steenwijk (Rabogebouw), lift aanwezig.

De stichting heeft ten doel het organiseren van tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst en andere kunstvormen. Het beleid van het huidige bestuur is een zo groot mogelijke diversiteit van tentoonstellingen te presenteren met een hoge kwaliteit. In het expositieseizoen, dat loopt van september tot en met mei, zijn ongeveer acht tentoonstellingen, waarvan de toegang altijd gratis is.

Het postadres van de galerie is: Postbus 112, 8330 AC Steenwijk

Openingstijden

Openingstijden tijdens exposities:
Maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur

Stuur een bericht naar Galerie Steenwijk