Galerie Steenwijk

Nu te zien

Bagage

Tentoonstelling t/m 01-08-2024 > Steenwijk
Galerie Steenwijk Bagage
Monoprint - Helma Lok
Galerie Steenwijk Bagage (2)
object - Ria Penthum
De expositie ‘Bagage’ – over de kwetsbaarheid van het leven
Een duo-expositie met de titel ‘Bagage’ met monoprints van Helma Lok-Hörnemann en objecten van Ria Penthum. Ze maken beiden werk waarin het leven en hun levenservaringen verweven zitten. Het is verstild, maar heeft tegelijk veel meer diepere lagen in zich wat de kijker enorm kan raken. De ‘bagage’ die je wijsheid en ervaring kan geven, je stappen geeft die anderen nog niet kunnen maken, maar ook jezelf laat kennen en je kwetsbaar kan maken. Laat je meenemen door deze bijzondere combinatie van kunstenaars bij de komende expositie in Galerie Steenwijk.

Helma Lok-Hörnemann (Oldemarkt) is ruim twintig jaar geleden gestart met het werken met vilt in combinatie met andere materialen, waarbij ze het vilt al snel als een soort van bouwsteen in haar werk begon te hanteren. Ze zocht naar de mogelijkheden om materialen met elkaar te combineren. Andere natuurlijke materialen, maar ook fotoprints op zijde, of afgedrukt op grafisch papier of gewoon krantenpapier kregen een plek in haar kunstwerken. Ook de combinatie van porselein en metalen met vilt vond ze een uitdaging, om zo harde en zachte materialen samen te voegen tot een totaal beeld. Het werken met vilt is de laatste jaren naar de achtergrond verdwenen om plaats te maken voor andere technieken. Naast fotobewerking en mixed media, is ze nu vooral bezig met het maken van mono-prints. Kleine en grote gebeurtenissen en veranderingen in haar leven bepalen haar werk. Het kunnen ook nieuwsberichten of gesprekken zijn die mijn werk beïnvloeden en een plaats krijgen in mijn monoprints. Meer van haar werk is te zien op www.helma-lok-hornemann.nl

Ria Penthum (Assen) haar beeldend werk beweegt zich tussen verschillende disciplines en bestaat uit objecten, assemblages, installaties en boeken. Ria is gefascineerd door de diepere gelaagdheid van de mens en de natuur, het denken en handelen van de mens en de kwetsbare werkelijkheid van het leven. Haar vaak fragiele werk gaat over onvolmaaktheid en schoonheid, over verval en imperfectie, over mens en natuur. Dit kan resulteren in een wildgroei aan organische vormen, een verzameling organismen, mensachtige wezens of hybride creaturen. Maar het kunnen ook ragfijn geborduurde en gebottelde portretten zijn die opdoemen uit het duister. Het is zoals zij het noemt ‘de kwetsbare werkelijkheid die het geheim van de waarheid in zich draagt’. Ze maakt daarbij gebruik van allerlei materialen waaronder: papier, metaal, glas, hout en textiel. Haar werk is van een verleidelijke schoonheid die fascineert maar ook argwaan oproept. Het lijkt de kijker soms tegelijk aan te trekken en af te stoten. Ze heeft inmiddels op tientallen plekken geëxposeerd. Meer informatie en foto’s over Ria is te vinden haar website: www.riapenthum.nl
Galerie Steenwijk Steenwijk
Galerie Steenwijk Steenwijk (2)
Galerie Steenwijk Steenwijk (3)

De stichting "Galerie Steenwijk" bestaat sinds 1966 en is gevestigd boven de Bibliotheek aan de Meppelerweg 47 te Steenwijk (Rabogebouw), lift aanwezig.

De stichting heeft ten doel het organiseren van tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst en andere kunstvormen. Het beleid van het huidige bestuur is een zo groot mogelijke diversiteit van tentoonstellingen te presenteren met een hoge kwaliteit. In het expositieseizoen, dat loopt van september tot en met mei, zijn ongeveer acht tentoonstellingen, waarvan de toegang altijd gratis is.

Het postadres van de galerie is: Postbus 112, 8330 AC Steenwijk

Openingstijden

Openingstijden tijdens exposities:
Maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur

Stuur een bericht naar Galerie Steenwijk