Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Martin en Inge Riebeek – Save Me From This Cold

Tentoonstelling 15-02-2020 t/m 23-08-2020 > Breda
Stedelijk Museum Breda Martin en Inge Riebeek – Save Me From This Cold
Bijna tien jaar geleden maakten Martin en Inge Riebeek (1957, 1964) hun eerste videoportret voor The Essential. Inmiddels omvat deze verzameling meer dan 500 portretten van mensen uit 23 verschillende landen. De kunstenaars stellen hen steeds dezelfde vraag: wat is op dit moment de essentie van jouw leven? Doordat de antwoorden in één keer worden opgenomen, krijgen de portretten het karakter van persoonlijke ontmoetingen.

In Save Me From This Cold tonen Martin en Inge Riebeek een keuze uit The Essential rondom drie thema’s: de positie van de vrouw, het verlangen naar liefde en geborgenheid, en geloof en moraal. Serra uit Istanbul maakt zich zorgen, omdat vrouwen in Turkije hun verworven rechten verliezen. Inesa uit Kiev mist haar geliefde die is doodgeschoten in de oorlog met Rusland. In de laatste serie vertelt Josphat uit Nairobi dat hij heeft gemoord en gemarteld, maar is bekeerd: “Ik sprak met God en hij heeft me vergeven.”

De videoportretten worden voor het eerst getoond in de vorm van installaties. Martin en Inge Riebeek hebben de thema’s vertaald in drie decors waarin ook objecten uit de museumcollectie zijn verwerkt. Als verwijzing naar de strijd voor en door vrouwen kozen ze voor een beeld van Eva die wordt verleid door de slang. Deze levensgrote sculptuur van Lucas van der Meer (1881-1941) plaatsen ze op een autowrak.

Martin en Inge Riebeek (1957, 1964) studeerden aan de AKV|St. Joost in Breda. Als kunstenaarsduo werken ze bijna twintig jaar samen. In hun werk spelen engagement en ontmoeting een belangrijke rol. Selecties uit The Essential waren eerder te zien in De Pont (Tilburg), het Fries Museum (Leeuwarden) en de AkzoNobel Essential Art Space (Amsterdam). Save Me From This Cold is hun eerste grote tentoonstelling in Breda.
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda