Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Oost west, thuis best?

Tentoonstelling 26-09-2020 t/m 15-11-2020 > Breda
Stedelijk Museum Breda Oost west, thuis best?
Breda in tijden van corona

De coronacrisis heeft niemand in de afgelopen maanden onberoerd gelaten. Tijdens de landelijke Maand van de Geschiedenis tonen Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda wat corona deed met de stad. We kijken terug op de afgelopen maanden, waarin de crisis ons leven beheerste en het woord ‘thuis’ nieuwe betekenis kreeg.

In onze projectruimte NEXT kun je foto’s, affiches, video’s en poëzie zien en horen, die een indruk geven van deze uitzonderlijke maanden. Met werk van: Dansnest, Jiri Büller, Kees van Meel, Bas Linssen, Edwin Wiekens en vele anderen.

Stadsarchief Breda riep aan het begin van de lockdown alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus in de stad. Het is lang geleden dat we ‘geschiedenis’ op deze schaal met elkaar deelden. De oproep leidde tot verrassende resultaten op het gebied van beeld, taal en kunst. In Nieuwe Veste is daarvan een selectie te zien.

Het is de derde keer dat Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda de handen ineenslaan om invulling te geven aan de Maand van de Geschiedenis in Breda. Houd de websites van deze partners in de gaten voor (online) randprogramma.

Nieuwe Veste
De bibliotheek is op zoek gegaan naar verhalen die voor nu relevant zijn. Oude verhalen die betekenis geven aan het nieuwe verhaal, en verhalen die ons helpen de toekomst te duiden. Dit en meer is terug te vinden op de thema-pagina van Nieuwe Veste.

Praktisch
Meer informatie over de landelijke Maand van de Geschiedenis vind je via onze website. Een timeslot reserveren hoeft niet voor deze tentoonstelling, omdat deze te zien is in onze gratis toegankelijke publiekszone.
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda