Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Bredase Maand van de geschiedenis

Tentoonstelling 01-10-2021 t/m 31-10-2021 > Breda
Stedelijk Museum Breda Bredase Maand van de geschiedenis
Op 1 oktober start de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis, met het thema Aan het werk! Samen met vele partner-organisaties uit de stad steken we de handen uit de mouwen om de geschiedenis van Breda in de spotlights te zetten.Dit doen we met een gevarieerd programma op locatie en online, kijk hier voor een overzicht van het complete activiteitenprogramma in de stad.

Van student naar aan het Werk
In NEXT wordt de route van leerling naar professional doorlopen. Inspirator hiervoor vanuit het verleden is beeldend kunstenaar Gerrit de Morée. Hij was medeoprichter van de Bredasche Kunstkring en de Vrije School voor Beeldende Kunsten in Breda, de voorloper van St. Joost - School of Art en Design.

In de ‘aan het werkplaats’ ontvangen we de gehele maand groepen uit het primair- en voortgezet onderwijs en brengen we vier specifieke kunstambachten over het voetlicht: vouwkunst, boekbindkunst, animatie en schilderkunst. NEXT is tijdens de Maand van de Geschiedenis de plek voor workshops, rondleidingen en ontmoetingen. Op door de weekse dagen zijn er op gezette tijden studenten van BUas aanwezig om uitleg te geven over het thematiek van de Maand van de Geschiedenis en over datgene dat er te zien en beleven is in NEXT. 

Workshops herfstvakantie
Tijdens de herfstvakantie geven we op dinsdag 26, woensdag 27 en donderdag 28 oktober  in NEXT workshops voor kinderen (7+). Onder leiding van een professional gaan zij aan de slag met vouwkunst, gebaseerd op de vouwdieren van Gerrit de Morée.
Inschrijven is mogelijk vanaf 22 september, meer informatie volgt op onze website.

Op dagen dat er in NEXT geen workshops vanuit het onderwijs plaatsvinden zijn er vouwbladen op de tafels te vinden zodat bezoekers zelf de vouwkunst kunnen ontdekken.

Fotocredit: Stadsarchief Breda
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda