Stedelijk Museum Breda

Nu te zien

Nieuwe aanwinsten – Verzamelen voor onze stad

Tentoonstelling t/m 05-01-2025 > Breda
Stedelijk Museum Breda Nieuwe aanwinsten – Verzamelen voor onze stad
De tentoonstelling Nieuwe aanwinsten – Verzamelen voor onze stad, geeft een kijkje achter de schermen van het museum. Vanaf 1903 groeit een collectie die de Bredase kunst en geschiedenis weerspiegelt. Het museum verzamelt kunst en objecten met een verhaal, die passen bij de huidige tijd, of het Bredase erfgoed. We wegen zorgvuldig af of een aanwinst past bij de collectie met criteria zoals artistieke waarde, historische betekenis en fysieke staat. Sommige nieuwe aanwinsten krijgen meteen een plaats in het museum. Andere aanwinsten belanden in het depot om onderzocht of gerestaureerd te worden.


In Nieuwe aanwinsten ontdek je kunstwerken en objecten uit verschillende periodes en stijlen. Bekijk de allereerste foto die in Breda werd gemaakt! Een portret van een overleden vrouw uit 1844, dat we hebben bemachtigd dankzij een oplettende particulier. Ontdek het werk van Marenne Welten, dat ze speciaal maakte voor een tentoonstelling House of Men over het verleden van ons museumgebouw als oudemannenhuis. Soms doen we een verrassende vondst, zoals het kleurrijke wandkleed van Will Vaes bij een lokale kringloopwinkel. Op een Italiaanse veiling kochten we een groot werk van Matteus Verheyden, die in de 18e eeuw portretten schilderde van invloedrijke Bredanaars.

We laten deze selectie uit onze nieuwe aanwinsten zien, omdat we verzamelen voor onze stad. Zo kunnen komende generaties blijven ervaren hoe Breda zich heeft ontwikkeld en inspiratie opdoen voor de toekomst.

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.

Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. Check voor het actuele aanbod de website stedelijkmuseum.nl

Openingstijden

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang:
Kinderen t/m 4 jaar
Museumkaart
VriendenLoterij VIP-kaart
Lidmaatschapskaart Vrienden Stedelijk Museum Breda
Rembrandtkaart
ICOM-kaart
BredaPas
Begeleiders van mensen met een handicap
Docenten die een schoolgroep begeleiden

Contact

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
Nederland
Tel: 076 529 9900

www.stedelijkmuseumbreda.nl

27 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda