Bas Nijenhuis

Op zoek naar Anima, schilderijen van Bas Nijenhuis

Tentoonstelling t/m 27-06-2021 > Groningen
Bas Nijenhuis Op zoek naar Anima, schilderijen van Bas Nijenhuis
Bas Nijenhuis Op zoek naar Anima, schilderijen van Bas Nijenhuis (2)
Op zoek naar Anima

Kunsthandel Peter ter Braak presenteert de meest recente werken van Bas Nijenhuis uit de ‘blauwe reeks’ naast verschillende portretten. Nog niet eerder werden zoveel werken naast elkaar getoond binnen deze twee kenmerkende series.

Deze zijn opvallend binnen het werk van Nijenhuis. De een vanwege de meer uitbundige decoratieve elementen en het gebruik van Delftsblauwe en Chinese motieven. Bestaande patronen verwerkt op lichte objecten om zo tot een nieuw geheel te komen. De portretten worden eerder gekenmerkt door ingetogenheid en een duidelijk interesse voor de psychologie van een ‘beeld’. Het zijn ‘portretten’ van mensen, van een gevoel, maar vooral van de beleving van de schilder: een herkenning door de ogen van de kunstenaar.

Enkele portretten werden bekroond door geselecteerd te zijn voor de Nederlandse Portretprijs (2017) en de Britisch Portrait Award (2019). Mogelijkerwijs heeft u de kunstenaar aan het werk gezien tijdens de aflevering van Sterren op het Doek waarin hij Maarten van Rossem portretteerde en waar Maarten dit werk ook koos: “Zo zou ik wel willen zijn”, gaf hij aan.

Licht is heel belangrijk in het werk van Nijenhuis: het vangen ervan en het uitzoeken wat mogelijk is met verf zelf. Een duidelijk plezier is waar te nemen in het toepassen van het materiaal en te komen tot structuren en interessante texturen. Verfhuid, tonaliteit en interesse in de klassieke schildertechniek passen daarbij goed. Kern daarin is het zoeken naar Anima: oftewel begeestering. Volgens hem een van de meest essentiële zaken bij het schilderen.

De opening wordt verricht door Anna Oele, kunsthistorica, op zondag 6 juni om 14.00 en 16.00 uur.

U bent van harte welkom.

Om het aantal bezoekers te spreiden op de opening van de tentoonstelling van Bas Nijenhuis op zondag 6 juni hebben we besloten om de opening twee keer te laten plaatsvinden: om 14.00 en om 16.00 uur. De galerie is wel buiten deze tijden vrijelijk te bezoeken van 12.00 tot 18.00 uur.

Het maximaal aantal bezoekers per keer is 10 personen. Kunt u mij een mailtje sturen als u de opening wilt bijwonen en op welk tijdstip u van plan bent te komen?

Het mailadres is: info@peterterbraak.nl

Kunstha n d e l Pe t e r t e r B ra a k
Noorderhaven 5 0 9712 VL G r o n i n g e n
050 318 0 3 1 1 | 0 6 5 1 4 5 1 1 0 0 www.peterterbraak.nl

Tentoonstellingsperiode 6 t/m 27 juni 2021

Openingstijden vrijdag, zaterdag & zondag van 12.00 - 18.00 uur
Bas Nijenhuis Groningen
Bas Nijenhuis Groningen (2)
Bas Nijenhuis Groningen (3)
Bas Nijenhuis Groningen (4)

Het werk van Bas Nijenhuis kent twee kanten: een grote voorliefde voor schildertechniek en daarnaast een inhoudelijke.

fascinerend is de technische kant: uitvinden wat mogelijk is met verf. Dikke lagen, dunne lagen, transparantie, kleur en verfhuid. In het werk is daarin een zichtbaar plezier op te merken. Het experimenteren met toets, schriftuur en materiaal is een belangrijk element in de schilderijen.

De inhoud gaat vooral over de kwaliteiten van licht. Zonder licht is er geen leven mogelijk op aarde en zo geeft ook licht in een schilderij leven en een ziel aan het werk. Een duidelijke overeenkomst in de werken is het zoeken om het licht te 'vangen'. Ziel komt ook naar voren in de afgebeelde mensen. Beelden met een psychologische inslag, ingetogen en intiem. Vaak mensen of kinderen afgebeeld of andere onderwerpen zoals in de recente genderportretten.

Ze zijn eigenlijk doorgaans allemaal ‘portretten’: portretten van een binnenwereld. De binnenwereld is een beetje van de afgebeelde, een groter deel over wat er gebeurd in het contact onderling, maar vooral zijn de portretten 'eigen': weergaves van de wereld door de ogen van de schilder zelf.

instagram: https://www.instagram.com/basnijenhuis/
www.basnijenhuis.com
  • Schilderkunst
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar "Bas Nijenhuis"