Breed Art Studios

Expositie is afgelopen

Francesco Candeloro (IT) | Marc Philip van Kempen (NL) ALTERNE VISIONI

Tentoonstelling 13-11-2021 t/m 12-02-2022 > Amsterdam
Breed Art Studios Francesco Candeloro (IT) | Marc Philip van Kempen (NL) ALTERNE VISIONI
Breed Art Studios Francesco Candeloro (IT) | Marc Philip van Kempen (NL) ALTERNE VISIONI (2)
Foto Lorenzo Ceretta
Breed Art Studios Francesco Candeloro (IT) | Marc Philip van Kempen (NL) ALTERNE VISIONI (3)
Alterne Visioni, Francesco Candeloro
Foto Lorenzo Ceretta
Breed Art Studios Francesco Candeloro (IT) | Marc Philip van Kempen (NL) ALTERNE VISIONI (4)
Alterne VISIONI, Marc Philip van Kempen
Foto Lorenzo Ceretta
Breed Art Studios Francesco Candeloro (IT) | Marc Philip van Kempen (NL) ALTERNE VISIONI (5)
Alterne Visioni Catalogue
Artwork Stefania Zambon
Stichting Breed Art in samenwerking met het Italiaans Cultureel Instituut Amsterdam is verheugd te presenteren:

Francesco Candeloro | Marc Philip van Kempen
ALTERNE VISIONI (Andere Visies)
samengesteld door Luca Rezzolla
OPENING 13 november 2021 17.00-20.00 u
Openingstijden: don | vri | zat 14.00-18.00 u

Nieuw Programma*
Zaterdag 13 november - Opening
Donderdag 10 februari 16.00u - Francesco Candeloro:
Gratis Workshop voor alle leeftijden
Vrijdag 11 februari 19.00u - Artists’ talk / Cataloguspresentatie
(Italiaans Cultureel Instituut, Keizersgracht 564, 1017 EM Amsterdam)
Zaterdag 12 februari 18.00u - Finissage met live music: The Floorkillrz
*REGISTRATIE verplicht voor COVID-19-gerelateerde protocollen
https://bit.ly/ALTERNEVISIONIREGISTRATION

Het project Alterne Visioni heeft als doel het werk van twee kunstenaars, de Italiaanse Francesco Candeloro (1974) en de Nederlandse Marc Philip van Kempen (1979), in Amsterdam te vertonen en te promoten door middel van een duo-tentoonstelling, twee workshops, de catalogus presentatie/ artists’ talk met de kunstenaars in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam en de finissage.
Alterne Visioni zal werken tonen die twee verschillende interpretaties van licht, kleur en realiteit uitdrukken en zal worden gehouden op Breed Art Studios, in de context van de Brutalistische architectuur en de daarvoor zo kenmerkende harde witte kubus ruimte.

Voor Breed Art Studios ontwikkelt Francesco Candeloro een vergelijking van verschillende werken: van papier installaties tot plexiglas werken. Leidende thema’s zijn licht, tijd, kleur en teken. De aan de muur bevestigde installaties van papier en acetaat, die de kunstenaar omschrijft als "boeken", creëren verschillende vormen en relaties tussen de symbolen, die hetzelfde zijn maar ook telkens verschillend door de imperfecties van het handgesneden materiaal.
De vormen, door Candeloro ‘Occhi’(Ogen) genoemd, met hun intuïtieve paden die gekenmerkt worden door richtingen die sporen van tijd creëren, symboliseren de verschillende routes van het leven, kruisend met de meest zichtbare lijnen van kleuren en schriftuur, gecreëerd door de materiële Tekens in beweging, in een dans van het lichaam dat een intiem alfabet wordt.
Vanuit de stift sporen van de "boeken" verbreedt het teken zich in de twee kubusvormige kunstwerken van de reeks Occhi, "Eyes 49 Kay" en "Eyes 7". Ze zijn uitgevoerd in plexiglas en bedrukt met de industriële airbrush: hier legt Candeloro, in extreme close-up, gezichten vast van onbekende of bekende personen, die hij op straat of bij andere gelegenheden ontmoet: van plaatsen tot mensen.
De plexiglas installaties gaan een wisselwerking aan met de omgeving door middel van in het materiaal gelaserde beelden, die in de loop van de dag van intensiteit veranderen onder invloed van natuurlijk of kunstmatig licht. In Amsterdam zet Francesco Candeloro zijn onderzoek voort dat hij in januari 2019 in Hiroshima begon met de tentoonstelling "Het teken van de leegte" en presenteert drie nieuwe "Boeken" na de twee die bij die gelegenheid werden gepresenteerd. Net als in Hiroshima zullen zijn "Ogen", die uit de decoupage van de "Boeken" zijn geknipt, spoedig op de grond vallen, in een voorstelling die gericht is op de kracht en de breekbaarheid van het gebaar van een moment waarin men vernietigt of creëert.
Na de verwoesting vertegenwoordigt de plexiglas installatie de transformatie en wedergeboorte van nieuw leven.

Francesco Candeloro werd in 1974 geboren in Venetië, de stad waar hij momenteel woont en werkt.
Centraal in zijn zeer persoonlijke onderzoek staan de dimensies van licht en kleur, die samen met vorm, proportie, ritme en beweging, de sleutels zijn tot het begrijpen van de dynamiek van tijd en ruimte. In feite is kunst voor Candeloro "een visie op de tijd", een visie die de kunstenaar vertaalt in het gekleurde, transparante plexiglas, een geschikt materiaal voor zijn verschillende productielijnen. In al zijn ontwerpen is het licht, natuurlijk of kunstmatig, een essentieel element dat, als het door de doorschijnende oppervlakken valt, kleurrijke en wisselende schaduwen werpt in de omringende ruimte. Zijn onderwerpen steden, landschappen en portretten creëren een eigen universum, een nieuwe werkelijkheid die aan de bestaande wordt toegevoegd.
Francesco Candeloro heeft internationaal geëxposeerd in talrijke solo- en groepstentoonstellingen en maakte installaties in architecturale en landschappelijke contexten, onder meer in het Archeologisch Museum van Napels, het Fortuny Museum in Venetië, het Cascavel Museum voor de Biënnale van Curitiba, op de ‘Biënnale van het einde van de wereld’ in Argentinië en Chili, in de Atchugary Foundation in Uruguay en in Hiroshima voor de tentoonstelling “Il segno del vuoto”. Zijn werken bevinden zich in belangrijke particuliere en openbare collecties.

Het werk van Marc Philip van Kempen bestaat uit het verkennen van de grenzen en raakvlakken van fotografie, nieuwe media en sculptuur. Veel van zijn werk bestaat uit vertalingen en reconstructies van beelden die hij vindt in onze digitale informatiecultuur. Daarbij zoekt hij vooral naar beelden die een bijzondere verhouding hebben met het geheel aan esthetiek en regels die bepalen hoe we naar iets kijken.
Voor de tentoonstelling presenteert hij beelden die zijn ontstaan uit kapotte computer beeldschermen. Deze schermen zijn analoog gefotografeerd en op zilverbromide papier geprint, waarna de analoge prints zijn ingekleurd met transparante olieverf. Daarbij probeerde hij de kleuren van de kapotte beeldschermen zo nauwkeurig mogelijk te reproduceren.
Door de complexiteit van de kleurstelling, het vertalen van een lichtscherm naar een reflecterende afbeelding en het handwerk bij het inkleuren, bestaan de beelden uit een opeenstapeling van vertalingen, interpretaties en imperfecties. Hierdoor vervagen de grenzen tussen afbeelding en origineel en tussen machinale reproductie en handwerk. Het resultaat is een zeer visuele ervaring die heen en weer gaat tussen materialiteit en afbeelding, waarachter een complex en intensief maakproces schuilgaat.
Voor ALTERNE VISIONI ontwikkelt Marc naast bestaande en nieuwe fotografische beelden een nieuw videowerk. In dit videowerk transformeert een minimalistische soundtrack kleurige verpixelde abstracties van een gebroken laptop scherm tot een puur zintuiglijke ervaring.

Marc Philip van Kempen (1979, NL) studeerde Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie en Nieuwe Media & Filmgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn werk omvat een verscheidenheid aan media, zoals handgetinte fotografie, levensgrote handgemaakte diorama's en video, en gaat over de chaotische relatie tussen virtuele beelden en hun omgeving.
Zijn werk was te zien in verschillende groeps- en solotentoonstellingen, waaronder in het Fries Museum (NL), Nest (NL), Hyeres Photo Festival (F), Cemeti Art House (ID), CB1 gallery (US), en Museum Huis Marseille (NL). Hij was curator van zowel kunsttentoonstellingen als concerten van experimentele elektronische muziek, zoals Après-Garde bij Stillpoint, Berlijn, en @asecretlocation bij Miller, Berlijn. Recentelijk was hij een van de initiatiefnemers van een nieuwe projectruimte in Amsterdam, Industrieweg. Van Kempen woont en werkt in Amsterdam en exposeert internationaal.

https://breedartstudios.net/alterne-visioni/
Facebook event https://bit.ly/FBALTERNE
Breed Art Studios Amsterdam
Francesco Candeloro | Marc Philip van Kempen ALTERNE VISIONI
>catalogus https://breedartstudios.net/product/alterne-visioni-catalogue/
Breed Art Studios Amsterdam (2)
Empyreum Flyer, foto Christian Zanotto.
Breed Art Studios Amsterdam (3)
Rusudan Khizanishvili | Papa Adama
Imaginary World
Curator Luca Rezzolla
Breed Art Studios Amsterdam (4)
RestArt 2017
September 02 – October 14 2017
Group Exhibition with dutch and international artists.
Curator Luca Rezzolla

Breed Art Studios is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst, gewijd aan een intens programma van culturele activiteiten: tentoonstellingen en evenementen, gericht op de presentatie van prominente Nederlandse en internationale kunstenaars die zich onderscheiden door de inzet waarmee ze hun onderzoek doen, een origineel gebruik van materialen en een innovatieve houding ten opzichte van artistieke productie, installatie en performance.
Breed Art Studios is gesteund door Stichting Breed Art (non-profit).

Openingstijden

Do - vr - za: 14:00 - 18:00 uur

Contact

Breed Art Studios
Het Laagt 178
1025 GL Amsterdam
Nederland
Tel: 0646575023

breedartstudios.net

5 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Multimedia
  • Installatie

Stuur een bericht naar Breed Art Studios