favorietenVerwijder uit favorieten

The Colorfield Performance

Meer...
Expositie is afgelopen

The Colorfield Performance 2018

Tentoonstelling 15-05-2018 t/m 10-10-2018 > Sneek
The Colorfield Performance The Colorfield Performance 2018
The Colorfield Performance The Colorfield Performance 2018 (2)

The Colorfield Performance is onderdeel van het hoofdprogramma van LW 2018.

Er zijn 400 deelnemers uit 12 verschillende Europese landen.

Het idee voor deze nieuwe editie van The Colorfield Performance CH 2018 is om in het jaar 2018 een Gesamtkunstwerk te maken met 400 kunstenaars . Dit sluit wonderwel aan bij het centrale thema “Mienskip” van Culturele Hoofdstad 2018.

Dit kunstwerk heeft de omvang van een Land-Art project. In een open landschap worden 499 panelen opgesteld in de vorm van een driehoek met zijden van 144 meter. Het getal 144 is afkomstig uit de reeks van Fibonacci, die verbonden is met de maatverhouding van de Gulden Snede. Er is gekozen voor een driehoek omdat deze meetkundige vorm zich autonoom verhoudt t.o.v. het verkavelde Friese landschap. Deze driehoek is voor Dirk Hakze ook verbonden met de beginselen van Gelijkheid, Vrijheid en Broederschap, die aan de basis liggen van onze huidige democratie.

The Colorfield Performance

The Colorfield Performance CH 2018

In het kader van het gegeven dat Leeuwarden in 2018 tot Culturele Hoofdstad van Europa is benoemd, heeft Dirk Hakze het initiatief genomen om een nieuwe editie in de reeks van The Colorfield Performance te ontwikkelen.

Voorgeschiedenis

The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor de grote Land- Art projecten, waarin Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Het idee hierachter is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele bijdragen samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid. Daardoor is het mogelijk grote kunstwerken te creëren, die een krachtige markering in het landschap vormen. In 1992 werd dit concept voor de eerste keer uitgevoerd tijdens het Oerol- Festival op Terschelling. Toen werden 144 panelen beschilderd die zich als een lint door de duinen slingerden. In het jaar 2000 werd op Schiermonnikoog een soortgelijk project in een veel grotere dimensie uitgevoerd. Op het strand werden 1000 panelen in de vorm van een lelieblad opgesteld. Samen met de kunstenaar Theo Cazjmir werden gedurende vier maanden 550 panelen beschilderd. De bijzonderheid bij dit project was dat twee kunstenaars tegelijkertijd aan hetzelfde paneel werkten.

Nieuwe opzet van The Colorfield Performance CH 2018

Het idee voor deze nieuwe editie van The Colorfield Performance CH 2018 is om in het jaar 2018 een Gesamtkunstwerk te maken met 400 kunstenaars . Dit sluit wonderwel aan bij het centrale thema “Mienskip” van Culturele Hoofdstad 2018. Dit kunstwerk heeft de omvang van een Land-Art project. In een open landschap worden 499 panelen opgesteld in de vorm van een driehoek met zijden van 144 meter. Het getal 144 is afkomstig uit de reeks van Fibonacci, die verbonden is met de maatverhouding van de Gulden Snede. Er is gekozen voor een driehoek omdat deze meetkundige vorm zich autonoom verhoudt t.o.v. het verkavelde Friese landschap. Deze driehoek is voor Dirk Hakze ook verbonden met de beginselen van Gelijkheid, Vrijheid en Broederschap, die aan de basis liggen van onze huidige democratie.

Mienskip

In 2018 is Leeuwarden aangewezen als Culturele Hoofdstad van Europa. Het centrale thema is “Mienskip”, hetgeen te vertalen is als saamhorige gemeenschap. Binnen de gedachte van The Colorfield Performance CH 2018 is een samenwerkingsverband van zoveel individualisten ook als “Mienskip’ te beschouwen. Naast Leeuwarden kunnen ook andere gemeenten in de provincie met projecten aan de “ Mienskip” gedachte worden gekoppeld. The Colorfield Performance is zo’n project en wordt voor het opstarten hiervan ondersteund door de gemeente De Fryske Marren en door de provincie Friesland.

Organisatie

The Colorfield Performance CH 2018 wordt georganiseerd door Dirk Hakze Kunstwerken uit Sneek. Dirk Hakze wordt daarbij bijgestaan door een groep vrijwilligers, die deel uitmaken van een vaste kern. Daarnaast wordt hij geholpen door diverse inwoners van Sloten e.o. Dirk Hakze heeft na de academie een opleiding Kunstmanagement gedaan aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten en is daarna onmiddellijk doorgegaan in de beroepspraktijk van beeldend kunstenaar, performer en organisator van projecten en evenementen bij verschillende organisaties,zoals o.a. het Oerol festival.

Contact


The Colorfield Performance
Sneek
Nederland


440 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "The Colorfield Performance"