Helena van Essen

Meer...
Expositie is afgelopen

'een wereld die hun werd onthouden door hem te bevolken'

Tentoonstelling 15-06-2018 t/m 15-07-2018 > Amsterdam

Achter het venster van Koningsstraat 6 is een tijdelijke installatie te zien die ik heb gemaakt om de bijna 7 miljoen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken: Joden, gehandicapten, homoseksuelen, Roma en Sinti die op stelselmatige wijze zijn vermoord louter en alleen om wie zij waren.
Tot in de oorlog was op dit adres in de Nieuwmarktbuurt, destijds een van de Joodse getto’s in Amsterdam, een kruidenierswinkel en verkooppunt van koosjer brood gevestigd.
De eigenaars van de winkel, het echtpaar Abraham Plas (1876) en Heintje Plas – van Rheenen (1881), beiden geboren Amsterdammers, zijn in 1943 opgepakt en vermoord in het vernietigingskamp Sobibor.
Op een baar liggen 23 witte linnen zakken gevuld met tarwekorrels. De omvang van de zakken staat voor het aantal slachtoffers; Joden per Europees land en homoseksuelen, gehandicapten, Roma en Sinti voor heel Europa.
Van de ongeveer 700.000 tarwekorrels (een korrel staat voor tien mensenlevens) heb ik de meeste afgewogen. 119.700 korrels heb ik met de hand geteld.
Meer informatie op http://www.helenavanessen.nl/installatie-gedenken/

Helena van Essen

  • Tekeningen
  • Installatie
  • Sieraden

2 dimensionaal werk en installaties

Thematiek:
Stilte is al sinds lange tijd een kernbegrip voor mijn werk:

Verstilling in ritme en kleur
non-figuratief en 2 dimensionaal werk dat voortkomt uit innerlijke stilte, een stilte die samenhangt met een gemoedstoestand: het (doen) bevrijden van gedachten,

Stilstaan bij
tijdelijk, ruimtelijk en meestal ook plaatsgebonden werk dat uitnodigt tot reflectie.

Helena van Essen Amsterdam

Gedenken - installatie - tarwekorrels tellen

Helena van Essen Amsterdam (2)
Helena van Essen Amsterdam (3)

Stuur een bericht naar "Helena van Essen"