Monnie Paashuis

Expositie is afgelopen

de KlimaatKamer

Tentoonstelling 15-12-2021 t/m 16-03-2022 > Doetinchem
Monnie Paashuis de KlimaatKamer
Monnie Paashuis de KlimaatKamer (2)
De KlimaatKamer voor de start
Monnie Paashuis de KlimaatKamer (3)
De KlimaatKamer voor de start
De KlimaatKamer.

Eén dagdeel in de week, gedurende drie maanden, werken een aantal van de kunstenaars die hun atelier in de voormalige gevangenis “de Kruisberg” hebben aan een soort totaal project welke de artistiek oproep wil zijn om zorg te dragen voor het voortleven van alle leven. De link met klimaatverandering is evident.
De oproep wordt vorm gegeven en vindt plaats in het beschreven kamertje, “de KlimaatKamer”, door middel van tekeningen, schilderingen, druksels, gedichten, foto’s of andere media welke worden neergezet of neergehangen en welke ter bezichtiging zijn gedurende de openingstijden van de Kunstcipier, tijdens de Kunstzondagen en tijdens de werktijden van de kunstenaars aan dit project op de genoemde plek.

Gedurende drie maanden zal iedere woensdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur tenminste één kunstenaar vorm geven aan het project en een zelfstandig kunstwerk bijdragen en/of reageren op het werk van een andere kunstenaar. Het idee is dat we samen bouwen, immers de bereidheid tot samenwerken en elkaars kwaliteit benutten kan het voortbestaan van de species mogelijk maken. Isolement zeker niet.
Vanwege het gebrek aan ruimte zal tevens gewerkt kunnen worden op het nabij gelegen atelier van Monnie Paashuis.

Aan de KlimaatKamer werken de volgende kunstenaars mee: Femmie den Ouden, Jo-Ann Gerritsen, Dilly Helmink, Thea Zwerink, Cynthia van Wijngaarden en Monnie Paashuis.

Bezoekers aan de KlimaatKamer worden uitgedaagd te reageren middels gedichten, tekeningen, foto’s of wat ze ook maar bij willen dragen. Hoe deze in het project worden ingepast zal nader worden bekeken.

ArtistsForLife is een groep wisselende kunstenaars vanuit verschillende disciplines die middels een variëteit aan kunstzinnige projecten aandacht willen vragen voor de staat van het klimaat en alles dat daarmee samenhangt. Ze zijn te bereiken via Monnie Paashuis en het emailadres: ArtistsForLife1@gmail.com

Route
Bezoekers kunnen de KlimaatKamer op woensdagen vinden door het terrein van “de Kruisberg” op te gaan via de ingang op Hogenslagweg 10B of op Kunstzondagen via de hoofdingang van het terrein en dan via de nieuwe ruimte van de Kunstcipier.
Via Hogenslagweg 10B
De bewegwijzering naar BREKR volgen (langs de roze gevangenismuur rechts, langs de varkens, kippen en velden van de Stadsboerin, de weg naar rechts en links volgen, eventueel parkeren op de parkeerplaats vervolgens naar links, doorlopen langs de ingang van BREKR aan je linkerhand en dan links de hoek om. Meteen links is atelier Sterrenstof van Monnie Paashuis, helemaal aan het einde rechts ga je door de laatste deur “de KlimaatKamer” binnen.
Monnie Paashuis Doetinchem
Blauwe aarde

Monnie Paashuis | DE STEM VAN BLAUW | ICER Giethal

De inspiratiebron van Monnie Paashuis is de verscheidenheid aan werelden in en om ons heen; het ontzagwekkende; de geestelijke wereld.
Het ademloze; de ruimte en de klank van de kosmos, het intieme; het mysterie in het grootste en het minutieuze, het ritme, de richting, de textuur.
De samenhang er tussen in, of daartussen, de verstandhouding en de bedoeling.
En daar staat ze dan!

Klein en groots omringt door de fysieke werkelijkheid en tegelijkertijd met een oneindige verscheidenheid aan mogelijke innerlijke reacties op de werelden die ze aantreft, van op-pop stemmingen tot gedragen door het hoogste.
Is ze zich bewust van de boom in het zaadje? Ervaart ze de kiemkracht en de potentie?
Het allereerste en het laatste woord?
Wie schildert er eigenlijk? De angsthaas? De farao? De Horus valk of zijn er nog hogere instanties betrokken? Op wie stemt ze zich af?

We kennen in de kunsthistorie vele blauwen; het Matisse-blauw, het diep ultramarijn blauw van Ives Klein, gepatenteerd als IKB International Klein Blue. Daar komt nu het Paashuis-blauw bij. Haar familie kent de bijzondere kleur als Monnie-blauw.
Blauw is de kleur die met haar door he tleven ging en gaat.
Het blauw is echter objectief en bovenpersoonlijk.
Het aquamarijn, van over zee,
en het met veel moeite gewonnen, gemalen en geknede lapis lazuli
en de gestookte en geoxideerde synthetische variant.


Er waait een gedachte door haar heen.
Mag het blauw zijn?
Wat wil het blauw?
En wat maakt zij in ons wakker?
Kan de schilder het voor zich laten spreken, kan ze afstemmen of
staat zij er tussen,
gaat zij haar perken te buiten?
Na anderhalf jaar onderzoek,
een eerste tussenstop en
toegang voor wie even mee wil.

Wie in de toeschouwer kijkt?
  • Schilderkunst

Stuur een bericht naar Monnie Paashuis