Kunstpunt Groningen

Expositie is afgelopen

Alida Everts - Volle Vazen

Tentoonstelling 27-01-2023 t/m 25-03-2023 > Groningen
Kunstpunt Groningen Alida Everts - Volle Vazen
Het nieuwste werk van kunstenaar Alida Everts is vanaf 27 januari te zien in de Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen. In de solopresentatie Volle vazen zijn schilderijen, collages en objecten van keramiek te bezichtigen die rechtstreeks uit het atelier van de kunstenaar komen. In het werk van Everts staat de planten- en bloemenwereld centraal. Met name het proces van ontstaan, bloei en vergankelijkheid van planten is wat haar bijzonder fascineert.

De liefde voor planten en bloemen vangt Everts in een grote verscheidenheid van stijlen en materialen. Soms meer figuratief, dan weer meer abstract. Afgelopen jaren is ze steeds meer de grens gaan opzoeken tussen plat en ruimtelijk werk, onder meer door olieverf zo dik te maken (met behulp van marmerpoeder) dat ze er bijna mee kan boetseren.

Haar werkwijze omschrijft ze als: ‘Spelen met de spullen die je hebt’. Ze houdt ervan te experimenteren, technieken te combineren, en via miskleunen tot resultaten te komen. “Voor mijn ruimtelijke werk kies ik bewust voor het materiaal klei, omdat dit de aarde is waarbinnen de kringloop zich afspeelt. De klei wordt op een natuurlijke manier tot florale vormen gekneed. Het groeiproces is vastgelegd en daarmee de vergankelijkheid versteend. In mijn florale schilderijen gebruik ik pasteuze olieverf in combinatie met acrylverf en inkt.”

Over Alida Everts

Alida Everts (Hoogeveen, 1951) heeft al haar hele leven een fascinatie voor bloemen en planten. Na haar middelbare school volgt ze een opleiding aan de Vakschool voor Bloemsierkunst in Zwolle, waarna ze zeven jaar als bloemsierkunstenaar werkt in Hoogeveen . Als ze 25 is besluit ze haar leven om te gooien, en naar Academie Minerva te gaan: een beslissing die ze nog altijd omschrijft als de beste die ze in haar leven heeft genomen.

Ze werkt multidisciplinair: schilderen, tekenen, collage en sinds 2015 maakt ze ook keramiek. Het werk van Everts bevindt zich in privéverzamelingen en verschillende kunstuitlenen in Nederland. Daarnaast exposeert ze regelmatig in binnen- en buitenland. Afgelopen jaren was haar werk onder meer te zien in Bankside Gallery in Londen, Museum Belvédère in Heerenveen en Galerie Block C in Groningen. Daarnaast won ze diverse prijzen, waaronder het stipendium van de CODA Keramiek Triënnale (Apeldoorn) in 2018, en recent nog de Collage-prijs van Fondation Andrée et Pierre Arty (Brussel) in december 2022.

Everts woont en werkt in Groningen, waar ze haar atelier heeft aan de Noorderhaven.

De keuze van Alida Everts

Voor deze tentoonstelling laat Everts ook haar favoriete werken uit de collectie van de Kunstuitleen zien. “Ik heb een keuze gemaakt uit werken van kunstenaars die ik al heel lang ken, volg, bewonder, en waarvan ik het werk elke dag zie hangen in mijn kamer.” Daarnaast koos ze ook werk van kunstenaars die ze op afstand heeft gevolgd, en waarbij ze werd getroffen door onder meer bevlogenheid en humor. “Verschillende stijlen komen in deze keuze voor. Dit is denk ik ook de vrijheid die ik mezelf geef in mijn werk, door het combineren van verschillende stijlen en technieken en het spelen hiermee.

Ateliercollectie: Solo

Volle vazen is onderdeel van de reeks Ateliercollectie: Solo waarin kunstenaars hun werk rechtstreeks uit het atelier presenteren in een solotentoonstelling in Kunstpunt Groningen. De expositie is van 27 januari t/m 25 maart 2023 te bezoeken in de Kunstuitleen. Wie langer naar de schilderijen van Alida Everts wil kijken, kan deze lenen en/of kopen bij Kunstpunt.
Kunstpunt Groningen Groningen

Kunstpunt Groningen is hét knooppunt voor beeldende kunst. Kunst is voor iedereen. Het prikkelt en laat anders naar de wereld kijken. Daarom brengen wij zo veel mogelijk Groningers en kunst samen. We doen dit door kunst en kunstenaars te verbinden met kijkers, leners, partners en wijken. En door nieuwe kunst in de straten van Groningen te ontwikkelen. Zo faciliteren en stimuleren we het professionele beeldende kunstklimaat.

Openingstijden

woensdag t/m zaterdag 12.00 - 17.00 uur

Contact

Kunstpunt Groningen
Trompsingel 27a
9724 DA Groningen
Nederland
Tel: 0503171707

kunstpuntgroningen.nl

7 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Kunstpunt Groningen