Garage Rotterdam

Through the Looking Glass

Tentoonstelling t/m 19-07-2020 > Rotterdam
Garage Rotterdam Through the Looking Glass
Opening Through the Looking Glass. Foto: Studio Nul
Garage Rotterdam Through the Looking Glass (2)
Through the Looking Glass. Foto: Aad Hoogendoorn
Naar aanleiding van de COVID-19 lock-down presenteert Garage Rotterdam een groepstentoonstelling in de etalage met werk van Silvia B., Antye Guenther, Steven Maybury, Jochem Rotteveel, Olivier Scheffer en Lavinia Xausa. In de tentoonstelling Through the Looking Glass ontvouwt de kwetsbaarheid van het leven zich door de ogen van de kunst. Deze kwetsbaarheid toont zich op vele niveaus. Wat betreft onze gezondheid en de zekerheid van werk en inkomen maar ook de wereldorde blijkt kwetsbaar met oplopende spanningen binnen landen en tussen landen. Waar we dachten in het Antropoceen te leven waar de mens alles bepaalt, voelen we ons nu meer een speelbal. De zes Rotterdamse kunstenaars gebruiken hun werk om te reflecteren op deze onheilspellende tijd en veranderen de etalage in een bizar universum waar de wereld op zijn kop staat.

Through the Looking Glass is door het raam, en dus enkel vanaf de straat, voor iedere toevallige voorbijganger en gerichte bezoeker dag en nacht zichtbaar. Te zien is een nieuwe serie beelden van Silvia B., die voortkomt uit de spagaat van deze tijd. Haar werk toont de kwetsbaarheid van natuur en cultuur. De vazen in de vorm van van Antye Guenther haar hersenen reflecteren poëtisch op deze onbestendige tijden. Hoe goed zijn onze hersenen in staat zich te herstellen of zelfs herstructureren wanneer de wereld ineens op zijn kop lijkt te staan? Ook de zeer persoonlijke monumenten van Steven Maybury gaan over het vermogen van mensen om herinneringen en het verleden een nieuwe plek te geven.

Lavinia Xausa toont in de etalage een video en vlag die voortkomen uit een onderzoek naar de manier waarop populisme vergelijkbaar is met religie en hoe mensen symbolen interpreteren en eigen maken. Haar werk gaat in op menselijke gedragingen en biedt een zelfbewuste blik op de wereld waarin we leven.

Speciaal voor deze tentoonstelling maakt Jochem Rotteveel een grote mural. De werken van Jochem zijn uiteindelijk altijd tijdelijk van aard. Na de tentoonstelling wordt het werk van de wand gehaald en is het weg. Een statement om aan te tonen dat kunst niet per definitie eeuwigheidswaarde hoeft te hebben, maar dat je de echte waarde in het moment zelf beleeft. Waar hij normaliter kiest voor felle en contrasterende kleuren, heeft hij zich nu laten inspireren door de vergankelijkheid van de huidige tijd en maakt hij gebruik van vervaagde kleuren. Het werk confronteert ons met de kwetsbare vergankelijkheid van de mens.

Vanaf de straat lacht een grote struik van Olivier Scheffer iedereen toe en vraagt om even een moment te komen kijken en stil te staan op deze plek, bij deze tentoonstelling en op dit moment in de tijd. De titel van Scheffer’s werk What if plants could talk? is niet alleen een vraag, maar kan ook een antwoord vormen op hoe we naar de huidige tijd kunnen kijken.

Of het nu individueel, economisch, politiek of cultureel is; de kunstenaars maken duidelijk dat het tijd is om te reflecteren omdat het onduidelijk is wat de toekomst in petto heeft.

Through the Looking Glass is tot stand gekomen naar aanleiding van een open call georganiseerd door Garage Rotterdam om Rotterdamse kunstenaars een podium te bieden op een moment dat dit niet mogelijk leek. Het werk van de kunstenaars had oorspronkelijk een andere bestemming.

De tentoonstelling is met het werk van Steven Maybury, 7 Allen Park Drive (2020), onderdeel van Unlocked/Reconnected, een initiatief dat de heropening viert van musea en andere ‘huizen van de kunst’ na de lockdown hun deuren weer mogen openen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.
Garage Rotterdam Rotterdam
Foto: Bas Czerwinski

Garage Rotterdam is een middelgrote tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in het centrum van Rotterdam. Garage Rotterdam programmeert vier tentoonstellingen per jaar. Het tentoonstellingsprogramma wordt aangevuld met de evenementen Brandstof en Natafelen. Brandstof is een terugkerend inhoudelijk programma bij de tentoonstellingen van Garage Rotterdam; met lezingen, gesprekken, muziek en performances. Tijdens de culinaire avond Natafelen bereidt chef-kok Laurence van Bergeijk een heerlijk driegangendiner. Voor en na het diner is er altijd de gelegenheid om de tentoonstelling te bezichtigen.

De tentoonstellingen zijn thematisch van aard en gericht op recente ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldende kunst. De focus ligt niet uitsluitend op jonge vernieuwende kunst maar op kwaliteit. Garage Rotterdam is een non-profit stichting die is gevestigd in een voormalige Volkswagen garage van 500m2. In 2011 is de garage, onder architectuur van Remy Meijers, verbouwd tot tentoonstellingsruimte. Garage Rotterdam is toegankelijk voor minder validen.

Openingstijden

Garage Rotterdam is geopend van woensdag t/m zondag, 12.30 tot 17.30 uur.

Tijdens feestdagen en gedurende op- en afbouw van tentoonstellingen is Garage Rotterdam gesloten.

Stuur een bericht naar "Garage Rotterdam"