MLB Galerie

Expositie is afgelopen

Expositie "image' - Els Fleer, Rob van Tour, Marlies Rekers, Elsje Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius

Tentoonstelling 01-04-2022 t/m 23-04-2022 > Amsterdam
MLB Galerie Expositie image' - Els Fleer, Rob van Tour, Marlies Rekers, Elsje Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius
Affiche voor deze expositie
MLB Galerie Expositie image' - Els Fleer, Rob van Tour, Marlies Rekers, Elsje Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius (2)
Els Fleer - Lava en ijs, olieverf, 60 x 60 cm, 2021, € 1500
MLB Galerie Expositie image' - Els Fleer, Rob van Tour, Marlies Rekers, Elsje Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius (3)
Elsje Elysee Stroetinga - Zonder titel, piëzografie, 20 x 20 cm
MLB Galerie Expositie image' - Els Fleer, Rob van Tour, Marlies Rekers, Elsje Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius (4)
Hannemieke Stamperius - étonnement, aquarel, 11 x 20 cm, A4, prijs in overleg
MLB Galerie Expositie image' - Els Fleer, Rob van Tour, Marlies Rekers, Elsje Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius (5)
Marlies Rekers - Compositie nr 38, acryl op doek, 43 x 43 cm
MLB Galerie Expositie image' - Els Fleer, Rob van Tour, Marlies Rekers, Elsje Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius (6)
Rob van Tour - Onkruid, oost indische inkt, pen penseel, potlood
Image

De Onafhankelijken op locatie: Els Fleer, Els Elysee Stroetinga, Hannemieke Stamperius, Marlies Rekers, Rob van Tour

Tentoonstelling: vrijdag 1 t/m zaterdag 23 april 2022
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur en op afspraak
Opening: zondag 3 april van 16.00 tot 18.00 uur
MLB KIJKzondag: zondag april van 11.00 tot 12.00 uur (aanmelden op ml.boel@planet.nl)

Image: dit ene woord verbindt deze vijf kunstenaars van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken die in al hun diversiteit meer gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Fleer en Van Tour beginnen bij de natuur; Stamperius en Rekers verbeelden iets dat niet naar een uiterlijke werkelijkheid verwijst; Stroetinga en Fleer kenmerken zich door hun intensieve kleurgebruik; Van Tour en Stamperius creëren vormen die iets fysieks suggereren; voor Fleer en Rekers is de lijn van groot belang; en Stroetinga en Stamperius gebruiken in hun werk een zekere metaforiek.

Els Fleer (www.elsfleer.com /fleerels@xs4all.nl) exposeerde o.a in Parijs, Zaragossa, Kopenhagen en Brussel – maar recentelijk is het vooral IJsland dat haar, sinds ze daar ‘artist in residence’ was, fascineert en blijft fascineren. Wat Fleer hier laat zien is bovendien vrijwel monochroom: lava, vuur en ijs in abstracte schilderijen, die in hun explosieve kwaliteit een echo vormen van het jongste land op onze planeet, met een bodem die steeds zichtbaar in beweging is waar o.m. zwavel uit opborrelt, en waar gletsjers zich tonen in wit en alle blauwen van de wereld – maar Fleer schildert geen landschap maar drukt het als het ware uit als een steeds opnieuw puur begin. Voor haar is Image: oerbeeld.

Marlies Rekers (www.marliesrekers.nl / l.rekers@hetnet.nl) past haar werk aan aan de afmetingen van haar atelier: haar werk is gaandeweg kleiner geworden, en wellicht daardoor zelfs nog intensiever. Rekers laat zich vooral inspireren door o.a. Hendrik Werkman, en haar werk heeft dan ook iets grafisch in de geometrische vormen die zoeken naar een steeds verschillend maar altijd gevonden evenwicht. Ze nummert haar werken, die alle ‘compositie’ heten, en in haar geval is er geen betere naamgeving denkbaar. Haar precieze en vaak gedurfde kleurgebruik draagt bij aan het driedimensionale effect van deze abstracte composities. Als een connotatie van Image op haar werk van toepassing is, is dat: verbeelding.
Rekers bezocht zowel de Rietveld als de Rijksacademie, en dit zal rond haar vijftigste groepsexpositie zijn.

Hannemieke Stamperius (www.stamperius.com / info@stamperius.com) is schrijver, schilder en pijncoach. Hier laat ze enkele van haar pijnabstracten zien. Fysieke pijn is de enige zintuiglijke ervaring die we niet kunnen delen: als ik zeg dat ik pijn heb moet jij me op mijn woord geloven. We kunnen delen wat we ruiken, proeven, zien – maar in pijn staan we alleen.
In het werk van Stamperius zijn pijn en kleur met elkaar verbonden – en ook al kunnen we pijn zelf niet delen: waar pijn zichtbaar gemaakt wordt kunnen we misschien iets herkennen uit de eigen ervaring, zowel met korte (tijdelijke) als met lange (chronische) pijn – en delen wat we zien: weerloosheid, plotseling overvallen worden, transformatie, acceptatie. Image is hier: abstractie.
Stamperius werkt met veel water, en met media die daarin tot hun recht komen: aquarel, inkt, gouache.

Elsje Elysée Stroetinga (www.elsjeelysee.exto.nl / elyseestroetinga@gmail.com) maakt haar verf eigenhandig, en slaagt er in om die ei-tempera met natuurlijke pigmenten zo intens en diep van kleur te maken, dat je je er helemaal in kunt verliezen. Kleur is steeds haar onderwerp, en op haar gelaagde (meest) monochromen is bijna altijd een elementair getekend huis te zien: Image is hier afbeelding. Zelf heeft ze vele inspirerende behuizingen gekend: ze woont en werkt (met Van Tour) al twintig jaar in kunstenaarsdorp Ruigoord en in de Cantal in Frankrijk; ze werkte tien jaar in Parijs, waar ze het vak leerde en o.m. exposeerde in het Grand Palais; en tot 1990 had ze bovendien haar eigen galerie (Forum) in Amsterdam.

Rob van Tour (www.robvantour.exto.nl / vantourrob@gmail.com) . Er is geen rijkere inspiratiebron dan de natuur, en Rob van Tour benut haar mogelijkheden ten volle: de natuur levert het materiaal van zijn houten beeldhouwwerken (Zelfportret), is voorbeeld van en voor heel precieze zwart-witte afbeeldingen van bladeren en gebladerte in Oost-Indische inkt, en is onderwerp van kleurrijke half-abstrakte schilderijen van bomen in pastel en airbrush. Zijn werk is subtiel en precies, en de natuurlijke cyclus van geboorte tot en met dood is altijd impliciet. Image is voor hem: voorbeeld.
Van Tour werkte geruime tijd in het kunstbeleid voor hij voltijd kunstenaar werd. Zijn werk is te vinden van Frankrijk tot in Mongolië – en hier, rondom de expositie: Van Tour heeft de alomtegenwoordige affiche voor Image gemaakt.

Voor meer informatie: mlbgalerie.nl, facebook.com/MLBgalerie,
MLB Galerie Amsterdam

Een bijzondere expositieruimte aan de Witte de Withstraat, de kunststraat in Stadsdeel West (voorheen de Baarsjes), Amsterdam. Het bekijken en beleven van de exposities in deze galerie is elke maand een cadeautje. Soms mooi, soms ontroerend...
Naast fascinerende kunst zijn er ook kunstcadeautjes (gemaakt door verschillende kunstenaars) te zien en te koop!

Openingstijden

vrijdag, zaterdag en zondag van 12 - 18 uur. Op zaterdag en zondag zijn de kunstenaar(s) zelf aanwezig.

Contact

MLB Galerie
Witte de Withstraat 32a
1057XZ Amsterdam
Nederland
Tel: 0653703279

mlbgalerie.nl

284 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar MLB Galerie