Machinery of Me

'Wheel of Life' van Madelon Hooykaas

Tentoonstelling t/m 19-12-2021 > Arnhem
Voor Machinery of Me produceerde Madelon Hooykaas een drietal nieuwe kunstwerken die gelijktijdig gepresenteerd worden in de twee presentatieruimtes. Het concept dat ten grondslag ligt aan de kunstwerken legt een relatie tussen de lokale ecologie en historie van de locatie.

WHEEL OF LIFE, 2021, bewegende sculptuur
Deze ruimtelijke installatie is gebaseerd op het principe van de ‘zoötroop’; een van de eerste animatie-apparaten waarmee bewegende beelden konden worden bekeken. De installatie bestaat uit een grote, horizontaal geplaatste cilinder met verticale uitsparingen. Aan de binnenzijde zijn statische beelden van vliegende vleermuizen te zien. Wanneer het rad ronddraait zie je de opeenvolging van deze afbeeldingen en ontstaat er in de hersenen de illusie van beweging. Een waarnemingsverschijnsel dat Hooykaas in haar hele oeuvre heeft beziggehouden: Het onzichtbare dat zichtbaar wordt gemaakt.

ECHO, 2021, 4-kanaals soundscape?duur: 07:03
Voor dezelfde ruimte maakte Hooykaas een klanklandschap dat te horen is wanneer de zoötroop stopt en het zaallicht dooft. Het geluidswerk verplaatst zich door de ruimte, de bezoeker wandelt met het geluid mee. Het werk refereert daarmee aan het bewegen van de vleermuis en het mechanisme van echolocatie dat het dier gebruikt. We horen geluiden door de kunstenaar op locatie opgenomen, gemixt met field recordings van vleermuizen en referenties naar eerdere werken van de kunstenaar.

RESONANCE, 2021, 4K video?duur: 07:04, loop
Voor het videowerk Resonance liet de kunstenaar zich inspireren door de volgende dichtregels van T.S. Eliot:

"We shall not cease from exploring
And the end of all our exploring
Will be to arrive where we started
And know that place for the first time"
Uit: Four Quartets, T.S. Eliot (1943)

Het werk Resonance volgt de kunstenaar als explorer. Wij volgen de voetstappen van de kunstenaar in het omringende landschap en worden meegevoerd naar een bos in de schemer vol vluchtige schimmen van voorbijvliegende vleermuizen. In haar zoektocht opent de kunstenaar, mede door het gebruik van field recordings van vleermuizen, een luikje naar een dierenrijk dat normaal voor ons gesloten blijft. Sporen van menselijk ingrijpen in het landschap dringen door in beeld en geluid.

OVER DE KUNSTENAAR
Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 1942) is een Nederlandse beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker. Haar video- en fotografische werk legt veelal pure relaties met de natuur en verkent wetenschappelijke principes en natuurkrachten. Ze combineert hedendaagse technologie met het gebruik van natuurlijke materialen.

Hooykaas’ werk is onderdeel van belangrijke Nederlandse museale collecties (waaronder 15 toonaangevende werken in de collectie van Stedelijk Museum Amsterdam) en is opgenomen in de collecties van onder meer het Museum of Modern Art (MoMA) New York, Tate Gallery London en National Gallery of Canada.

OPEN
3 oktober t/m 19 december 2021
zondags 12:00 - 17:00 uur
Machinery of Me Arnhem

Machinery of Me is een presentatie-instelling voor hedendaagse beeldende kunst, gevestigd in een voormalige stookruimte op de Buitenplaats Koningsweg in Arnhem.

In samenwerking met kunstenaars en partners presenteert Machinery of Me een programma waarin de natuurlijke omgeving en de intrigerende historie als voormalige Duitse vliegbasis het vertrekpunt vormen voor nieuw te ontwikkelen werk. Tentoonstellingen en publieksactiviteiten bieden nieuwe perspectieven op verleden, heden en toekomst en stimuleren uitwisseling tussen kunstenaar, publiek, ruimte en landschap.

Openingstijden

Zondag 12:00 - 17:00

Stuur een bericht naar "Machinery of Me"