Museum Belvédère

Expositie is afgelopen

Wat zich schildert tussen polder en duin

Tentoonstelling 31-05-2019 t/m 22-09-2019 > Heerenveen
Museum Belvédère Wat zich schildert tussen polder en duin
Jaap Min. Stilleven met biezen mand, 1977 - olieverf op doek, 35 x 43 cm - particuliere collectie
De expressionistische schilder Jaap Min (1914–1987) exposeert deze zomer in Museum Belvédère. Als ontwerper voor glas-in-lood maakte Jaap Min veel toegepaste kunst voor kerken, maar zijn hart en roeping lagen bij het vrije kunstenaarschap en bij het Noord-Hollandse landschap. De schilderijen van de kunstenaar uit Bergen kenmerken zich door het gebruik van zware belijning, een aards coloriet en donkere landschappen, opgezet in forse kwaststreken. In Museum Belvédère, Heerenveen-Oranjewoud, kunnen liefhebbers deze zomer genieten van de eerste solo-expositie van Jaap Min.

Kloek polderlandschap
Met deze omvangrijke overzichtstentoonstelling van zijn olieverfschilderijen en werken op papier wordt de opvallende melancholie van de Noord-Hollandse kunstenaar blootgelegd, met name voor de polderlandschappen rond het West-Friese Bergen. Door het gebruik van hoekige banen en stevige vormen is er sprake van een landschap waarin sloten, bomen, koeien en wolken gezamenlijk een kloeke compositie vormen.

Bevrijdend
De kleuren rood en oranje zijn niet de meest voorkomende in de natuur. Door de wilde rode wegen zijn de schilderijen van Min avontuurlijk. Hij nodigt de kijker uit het schilderij in te stappen zoals een landschap. Zonder dat rood bestaat die visuele sensatie niet. Min bevrijdt het Noord-Hollandse panorama en laat het voortbestaan in een nieuw licht en een nieuwe kleur door het landschap tot de essentie terug te brengen in breedte, diepte, hoogte, weidsheid, verte en nabijheid.

Kunstverwant van elders
Het werk van Jaap Min heeft een verslavende aantrekkingskracht. Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère. “Zo’n dertig jaar geleden zag ik voor het eerst een schilderij van Jaap Min. Het hing op een onopvallende plek; mijn blik werd telkens getrokken naar dat donkere, in forse kwaststreken opgezette landschap. Het schilderij Kustlijn heeft een tentoonstellingsperiode tegenover mijn bureau gehangen; mijn fascinatie groeide. Jaap Min schildert steeds binnen enkele vierkante kilometers van zijn huis. Hij is de ware vertolking van onze identiteit waarin we het venster zijn van lokaal gewortelde kunst.”
Museum Belvédère Heerenveen

In het schilderachtige Oranjewoud, vlakbij het prachtige Landgoed Oranjewoud, ligt Museum Belvédère. Het strak vormgegeven Museum Belvédère is hét museum voor moderne en hedendaagse Noord-Nederlandse kunst.

Het langgerekte museumgebouw vormt een kijkdoos waarin alleen de beleving van de kunst telt. Het moderne gebouw heeft een natuurlijke plaats in het nieuwe landschapspark; de donkere gevel valt bijna weg tegen de stammen van de bomen. Vanuit het museumcafé heeft u een prachtig uitzicht op het bijzondere museumpark met het grand canal, dat de moderne baroktuinen doorsnijdt, en aan het einde daarvan Landgoed Oranjewoud.

De vaste collectie van het museum bestaat uit twintigste-eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland. Hiermee is Museum Belvédère de thuishaven van de belangrijkste Noord-Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Hun schilderijen worden getoond samen met dat van geestverwanten uit Nederland en Vlaanderen.
Tot de vaste collectie horen onder andere werken van Hendrik Werkman, Thijs Rinsema, Jan Mankes, Jean Brusselmans, Jan Altink, Gerrit Benner, Willem Hussem, Roger Raveel, J.C.J. Vanderheyden en Robert Zandvliet.

Museum Belvédère organiseert ongeveer vijf exposities per jaar. Bovendien vinden er talloze culturele activiteiten als concerten, lezingen en kleine voorstellingen plaats. Rondleiding in zowel het museum als het park zijn op aanvraag mogelijk. De verschillende ruimtes van het museum kunnen ook worden gehuurd voor vergaderingen, feesten of bijeenkomsten.

Openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten

Stuur een bericht naar "Museum Belvédère"