KunstWerkt

Expositie is afgelopen

Het Atelier van Sjef

Tentoonstelling 07-05-2023 t/m 04-06-2023 > Schiedam
KunstWerkt Het Atelier van Sjef
Wortels. Fotograaf: Arne Hendriks
Vorig jaar overleed de Schiedamse kunstenaar, en een van de oprichters van KunstWerkt, Sjef Henderickx. Hij laat een omvangrijke hoeveelheid werk, en werk in wording achter. Centraal in dat oeuvre staat altijd het onderzoek naar de mens als onderdeel van complexe ecologieën. Zijn zoon, kunstenaar Arne Hendriks, verweeft nu zijn eigen artistieke onderzoek naar de mens, met het werk van zijn vader.

“Mijn vader was een spoorzoeker en nu is hijzelf een spoor geworden dat ik naloop, in zijn werk, in de stad Schiedam, en in mijzelf. Hoe dien ik me te verhouden tot al dat werk? Is het waar dat je in zekere zin uiteindelijk je vader wordt, en wat betekent dat voor zijn artistieke erfenis?”
Arne Hendriks

Die ‘erfenis’ was al enige tijd onderwerp van gesprek tussen Arne en Sjef. Zonder voorbehoud stelde Arne in deze gesprekken dat het werk van zijn vader, zijn werk zou worden, als artistiek ingrediënt in zijn eigen praktijk, zijn eigen onderzoek naar de mens en de rol van de kunst. Uiteindelijk stemde Sjef, enigszins geamuseerd, in met het voorstel, niet wetende dat het moment van overdracht zo snel zou komen.

De tentoonstelling reconstrueert delen van het atelier van Sjef Henderickx, toont een keuze van zijn werk uit verschillende periodes en gaat een symbiose aan met de studio van zijn zoon waar het onderzoek zal plaatsvinden.

Die manier van werken, in de publieke ruimte, onvoltooid, nog zoekend samen met het publiek vindt zijn oorsprong in het atelier van Sjef, in de werkplaats waar een permanente staat van onvoltooidheid bestond, van zoeken, van bevragen, van uitproberen en opnieuw beginnen, waar Arne zich als kind thuis voelde, en waar die overdracht in zekere zin al heel vroeg begonnen is.

De tentoonstelling 'Het Atelier van Sjef' is een eerste stap om dit persoonlijke onderzoek te koppelen aan de omgeving waarin Sjef Henderickx zijn hele leven gewoond en gewerkt heeft.

Zie https://stichtingkunstwerkt.nl/exposities/2023/het-atelier-van-sjef voor de uitgebreide randprogrammering
KunstWerkt Schiedam

Sinds de jaren negentig verenigt Stichting KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. De stichting organiseert per jaar een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten.

De exposities in onze expositieruimte (Art Centre Schiedam) zijn een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen, maar ook een brug van kunstenaar naar publiek.

Openingstijden

do t/m zo, 13.00-17.00 uur

Stuur een bericht naar KunstWerkt