Hedendaags Kunstkabinet

Expositie is afgelopen

‘Encuentro Ancestral’ - Justin Reinir Croes

Tentoonstelling 01-07-2023 t/m 30-07-2023 > Den Bosch
Hedendaags Kunstkabinet ‘Encuentro Ancestral’ - Justin Reinir Croes
Hedendaags Kunstkabinet ‘Encuentro Ancestral’ - Justin Reinir Croes (2)
Hedendaags Kunstkabinet ‘Encuentro Ancestral’ - Justin Reinir Croes (3)
Hedendaags Kunstkabinet ‘Encuentro Ancestral’ - Justin Reinir Croes (4)
Hedendaags Kunstkabinet ‘Encuentro Ancestral’ - Justin Reinir Croes (5)
Justin Reinir Croes (1990, Oranjestad Aruba) is een Caribisch/Arubaanse multidisciplinaire kunstenaar die in 2014 naar Nederland kwam om een ??carrière in de kunst na te streven.

Na eerst te zijn afgestudeerd aan het Sint Lucas in Boxtel behaalde hij daarna zijn Bachelor in Fine Art aan St. Joost School of Art & Design in ’s Hertogenbosch. Naast het behalen van zijn diploma won Justin ook de ‘Jheronimus Atelierprijs 2022’:

“We zijn onder de indruk van zijn enorme gedrevenheid, grote netwerk en ambitie. Uit het feit dat hij ook buiten de academie bij meerdere projecten betrokken is en hier vaak zelf initiatiefnemer in is, blijkt een ondernemende houding. Zijn afstudeerwerk, waarin hij de pre-koloniale geschiedenis van Aruba onderzoekt vanuit een verlangen zich thuis te voelen, maakte indruk omdat het zowel in vorm en inhoud sterk tot uiting komt. Verbinding staat in het werk van Justin centraal en dit weet hij in beeld en woord goed over te brengen.”

“¿Quién soy? Wie ben ik? Who am I? Ta ken mi ta?”

Dit is een vraag die Justin zichzelf vaak stelt. Het maken van kunst verlicht deze existentiële gedachte, door zijn innerlijke toestand te vertalen naar het fysieke. Geïnspireerd door de menselijke conditie, de natuur, de cultuur van Aruba met zijn oude en hedendaagse iconografie, en zijn eigen wortels.

Zijn manier van creëren is gevarieerd; van digitale kunst, animatie, schilderen, tekenen, sculpturen en performance. Daarbij experimenteert hij met natuurlijke materialen uit zijn culturele erfgoed. Deze hebben een diepgaand effect, uit het verleden en het heden, zoals maïs (wordt wereldwijd gegeten) en annatto (een heilig materiaal en kleurstof voor levensmiddelen).

Het doel van Justin is om opnieuw contact te maken met de geest van zijn voorouders om zijn existentiële crisis, waarmee hij sinds zijn geboorte worstelt, te verzachten. Maar ook om anderen te dekoloniseren, te genezen en te inspireren zichzelf te zijn.

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 1 juli vanaf 15:30 uur.

De finissage is op zondag 30 juli vanaf 15:30 uur.

De toegang is uiteraard gratis en u bent van harte welkom.

Verder is het Hedendaags Kunstkabinet geopend op elke

zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00 uur of op afspraak.
Hedendaags Kunstkabinet Den Bosch

Het Hedendaags Kunstkabinet bestaat sinds 30 april 2022 en is gestart uit idealisme en liefde voor de hedendaagse kunst.

We zien namelijk een groot verschil tussen wat er te zien is in de hedendaagse kunstmusea en de meeste galeries. Daarbij kiezen we met name voor kunstenaars voor wie het experiment hoog in het vaandel staat. Omdat dat in onze visie essentieel is en zo kunst zich onderscheidt van vakmanschap. We laten zien hoe zij grenzen blijven verleggen door gebruikmaking van een diversiteit aan media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, film, installatie, geluid, performance en vooral cross-overs daartussen.

Om het grote gat op te vangen tussen groepsexposities en musea geven we kunstenaars, zowel startend als gevorderd, de gelegenheid een solo-expositie te organiseren die dan vijf weekenden te zien zal zijn. Dit doen we omdat het werk van een kunstenaar dan veel beter tot zijn recht komt dan bij groepsexposities. Over het algemeen is dat voor een zelfstandig kunstenaar te duur. Elke expositie opent en eindigt feestelijk met een opening en een afsluiting waarbij de kunstenaar ook aanwezig zal zijn om het werk toe te lichten. Hierbij zorgen we ervoor dat de kosten voor de kunstenaar laag blijven om zodoende een ideaal ??carrière-opbouwend platform te zijn.

We zien onszelf liever als een expositieruimte dan een galerie waarbij alle aandacht naar de kunstenaar en zijn werk gaat. Dat houdt in dat er niet altijd verkoopbaar werk is. Als er wel werk te koop is kan dat zijn vanaf een paar tientjes tot enkele duizenden Euro’s. Dat ligt dan geheel aan de aard van het werk en de kunstenaar.

We proberen heel laagdrempelig te blijven om zo zoveel mogelijk mensen van alle facetten van de hedendaagse kunst te kunnen laten genieten. Daarom is iedereen welkom om het werk te komen bewonderen.

Openingstijden

zaterdag 12:00 - 17:00 uur
zondag 12:00 - 17:00 uur
of op afspraak

Stuur een bericht naar Hedendaags Kunstkabinet