Hedendaags Kunstkabinet

Laatste week

'Timekeepers' - Urša Prek

Tentoonstelling t/m 10-03-2024 > Den Bosch
Hedendaags Kunstkabinet 'Timekeepers' - Urša Prek
Hedendaags Kunstkabinet 'Timekeepers' - Urša Prek (2)
Hedendaags Kunstkabinet 'Timekeepers' - Urša Prek (3)
Hedendaags Kunstkabinet 'Timekeepers' - Urša Prek (4)
Puddingbekers, Legoblokjes, kinderlandschappen. Hoe meer ik verdiep in het begrip van geheugen en identiteit, hoe meer mijn onderzoek me naar triggers brengt: betekenisdragers, artefacten en ruimtes. Ik voel mezelf naar de achtergrond verdwijnen en toeschouwer worden van de reeksen scènes die ze voor mijn ogen ontrafelen. Zonder hen heb ik geen ankerpunten, zonder hen heb ik geen tijd. Ze bewaren het inderdaad voor mij.

In de tentoonstelling ‘Timekeepers’ verlegt Urša Prek de focus van het geheugen van een onderwerp naar objecten en ruimtes. Ze herinneren zich de sporen van haar daden, zij zijn de protagonisten van haar verhaal. Met de projecten ‘Event Horizon’ en ‘Fun and Games’ worden triviale voorwerpen artefacten, doordrenkt van geschiedenis.

Met ‘Event Horizon’ bouwde ze een monument voor een object, wat een enigszins ironische handeling is, waarbij het dessert – Vanillepudding – tot het punt van aanbidding wordt verheven. ‘CHAMPION: Participation Award’ tilt de absurditeit van devaluatie met het vermenigvuldigen van trofeeën nog verder.

Vanuit persoonlijk onderzoek onderzoekt ‘Fun and Games’ vergelijkbare relaties naar een collectief nostalgisch artefact: het Legosteentje. Met deze werken relateert Ursa haar herinneringen actief aan de objecten uit haar verleden, waardoor de waarde van de geschiedenis – zowel persoonlijk als collectief – opnieuw wordt gedefinieerd.

Met het nieuwe werk (gelijknamige titel) ‘Timekeepers’ doet ze nog een stapje terug en wordt ze een steunpilaar voor de landschappen uit haar jeugd. In het videowerk keert ze terug naar de ruimtes uit haar kindertijd en archiveert ze hun stemmen. Deze performatieve actie herhaalt haar interactie met deze landschappen, maar deze keer luistert ze alleen maar. We zijn backstage getuige van een scène, een niemand-lichaam die hun portretten vastlegt.

Urša Prek (1993, Slovenië) is een interdisciplinaire kunstenaar gevestigd in Eindhoven, Nederland. Haar werk, variërend van visuele tot geluidsinstallaties, verkent de gebieden van herinnering en geschiedenis. Ze wordt gedreven door een persoonlijke nieuwsgierigheid naar wat ons maakt tot wie we zijn, vooral in termen van relatieve ervaringen: onervaren geschiedenissen, triviale herinneringen en hun verbinding met de ruimte. Van audio, video en sculptuur valt haar werk daar ergens tussenin.

Vernissage: zaterdag 10 februari vanaf 15:30 uur.
Finissage: zondag 10 maart vanaf 15:30 uur.

De toegang is uiteraard gratis en u bent van harte welkom.

Verder is het Hedendaags Kunstkabinet geopend op elke zaterdag en zondag of op afspraak.
Hedendaags Kunstkabinet Den Bosch

Het Hedendaags Kunstkabinet bestaat sinds 30 april 2022 en is gestart uit idealisme en liefde voor de hedendaagse kunst.

We zien namelijk een groot verschil tussen wat er te zien is in de hedendaagse kunstmusea en de meeste galeries. Daarbij kiezen we met name voor kunstenaars voor wie het experiment hoog in het vaandel staat. Omdat dat in onze visie essentieel is en zo kunst zich onderscheidt van vakmanschap. We laten zien hoe zij grenzen blijven verleggen door gebruikmaking van een diversiteit aan media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, film, installatie, geluid, performance en vooral cross-overs daartussen.

Om het grote gat op te vangen tussen groepsexposities en musea geven we kunstenaars, zowel startend als gevorderd, de gelegenheid een solo-expositie te organiseren die dan vijf weekenden te zien zal zijn. Dit doen we omdat het werk van een kunstenaar dan veel beter tot zijn recht komt dan bij groepsexposities. Over het algemeen is dat voor een zelfstandig kunstenaar te duur. Elke expositie opent en eindigt feestelijk met een opening en een afsluiting waarbij de kunstenaar ook aanwezig zal zijn om het werk toe te lichten. Hierbij zorgen we ervoor dat de kosten voor de kunstenaar laag blijven om zodoende een ideaal ??carrière-opbouwend platform te zijn.

We zien onszelf liever als een expositieruimte dan een galerie waarbij alle aandacht naar de kunstenaar en zijn werk gaat. Dat houdt in dat er niet altijd verkoopbaar werk is. Als er wel werk te koop is kan dat zijn vanaf een paar tientjes tot enkele duizenden Euro’s. Dat ligt dan geheel aan de aard van het werk en de kunstenaar.

We proberen heel laagdrempelig te blijven om zo zoveel mogelijk mensen van alle facetten van de hedendaagse kunst te kunnen laten genieten. Daarom is iedereen welkom om het werk te komen bewonderen.

Openingstijden

zaterdag 12:00 - 17:00 uur
zondag 12:00 - 17:00 uur
of op afspraak

Stuur een bericht naar Hedendaags Kunstkabinet