favorietenVerwijder uit favorieten

Kunstfort bij Vijfhuizen

Meer...
Expositie is afgelopen

BEDAZZLE verwart en verblindt

Tentoonstelling 03-07-2016 t/m 04-09-2016 > Vijfhuizen
Kunstfort bij Vijfhuizen BEDAZZLE verwart en verblindt

Zondag 3 juli is de opening van BEDAZZLE de zomertentoonstelling over camouflage, verwarren en verblinden op het Kunstfort bij Vijfhuizen.

“From all appearances, deception has always been critical to daily survival —for human and non-human creatures alike—and, judging by its current ubiquity, there is no end in immediate sight.” – uit Camoupedia door Roy Behrens (camouflage expert).

BEDAZZLE is een internationale groepstentoonstelling die de artistieke erfenis van razzle dazzle traceert op een passende locatie: het militair erfgoed van Fort Vijfhuizen. Dazzle camouflage is een geometrisch-abstractie decoratie-techniek, die tijdens de eerste Wereldoorlog voornamelijk werd gebruikt om oorlogsschepen te camoufleren. De camouflage bestaat uit een complexe compositie van geometrische vlakken en hoeken in sterk contrasterende kleuren, waardoor het inschatten van afstand en richting van de schepen werd gefrustreerd en de vijand kon worden misleid.

De modernistische vormentaal van dazzle camouflage inspireert kunstenaars vandaag de dag nog steeds; op een directe, formele manier, zoals in het werk van Florian & Micheal Quistrebert. Maar ook in kritische zin; onze tijd, waarin steeds efficiëntere vormen van surveillance onze levens binnendringen, vraagt immers om geheel nieuwe vormen van camouflage. De kunstenaars in BEDAZZLE zoals Metahaven en Simone C. Niquille stellen kritische vragen over identiteit, privacy en controle in onze overgereguleerde samenleving, en bieden bijvoorbeeld alternatieve strategieën om surveillance te ontlopen.

In de tentoonstelling draait het om hedendaagse vormen van camoufleren, verwarren en verblinden. BEDAZZLE toont een groep bestaande en nieuwe kunstwerken waarin wordt gerefereerd aan deze optische-geometrische vormentaal, en het verwarren van moderne technologische herkenning-systemen. Zo wordt BEDAZZLE zowel een visueel spectaculaire tentoonstelling waarin een aantal urgente artistieke posities samenkomen, als een kritisch onderzoek naar de hedendaagse mogelijkheden van abstractie.

BEDAZZLE
Camoufleren / verwarren / verblinden
3 juli t/m 4 september 2016 Kunstfort bij Vijfhuizen

Met werk van: Brian McKenna & Anika Schwarzlose Metahaven, Simone C. Niquille, Florian & Michael Quistrebert, Nora Turato en Dan Walwin.

Curator: Julia Geerlings

Opening zondag 3 juli 2016 van 15.00 - 18.00 uur.
Met een openingsperformance van Nora Turato.

Kunstfort bij Vijfhuizen

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Sculptuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Beeldentuin
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Het monumentale Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur.
Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden.
Sinds 2016 is er een nieuwe directie. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.

Openingstijden

Het fortterrein is vrij toegankelijk op maandag t/m zondag van 10.00-17.00u.

De expositieruimte in het fort is geopend op maandag, dinsdag, woensdag van 13.00-17.00 uur & op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur, toegangsprijs 4,00 euro p.p.
(Kijk op www.kunstfort.nl voor informatie over de winterstop.)

De keuken van Restaurant 't Fort is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00u.

Kunstfort bij Vijfhuizen Vijfhuizen

Stuur een bericht naar "Kunstfort bij Vijfhuizen"