Kunstfort bij Vijfhuizen

Expositie is afgelopen

Perspectives

Tentoonstelling 09-03-2019 t/m 09-03-2019 > Vijfhuizen
Kunstfort bij Vijfhuizen Perspectives
Dan Solbach Kunstfort bij Vijfhuizen 2019
Kunstfort viert de lente met uniek eendaags programma ‘Perspectives’ vol lokale en internationale beeldende kunst, ontwerp en ambacht

Kunstfort bij Vijfhuizen organiseert op zaterdag 9 maart 2019 het unieke publieksprogramma Perspectives met eendaagse tentoonstelling, performances en lezingen. Lokale en internationale kunstenaars presenteren werk op het gehele Kunstfort: in het betonnen fort zelf, in de industriële Genieloods, in de residency-ruimtes, en op het prachtige groene forteiland. Uitgangspunt is ‘community aesthetics’: de esthetiek van het alledaagse samenleven. Tijdens Perspectives bestaan uiteenlopende werelden als het ware gelijktijdig: die van (lokale) makers en ontwerpers, die van de internationale beeldende kunst, en die van bezoekers, erfgoedliefhebbers, omwonenden – dit alles vervlochten met het bijzondere werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam.

Cultureel programma
Perspectives gaat in op de verbinding van het Kunstfort als internationaal
georiënteerde instelling met de makers en bewoners van de regio. Ontwerp en beeld van het dagelijkse leven spelen een centrale rol in het werk van de geselecteerde kunstenaars. Het erfgoed vormt de inspiratie voor het programma: het fort zelf, de Stelling van Amsterdam, het dorp Vijfhuizen en de omliggende architectuur, Haarlemmermeer en de polder. Gedurende deze vroege lentedag onderzoeken bezoekers, kunstenaars en relaties vragen als ‘Wie zijn we?’ ‘Waar komen we elkaar tegen?’ ‘Hoe zit ons leven eruit?’ en ‘Waar horen we thuis?’

De hele dag geven kunstenaars site-specific presentaties, optredens en lezingen. Enkele makers gaan de interactie aan met de bezoeker of geven kleine workshops. Ook worden er historische rondleidingen verzorgd. Doorlopend is er van alles te beleven voor jong en oud. Er kan tevens heerlijk gegeten en gedronken worden, een aantal presentaties zijn buiten en er is muziek. Aan het einde van de dag is er een kleine buitencinema. Alles is onderdeel van de diverse kunstenaarspraktijken.

Deelnemende kunstenaars o.a.: Benedikte Bjerre, Malissa Cañez Sabus, Challenging Jewellery / Master program of BLESS, Quynh Dong, Michael Guidetti, Richard John Jones, Johannes Schwartz, Dan Solbach, Michelle de Vaan, Daniel Vorthuys, Jay Tan & Geo Wyeth. Naar aanleiding van de Open Oproep in de regio zijn KeraMabel en Nicolette Swaak uitgenodigd.
Kunstfort bij Vijfhuizen Vijfhuizen

Het monumentale Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur.
Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden.
Sinds 2016 is er een nieuwe directie. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.

Openingstijden

Het fortterrein is vrij toegankelijk op maandag t/m zondag van 10.00-17.00u.

De expositieruimte in het fort is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur, toegangsprijs 4,00 euro p.p.
(Kijk op www.kunstfort.nl voor informatie over de winterstop.)

De keuken van Restaurant 't Fort is geopend op woensdag & zondag van 11.00 - 17.00 u. En op Donderdag, vrijdag, zaterdag 11.00 - 22.00 u.

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Sculptuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Beeldentuin
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Stuur een bericht naar "Kunstfort bij Vijfhuizen"