Kunstfort bij Vijfhuizen

Expositie is afgelopen

Microbial Oasis - Katja Novitskova

Tentoonstelling 05-06-2021 t/m 05-09-2021 > Vijfhuizen
Kunstfort bij Vijfhuizen Microbial Oasis - Katja Novitskova
Image: Organic Synthesis, 2020 Copyright: Katja Novitskova
Het Kunstfort presenteert een nieuwe solotentoonstelling van Katja Novitskova in de metalen Genieloods. Katja’s kritische blik op verleden, heden en toekomst – binnen en buiten de kunstwereld – vertrekt vanuit een openbaar beschikbare ‘databank’ van meer dan 10.000 afbeeldingen van eiwitten en virussen uit menselijke lichamen. In haar nieuwe tentoonstelling onderzoekt ze de relatie tussen organisme, design en kapitaal. En verwerkt haar gedachten over biodiversiteit, organisch ontwerp, biodatabases en hybride moleculaire structuren in een installatie met hangende objecten en nieuw videowerk in het historisch wapenarsenaal van het Kunstfort.
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Outset Nederland en Stichting Stokroos. Curator Zippora Elders.
Kunstfort bij Vijfhuizen Vijfhuizen

Het monumentale Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur.
Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden.
Sinds 2016 is er een nieuwe directie. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.

Openingstijden

Het fortterrein is vrij toegankelijk op maandag t/m zondag van 10.00-17.00u.

De expositieruimte in het fort is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur, toegangsprijs 4,00 euro p.p.
(Kijk op www.kunstfort.nl voor informatie over de winterstop.)

De keuken van Restaurant 't Fort is geopend op woensdag & zondag van 11.00 - 17.00 u. En op Donderdag, vrijdag, zaterdag 11.00 - 22.00 u.

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Nederland
Tel: 023-5589013

www.kunstfort.nl

160 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Kunstfort bij Vijfhuizen