Kunstfort bij Vijfhuizen

Expositie is afgelopen

Licking Thread, Hearing Everything

Tentoonstelling 24-07-2022 t/m 23-10-2022 > Vijfhuizen
Kunstfort bij Vijfhuizen Licking Thread, Hearing Everything
River Ink, video still by Serena Lee
Een fort: een harde, uit beton opgetrokken constructie voor militaire verdediging en controle, meestal omgeven door een veel zachter ogend stuk natuur. Met dit gegeven als uitgangspunt creëerden Leonardiansyah Allenda en Serena Lee specifiek voor het Kunstfort een reeks ruimtelijke installaties, al spelend met ideeën over kracht, weerstand, spanning en balans. Licking Thread, Hearing Everything integreert elementen van sculpturen, video en audio en brengt de fysieke aanwezigheid van het fort in dialoog met kwaliteiten van yinyang. Deze zijn essentieel voor taijiquan, een vechtsport die wordt beoefend ter verdediging en het onderhouden van de algehele lichamelijke gezondheid.
Het werk vertoont sporen van een artistieke zoektocht naar de belichaming van kennis en naar de vraag hoe familiegeschiedenissen van migratie en diaspora kunstpraktijken vormen.
Kunstfort bij Vijfhuizen Vijfhuizen

Het monumentale Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur.
Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden.
Sinds 2016 is er een nieuwe directie. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen.

Openingstijden

Het fortterrein is vrij toegankelijk op maandag t/m zondag van 10.00-17.00u.

De expositieruimte in het fort is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur, toegangsprijs 4,00 euro p.p.
(Kijk op www.kunstfort.nl voor informatie over de winterstop.)

De keuken van Restaurant 't Fort is geopend op woensdag & zondag van 11.00 - 17.00 u. En op Donderdag, vrijdag, zaterdag 11.00 - 22.00 u.

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Nederland
Tel: 023-5589013

www.kunstfort.nl
Routekaart
94 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Kunstfort bij Vijfhuizen