Ateliers BaZtille

Expositie is afgelopen

Hortense de Kooter & Jose Koebrugge

Tentoonstelling 19-10-2013 t/m 03-11-2013 > Zoetermeer
PERSBERICHT / Uitnodiging

Expositie met schilderijen / beelden van
José Koebrugge & Hortense de Kooter

Opening Zaterdag 19 Oktober 2013, om 16.00 uur

Door wethouder Cultuur, Hans Haring

Tot Maandag 14 November 2013


Op Zaterdag 19 Oktober aanstaande zal wethouder Hans Haring de expositie van de beeldend kunstenaars Jose Koebrugge en Hortense de Kooter officieel openen. Het is de eerste keer dat beide kunstenaars samen in Ateliers BaZtille exposeren.

Hoewel het niet zozeer een overweging zal zijn geweest voor beide lijkt er toch een bepaald gegeven dat in beider werk gezien of gedacht kan worden dat hen met elkaar verbind. Het gaat dan in zekere zin over het aspect vervoer of transport. De een drukt het uit in een uitgebalanceerde vorm. De andere meer vanuit een pragmatisch oogpunt. Bij de een het edele ros bij de ander het ijzeren ros.

De kunstenaars kennen elkaar al wel geruime tijd. Sedert Ateliers BaZtille eind 2000 werd opgericht. Echter de laatste paar jaar werken ze naast elkaar elk in een eigen atelier. De kunstwerken die ze maken zijn totaal verschillend. Mogelijk spelen daarbij opvattingen over dat vervoer een grote rol. Doch de verschillende disciplines die ze hanteren maken ook een verschil. Hortense de Kooter is beeldhouwer en José Koebrugge legt zich voornamelijk toe op schilderen.

Het belangrijkste dat Hortense in haar beelden tot uitdrukking wil brengen is de lichaamstaal van het paard. Op grond van dat gegeven maakt ze haar beelden. Dus het gaat haar niet alleen om de fysieke kracht of het sierlijke. Juist de wijze waarop het paard zich beweegt, communiceert weet ze op een heel gevoelige en zuivere manier tot uitdrukking te brengen.
Die houding of pose weet ze dan ook op een voortreffelijke wijze in de juiste steensoort te karakteriseren. De keuze van de steensoort zal voor dat ze begint een belangrijke afweging zijn. En niet in het minst de kleurnuances daarvan. Behalve de verschillende steensoorten maakt Hortense ook werk in brons en staal. Om nog iets meer van haar achtergrond en belevingen prijs te geven zijn door haar bij bepaalde beelden gedichten geschreven. Soms is het bijna een letterlijk verslag van strijd, verdriet en plezier. Altijd gerelateerd aan haar ervaringen met paarden.

De schilderijen van Jose kenmerken zich door twee aspecten. De fiets en daarnaast de enorme kleurschakeringen. Aanvankelijk bestond het werk van Jose uit een samenstel van landschappelijke miniaturen. Eerst min of meer naturalistisch en later ontstond een soort mozaïek achtig enigszins geabstraheerd beeld. Opgebouwd uit vlekken, welbekend van de grondpatronen die de Aboriginals hanteerden. Op een gegeven moment is de fiets, in dat landschappelijk beeld de overhand gaan nemen. Toch blijft het boeiend om te constateren dat de herhalende en ritmische patronen de signatuur van José is. Het herhalende zit hem zelfs in de grote hoeveelheid tweeluiken die ze maakt. Sinds kort onderzoekt Jose de mogelijkheden van het zgn. laseren met behulp van een computerprogramma. Dit verruimt haar mogelijkheden qua disciplines. Zodoende kan ze de fiets nu tot een ruimtelijk object maken. Dat resulteert er zelfs in dat ze nu ook ‘ sieraden ‘ maakt.

Niet onbelangrijk om te vermelde is dat beide kunstenaars ook lessen verzorgen in het Ateliercomplex BaZtille.

De expositie is nog te bezichtigen tot en met 3 November van donderdag’s t/m zondag’s van 13.00 tot 17.00 uur. De kunstenaars zijn zelf aanwezig.

Ateliers BaZtille : Rokkeveenseweg 46C, 2712 XZ Zoetermeer.
T.o. het gebouw Nutrihage Worrel & Jetten
www.ateliersbaztille.nl
Ateliers BaZtille Zoetermeer
de oprijlaan naar Ateliers BaZtille, 2712XZ 46C

Zie voor informatie de website van Ateliers BaZtille en de eraan gerelateerde kunstenaars.

www.ateliersbaztille.nl

Openingstijden

Donderdag t/m Zondag van 13.00 - 17.00uur

kunstenaars werkzaam in Ateliers BaZtille

Jeroen Verheugd, Petra Wiek, Hans Feij, Alain Jonges, Jose Koebrugge, Hortense de Kooter, Robert Verhaaf, Roelf Toxopeus & Justin Bennett, Monique van der Mije, de groep "OOCHOO " t.w. Jurgen van Dorp & Reinier van Dorp; Trudy Drost, Rita vd Werf, Perry van Amstel, Elise Eekhout, Els van Lieshout, de groep " Touche " t.w. Sander Harteveld & Thorwald van den Akker; Audio: Sander van Dijck & Tim Biesta; , & gastkunstenaars die tijdelijk werkzaam zijn in het ateliercomplex

Stuur een bericht naar Ateliers BaZtille