favorietenVerwijder uit favorieten

Jan G. Marque

Expositie is afgelopen

Expositie Jan G. Marque in Museum Den Haag verlengt tot 11 januari 2012.

Tentoonstelling 10-09-2011 t/m 11-01-2012 > Hoogerheide
Jan G. Marque Expositie Jan G. Marque in Museum Den Haag verlengt tot 11 januari 2012.

Kasteel Nieuwenroij Oudheusden in een winterlandschap - Jan G. Marque, 2011

Jan G. Marque Expositie Jan G. Marque in Museum Den Haag verlengt tot 11 januari 2012. (2)

Voetstappen nabij een tjasker in een winterlandschap - Jan G. Marque, 2011

Op zaterdag 10 september zijn er tijdens de Open Monumenten Dagen in het Museum Cultureel Maçonniek Centrum 'Prins Frederik' in Den Haag romantische landschappen te bezichtigen van de schrijver en kunstschilder Jan G. Marque. De kunstenaar zal op deze dag zelf ook aanwezig zijn.

Het thema van de 25e Open Monumentendag is Nieuw gebruik - Oud gebouw en gaat over herbestemming. Dit geldt in zekere zin ook voor gebouwen en ruïnes die gebruikt worden in de romantische landschapschilderkunst.
Een romantisch landschap wordt bij voorkeur geschilderd om een emotie bij de aanschouwer op te roepen. Om dit te realiseren zal de schilder niet gauw kiezen voor een natuurgetrouwe weergave. Hij construeert een nieuwe voorstelling van het landschap zoals hij het eerder gezien heeft in de natuur, waarbij hij vooral zijn gevoel laat spreken. Het te schilderen landschap wordt als het ware net zo lang gekneed tot het een dramatisch karakter heeft. Dit noemt men 'het idealiseren van het landschap.'

Zo speelt de romantische schilder onder andere met licht. Om het landschap verder aan te kleden, men spreekt ook wel van 'stofferen,' kan hij gebruik maken van bijvoorbeeld flora, fauna en eventueel mensen, maar ook van oude gebouwen en of ruines.
Om een geïdealiseerd - geconstrueerd - landschap te realiseren heeft de schilder dus bestaande gebouwen uit de buitenwereld tot zijn beschikking. Deze objecten worden binnen een schilderkunstige voorstelling samenvoegt met andere elementen en uiteindelijk gevisualiseerd met verf op doek.
Dit is dan ook een vorm van herbestemming. Sterker nog, het is een goede manier om gebouwen niet in de vergetelheid te laten raken. Veel oude gebouwen zijn reeds verdwenen en zijn vandaag de dag alleen nog op schilderijen te bewonderen. Soms zelfs alleen als ruïne.
In het kader van dit herbestemmen en het idealiseren van het landschap plaatst Jan G. Marque ook oude gebouwen en ruïnes in zijn romantische schilderijen. Zo heeft hij bijvoorbeeld de kathedraal van Chartres geplaatst in het natuurgebied 'De Brabantse Wal' bij Hoogerheide en Woensdrecht in Noord-Brabant.
Speciaal voor het thema van de komende Open Monumentendagen heeft de kunstenaar het lang verdwenen kasteel Nieuwenroij dat eens het pittoreske dorp Oudheusden sierde met een winterlandschap weer tot leven gewekt. Beide werken zullen aanwezig zijn tijdens de expositie.

De romantische schilderkunst is bij voorbaat het middel om oude gebouwen een herbestemming te geven. Eenmaal vastgelegd met verf op doek, spreekt het niet alleen tot de verbeelding, het laat ook het gevoel spreken en misschien wel het meest belangrijke: het laat het gebouw voortleven in een levende herinnering. De ultieme herbestemming.

Expositie Romantische Landschappen van Jan G. Marque
van 10 september tot 11 januari 2012
Museum Cultureel Maçonniek Centrum "Prins Frederik".
Adres: Prinsessegracht 27 2514 AP Den Haag
Telefoonnummer: 070 - 3461676
E-mail: info.cmc@vrijmetselarij.nl
Openingstijd 10 september: 10:00 - 17:00 uur

Contact


Jan G. Marque
Rozenlaan 43
4631 AL Hoogerheide
Nederland
Tel: 0164-620604

www.jan-marque.com
2233 dagen geleden bijgewerkt

Jan G. Marque Hoogerheide

Stuur een bericht naar "Jan G. Marque"