Maud Quaedvlieg

Meer...
Expositie is afgelopen

Living stones

Tentoonstelling 21-11-2011 t/m 31-12-2011 > Breda
Maud Quaedvlieg Living stones

De Uitvluchten 6 luik. Afmeting 4 x 1.60 cm

Maud Quaedvlieg exposeert in Art Gallery Hilton Rotterdam.
Maud Quaedvlieg, professioneel beeldend kunstenaar, uit Breda, studeerde aan de kunstacademie St. Joost afgestudeerd in vrije schilderkunst. In Den Haag studeerde zij aan de Vrije Academie schilderen en grafiek.
Een schilderbeest die haar werk vergelijkt met een reis. Ze voelt zich meer een reiziger dan toerist en zet na de reis haar reis weer voort in haar werk.
Bij veel van haar werken ligt voor Maud het vertrekpunt ook letterlijk in de reizen die ze maakte door Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Haar schilderijen ogen speels, poëtisch en vrij. Maud haalt veel bezieling uit het reizen, het zoeken en het onderweg zijn, een pad kiezen.
Maar ook teksten, gedichten en gebeurtenissen kunnen haar inspireren.. .
Regelmatig exposeert zij in binnen en buitenland, recent in Polen, Italië, Dubai, Duitsland en Turkije.
Voor deze tentoonstelling koos Maud Quaedvlieg een aantal figuratieve en abstracte werken.
Het 6-luik "de Uitvluchten" is geïnspireerd op reizen maar ook op de letterlijke uitvluchten die bijna iedereen wel eens verzint en waarvoor je niet eens hoeft te vertrekken... maar wel een ontsnapping kan zijn.
Het is op het eerste gezicht speels en vrolijk werk, met een ondertoon, zoals de titel doet vermoeden. Er zit een adder onder het gras. Een uitweg, zoals ook letterlijk een reis kan zijn ...
Een dubbele betekenis ook zichtbaar in de techniek, de gelaagdheid in het werk: Maud schildert en verbergt, graaft het weer op, zoals een hond het bot weer opgraaft...
De gelaagdheid in de verf is voor haar als geschiedenis.
Een ander figuratief werk, het drieluik "Dansenden Kurkeiken" heeft die gelaagdheid juist niet.
Tijdens een studiereis in Portugal streek Maud in de herfst neer net onder Lissabon, Alentejo. Door de verzengende hitte, bleef ze vaak op één plaats. Het uitzicht was steeds hetzelfde: de kurkeiken en de gedraaide hoorns van de geiten op de farm waar ze verbleef. Dit beeld stond op haar netvlies gegrift, alsof de vormen een dans aangingen met elkaar.
Stenen hebben haar altijd geboeid, van haar reizen neemt ze altijd wel wat stenen mee. Voor haar zijn ze figuratief en abstract in één.
Een beeldhouwer brengt stenen tot leven door er vormen in aan te brengen of de vorm te veranderen. Maud schilderde levende stenen zoals zij ze ziet: beweeglijk én onverstoorbaar.
We kijken vaak tegen een steen aan als een onverstoorbaar element waar wij als mens omheen bewegen en leven en ook weer verdwijnen wanneer het voor ons tijd is om te gaan.
De steen blijft onverstoorbaar... en beweeglijk. De steen heeft geen wens of verlangen en houdt ons zó de spiegel voor...

Maud Quaedvlieg

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Tekeningen

De schilderijen van Maud Quaedvlieg ontstaan altijd intuïtief en spelenderwijs, waarbij zij zich laat leiden door wat zich op dat moment aandient.
Uit de vele reizen die zij maakte haalt zij veel bezieling, evenals uit teksten en gedichten.

Haar schilderijen ogen speels en poëtisch, ze tonen handschrift en dynamiek. Ze vormen een spel tussen abstractie en figuratie. Maud heeft een opmerkelijk kleurenpalet, evenals een bijzondere gelaagdheid in haar werk. Zij schildert zonder houvast, zonder een vooropgezet plan en is daarbij overgeleverd aan de beleving. Het is uiteindelijk het resultaat van kijken, onderzoeken, aftasten, bedekken en tevoorschijn halen.

De schilderijen geven hun geheim slechts ten dele prijs en vertellen nooit een letterlijk verhaal. Er blijft ruimte voor het onzegbare, voor het raadsel, voor het spel. Op deze manier vertelt zij over kwetsbaarheid en kracht, helderheid en geheimzinnigheid, bewogenheid en stilte.

Maud Quaedvlieg woont en werkt in Breda. Ze studeerde vrij schilderen en monumentale vormgeving aan de kunstacademie St. Joost in Breda en vrij schilderen en grafiek aan de WBK (Werkplaats voor Beeldende Kunsten) in Den Haag.

Openingstijden

Op afspraak

Maud Quaedvlieg Breda
Maud Quaedvlieg Breda (2)

Stuur een bericht naar "Maud Quaedvlieg"