Kunstmakelaardij Metzemaekers

Expositie is afgelopen

Pieter Alewijns, stimulator van fantasieën.

Tentoonstelling 04-01-2020 t/m 02-02-2020 > Oirschot
Kunstmakelaardij Metzemaekers Pieter Alewijns, stimulator van fantasieën.
In zijn recente werk heeft Pieter Alewijns zijn tweedimensionale fantasieën vertaald in fascinerende driedimensionale beelden. Opnieuw zijn het assemblages, samengesteld uit de meest merkwaardige ruimtelijke objecten. Het zijn beelden met hoofden, koppen en gebruiksvoorwerpen uit verschillende tijden, waarbij het menselijk of dierlijk lichaam is uitgegroeid, is geworden tot een totaal ander, hybride wezen. Soms ook vérworden, omdat lang niet alle beelden vriendelijk overkomen, sommige getuigen van enige kwaadaardigheid.
Er zijn nieuwe mythische figuren, zoals het heiligenbeeld met schapenkop dat verwijst naar een gipsen Christus die dankzij de hand van de kunstenaar werkelijk Lam Gods geworden is. Er zijn faunachtige figuren met gulzige blikken die ontsnapt lijken uit een alternatieve Efteling. Ook die nieuwe beelden van Pieter Alewijns lijken zich te onttrekken aan de tijd waarin ze zich presenteren. Beelden van zeerovers, van sprookjesfiguren die ooit gewoond kunnen hebben in het huis van de gebroeders Grimm en die zich in hun merkwaardige staat van zijn, verbonden voelen met de romantiek van de prenten.
Zijn dit de voorboden van waartoe de mens met de moderne medische technieken in staat is? De berenklauw als aangegroeide prothese, omdat we ons daarmee efficiënter kunnen verdedigen? Hertengeweien boven onze oren, die ons beschermen tegen lawinegevaar, tegen metershoge sneeuwlagen, of tegen al te opdringerige tegenstanders? Scheppen we in de nabije toekomst in laboratoria een nieuwe mensensoort met vissenstaart die daarmee de stijgende zeespiegel kan overleven? Het blijft niet bij de huidige fantasiefiguren die in lawaaierige games de meest onvoorstelbare en ook gruwelijke daden verrichten. Is de kunstenaar de ziener, de onbegrepene die het gelijk aan zijn kant krijgt? Pieter Alewijns, kunstenaar- stimulator van fantasieën.
Kunstmakelaardij Metzemaekers Oirschot
Achterzijde van de Galerie.

Kunstmakelaardij Metzemaekers bemiddelt, adviseert, en waardeert bij koop en verkoop van kunstwerken. Wij zijn sinds 1984 actief op de kunstmarkt en hebben een uitgebreid netwerk, kennis van de nationale en internationale kunstmarkt en expertise van 19de, 20ste en 21ste eeuwse beeldende kunst.

De kunstmarkt is de laatste jaren veranderd. Er is een overaanbod aan kunst en de nieuwe generatie kopers heeft duidelijk een andere beleving. Wat gevolgen heeft dat voor het kunstwerk dat u wilt kopen of verkopen? Als makelaar geven wij u een duidelijk advies of waardering wat u in staat stelt om een goede beslissing te nemen. Kunstmakelaardij Metzemaekers als het om kunsttransacties gaat.
  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Ruimtelijk

Stuur een bericht naar "Kunstmakelaardij Metzemaekers"