Edith Meijering

Expositie is afgelopen

Spanning tussen mens en natuur , Nieuw werk van Edith Meijering

Tentoonstelling 16-06-2020 t/m 17-06-2020 > Zutphen
Edith Meijering Spanning tussen mens en natuur , Nieuw werk van Edith Meijering
Pareltje
20 x 30 cm
Tekening op foto
2020
Edith Meijering Spanning tussen mens en natuur , Nieuw werk van Edith Meijering (2)
Verbloemd
70 x 100 cm
Inkt acrylverf op papier
2020
Edith Meijering Spanning tussen mens en natuur , Nieuw werk van Edith Meijering (3)
Edith Meijering
50 x 65 cm
Werk op papier
2020
Edith Meijering Spanning tussen mens en natuur , Nieuw werk van Edith Meijering (4)
Edith Meijering
Tekening
20 x 30 cm
Edith Meijering Spanning tussen mens en natuur , Nieuw werk van Edith Meijering (5)
Edith Meijering
Olieverf
50 x 65 cm
2020
Al dertig jaar werkt kunstenares Edith Meijering in haar ruim 70m2 grote atelier in de Kolenstraat in Zutphen. Dit atelier is niet alleen haar werkplek, maar is bijna een expositieruimte te noemen. Vrijwel alle wanden - om nog maar niet te spreken van de vele (archief)kasten – bevatten werken, van snelle schetsen tot omvangrijke olieverfschilderijen. In het oog springen vooral de voor Meijering kenmerkende, kleurrijke aquarellen met mens- figuren als onderwerp, maar in haar meer recente werken nemen ook planten en dieren een prominente plek in.

In dit recente werk zoekt Meijering het spanningsveld op tussen mens en natuur en tussen mens en dier. Van (weerloze) aaibaarheid tot wreedheid, van kleurrijk en zacht tot donker en hard. Juist die dualiteit is wat Meijering wil vastleggen in haar werk en zichtbaar en voelbaar wil maken bij de kijker : “Mijn werken verleiden en teasen, maar er zijn ook andere, minder comfortabele lagen in te zien. Je zou mijn werk kunnen lezen als een rebus: waar staan de verschillende elementen voor? Elk beeldelement heeft een betekenis op zichzelf, maar door hoe ik ze combineer ontstaat er een soort vervreemding. En juist met die vervreemding wil ik verwonde- ring creëren en de kijker raken.”

Meijering maakt in die verschillende lagen vaak gebruik van (kunst)historische verwijzingen en symboliek. Zoals in het werk Longiflorum Lelies Hoodie. De hoodie (capuchontrui) ziet Meijering als het uniform van de hedendaagse mens, de lelies die als het ware uit het hoofd van de jonge man groeien, staan niet alleen voor dood en rouw, maar ook voor eerbetoon en feest. In het werk Hermelijn (ook weer met hoodie) zijn de hermelijn en de parelketting (glamour) een verwijzing naar het klassieke schilderij De dame met de hermelijn van Leonardo da Vinci, waarin het beestje symbool zou staan voor de geliefde van de geportretteerde. Naast klassieke verwijzingen is ook de actualiteit inspiratie voor Meijering, zoals in tekeningen met ‘hertachtige kangoeroes’, die verwijzen naar de recente bosbranden in Australië.

Edith Meijering (Deventer, 1962) studeerde in 1989 af aan de Christelijke Kunstacademie te Kampen. Haar werk maakte deel uit van exposities in onder meer het Gemeentemuseum (Den Haag NL), Galerie 6 Mandel (Parijs, France ) en Størpunkt Galerie (München, Duitsland).
Meijerings atelier is op afspraak te bezoeken en ook organiseert ze regelmatig masterclasses en workshops. De eerstvolgende masterclass - Voorjaarsbloemen geïnspireerd op oosterse teken- en schilderkunst – vindt plaats op 3 juli. Meer info aan aanmelden via www.edithmeijering.nl.
Edith Meijering Zutphen
Atelier
Edith Meijering Zutphen (2)
Longiflorum
Edith Meijering
70 x 100 cm 2020
Gemengde techniek op papier.
Edith Meijering Zutphen (3)
Hermelijn
Edith Meijering
56 x 76 cm
Gemengde techniek en tekening op papier
Edith Meijering Zutphen (4)
Edith Meijering
The Bat
56 x 76 cm
Gemengde techniek op papier
2020

Edith Meijering Beeldend kunstenares en docent

Edith Meijering (Deventer, 1962) studeerde af aan de Christelijke Kunstacademie te Kampen in 1989.
Haar werk maakte deel uit van verschillende exposities waaronder het Gemeentemuseum (Den Haag NL), Galerie 6 Mandel (Parijs, France), Karin Janssen Project Space (London, UK), PAK (Gistel, Belgium) en Storpunkt Galerie (München, Duitsland). Recent was haar werk te zien in de Hardanger Art Galerie in Utne, Noorwegen, als gevolg van een Artist Residence..
Ze exposeerde in o.a. Haar Zutphense atelier is niet alleen een werkplaats waar haar veelzijdige oeuvre tot stand komt, maar ook een magische plek waar ze coacht, doceert, en bevlogen over haar werk kan vertellen.Edith Meijering geeft workshops, cursussen en prive-les, eventueel in het kader van familiefeesten, vrijgezellenparty’s en bedrijfsactiviteiten in haar ruime atelier in de historische binnenstad van Zutphen. Ook zijn recepties of vergaderingen en rondleidingen met catering mogelijk in deze inspirerende omgeving.
Wilt u als eerste op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van Edith
Meijering of deelnemen? Dan kunt u zich aanmelden of opgeven bij:
email@edithmeijering.nl

Openingstijden

Alle dagen geopend.
Bel gerust voor een afspraak.

06 20039702

  • Schilderkunst
  • Keramiek
  • Fotografie
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Diversen

Stuur een bericht naar "Edith Meijering"