POST

Expositie is afgelopen

GENERAAL PARDON EXPO #4: FEEST

Tentoonstelling 07-12-2012 t/m 16-12-2012 > Nijmegen
POST GENERAAL PARDON EXPO #4: FEEST
07 t/m 16 december 2012. Opening 7 december 19.30 uur in de Paraplufabriek.

Feest is een expositie waarin de vierende mens centraal staat. Waarom viert de mens? Feest is een ontsnapping aan de werkelijkheid. Gesmeerd met alcohol gaat het leggen van sociale contacten makkelijker, partners worden gevonden, vrienden komen nader tot elkaar. Zelfs zakelijke transacties worden vaak ingekleed met feestelijkheden. Feest is een belangrijke levensbehoefte. Men viert overal ter wereld. Er bestaat geen volk zonder feest.

Maar feest is niet alleen joie de vivre: Recent sloegen project X feesten om in rellen. Haren werd gesloopt en geplunderd. De grens tussen sociale smering en sociale afbraak is maar dun.
Generaal Pardon geeft u zijn visie op het feest in de kunst en leert u de kunst van het feesten. De mens is het vierende dier. De expo zal doorspekt zijn van popcornregens en palmenstrand met hawaiisimulator, gesmolten discoballen, feestelijke foto’s en portugese geneugten, karaoke, smering en wat niet meer. Generaal Pardon prikkelt het publiek. Ironie wordt niet geschuwd.

Kunstenaars:
Lars Reinboud - schilderij Young Playthings (1972) Play
Reinboud laat een feestelijk nieuw olieverfschilderij zien uit de serie Young Playthings (1972), een schilderijenserie naar de gelijknamige exploitation-film. Drie halfontklede en verklede vrouwen die een vreemdsoortig ritueel lijken uit te voeren.

Filip Jonker - the Amazing Popcorn Raindance Machine. - installatie
Bekend van zijn 30 meter hoge legotoren en de kartonnen boot waarmee hij Het Kanaal overstak naar Londen, ten einde te bewijzen dat karton wel degelijk een zeewaardig materiaal is. In zijn installatie zal het 10 dagen lang popcorn regenen.

Jouke Mellema - Mellema organiseert tijdens deze expo een feest-quarantaine. Tijdens het feestgedruis zal zijn werk een oase zijn van rust. Hier geen feest is een gat in de expositie.

Rotganzen - Gesmolten Discobal. Rotganzen maken ruimtelijk werk en fotografie dat feest en het vieren in een ander daglicht stelt. Gesmolten discoballen en kreupele partytenten.

Gina Hillberg (UK) - Locatie Performance artiest. Een doorlopende feestelijke performance op de openingsavond. Hillberg creëert situaties waarmee ze de perceptie van het publiek verandert.

Marc Bijl – In The party is over spellen kleurige ballonletters TERROR, de tegenstellingen in dit werk zijn zo groot, dat het onwillekeurig een grijnslach bij de toeschouwer veroorzaakt.

Bart Jansen - Kwam eerder dit jaar in de aandacht met Orvillecopter. Tijdens het thema feest laat hij de clownsburka uit de Burkaserie zien, een installatie die de intolerantie jegens burka’s omdraait door allerlei functionaliteit aan het kledingstuk toe te voegen, waardoor het denkbaar wordt dat het ook in Nederland daadwerkelijk gedragen kan worden.

Laetitia & Sebastien Photography is een Parijs’ duo dat door geënsceneerde foto’s met een cynische blik naar de mens kijkt. In Feest een serie foto’s waarbij het feest de hoofdrol heeft.

Uli Westphal (DE)- Hawaiisimulator. Altijd al eens naar Hawaii gewild? Met één druk op de knop waant u zich op het subtropische eiland. Interactieve vakantie-ervaring.

Johan Reinboud - De Rock & Roll Club. Een impressie van een wilde nacht in 1985. Olieverf op doek.

In deze vierde en laatste expositie 'Feest' van de expositieserie die Generaal Pardon organiseert in 2012 laten de kunstenaars zich gaan in een ongebreidelde kunstorgie. Het is ten slotte feest. Generaal Pardon, het personage dat in 2012 de orders uitdeelt bij Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek is het alter ego van de groep beeldend kunstenaars Bart Jansen, Filip Jonker, Lars Reinboud. Zij stellen zich ten doel om tentoonstellingen te maken waarin de toeschouwer de wereld te zien krijgt zoals de Generaal de wereld aanschouwt. Met militaire precisie rekent die af met consensus, terwijl hij tegelijkertijd met compassie uitzinnigheden en het ongewone dicteert.

Openingstijden: van 7 t/m 16 december 2012, dagelijks 12.00-18.00 uur.
Van Oldenbarneveltstraat 63a, Nijmegen.
tel. 024-3601746, info@expoplu.nl
www.expoplu.nl Facebook: Generaal Pardon
Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Bart Jansen 06 43036760 info@bartjansen.tv
Lars Reinboud 06 36149478
POST Nijmegen
POST Nijmegen (2)

POST (voorheen Expoplu) is een platform voor hedendaagse kunst. POST presenteert kunstenaars uit binnen- en buitenland voor een breed en divers publiek, zowel in de Paraplufabriek in Bottendaal te Nijmegen als in het voormalige postkantoor in het Spijkerkwartier te Arnhem. Het platform biedt ruimte voor experiment, engagement en samenwerking, en benadert actuele maatschappelijke thema’s op onderzoekende, experimentele, poëtische, (ver)beeldende en artistieke wijze.

Openingstijden

donderdag t/m zondag, 12:00-17:00
open tijdens exposities

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Manifestatie
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Design
  • Installatie
  • Conceptueel
  • Ruimtelijk
  • Diversen

Stuur een bericht naar POST