Laurien Renckens

Meer...
Expositie is afgelopen

"Twitter & show YOUR scream"

Tentoonstelling 08-09-2011 t/m 08-03-2012 > Nijmegen
Laurien Renckens Twitter & show YOUR scream

13-2011 80x60

Kunstenaars vragen HAN student om schreeuw.

Toen kunstenares Laurien Renckens een half jaar geleden een foto van Flickr haalde kwam ze erachter dat juist deze foto, van een soort schreeuw, over de hele wereld is gebruikt.
Dat intrigeerde haar meteen; “blijkbaar is er een universele behoefte om te schreeuwen maar waarom merken wij daar zo weinig van ?”. De Piersonrellen, de bezetting van het Erasmusgebouw, als je in de Nijmeegse geschiedenis kijkt is er altijd onvrede en protest geweest onder de studenten. Wat leeft er in de generatie van nu ?
Dat werd de insteek voor een installatie aan de HAN in Nijmegen van architect Wim Kol en kunstenares Laurien Renckens.

De expositie “Twitter en show YOUR scream” vraagt een reactie van de student. De door Wim Kol gebouwde koepel als verbeelding van de wereld met binnen in Renckens’ geschilderde portretten “wereldburgers” zijn een persoonlijke vertaling van beiden. “Toen we door de HAN gevraagd werden was het meteen voor ons duidelijk dat we meer wilden dan alleen ons werk tonen. Kunst is een uitingsvorm maar wanneer er een interactie ontstaat tussen maker en kijker wordt het pas echt interessant”. Door middel van kunst vragen Kol en Renckens de student wat hun raakt, sterker nog; waarvoor zouden zij willen schreeuwen met twitter als hedendaags medium. Zij dagen de student uit; “fotografeer jou persoonlijke schreeuw en twitter die naar @yourscreamnow”. Deze twitterfoto’s wordt op beamers in de HAN getoond en op de koepel geplakt zodat deze één grote schreeuw wordt en daarmee de leefwereld van de student van nu vertegenwoordigd.

De in totaal 84 ‘wereldburgers’ worden zowel in de koepel als op een grote wand naast de roltrap tentoongesteld. Naast deze installatie zijn er in het restaurant ‘la pluche’ een 12-tal ingetogen schilderijen van Laurien Renckens te zien. Wat een sterk contrast vorm met de expressieve koepel.

Expositie “Twitter & show YOUR scream”
van 8 september 2011 t/m 8 maart 2012
HAN Nijmegen
Kapittelweg 33
6525 EN Nijmegen
ma t/m do 9.00- 21.30u en vrijdag 9.00-18.00u
info@laurienrenckens.nl
Laurien Renckens; mobiel nr.06-21826899 op afspraak is het ook mogelijk de expositie te bezoeken.

Laurien Renckens

  • Schilderkunst

Het vertraagde kijken
Over het werk van Laurien Renckens

De ingetogen schilderijen van Laurien Renckens geven geen verhaal prijs. Dat frustreert de kijker die een onderwerp, of zelfs een voorstelling, zoekt in schilderijen. Dat is jammer, want juist door het onderwerp weg te laten, kan Renckens de aandacht vestigen op de prachtige bestorven kleuren, de gehavende en enigszins transparante huid en de rustige symmetrische opbouw van haar schilderijen. Het zijn deze subtiele, zintuiglijke elementen die het werk van Renckens dragen. Ze vertellen geen verhaal, maar veel meer doen ze iets met de kijker, maar uitsluitend wanneer je eerst stopt met het zoeken naar een betekenis of een verhaal.
Renckens’ werk vraagt om een traagheid bij het kijken, zoals ogen die je de gelegenheid moet geven aan het donker te wennen. Pas na enige tijd opent zich een wereld van nuances, suggesties en vermoedens. Dat geldt voor ons als kijker, maar evengoed voor haarzelf, de maker. Ook voor Renckens opent ontvankelijkheid tijdens het schilderen de deur naar het onbedoelde in de handeling van het schilderen. En dat is in deze wereld, waarin alles een gecontroleerde bedoeling lijkt te moeten hebben een kostbaar goed. Het onbedoelde is in staat een zachte zindering in ons op te roepen, een gevoel dat alles op een volkomen vanzelfsprekende manier op z’n plaats valt.

Openingstijden

Op afspraak is mijn atelier te bezoeken; 0621826899 of mail naar info@laurienrenckens.nl

Laurien Renckens Nijmegen
Laurien Renckens Nijmegen (2)
Laurien Renckens Nijmegen (3)

33. untitled (#33) 180x150 2015

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Laurien Renckens"