Laurien Renckens

Meer...
Expositie is afgelopen

MOVEMENTS

Tentoonstelling 25-03-2012 t/m 06-05-2012 > Nijmegen
Laurien Renckens MOVEMENTS

Heropening Galerie Artitude te Nijmegen & opening expositie Movements van 25 maart t/m 6 mei 2012

Nadat de activiteiten een aantal jaren min of meer in Nederland hebben stilgelegen, maakt Galerie Artitude een nieuwe start onder de enthousiaste leiding van de twee zusjes Jessie en Denise Akkermans. Op zondag 25 maart zal de feestelijke heropening van de Galerie plaatsvinden op Sint Annastraat 175-177 te Nijmegen van 16.00 tot 19.00 uur. Voor deze nieuwe start hebben Jessie en Denise twee Nijmeegse kunstenaars uitgenodigd; Imke Beek met haar objecten en Laurien Renckens met haar schilderijen.

Bij de abstracte schilderijen van Laurien Renckens gaat het meer en meer om de beweging in het werk. “steeds meer zoek ik naar de pure vorm; met een streek raken dat is waar ik naartoe wil “. Het werk ontstaat en verdiept zichzelf; Laurien wil in de directe beweging komen, zonder teveel op te bouwen zoals in haar eerdere werk.

In de werken van Imke Beek vindt je de cyclus van een plant terug; ontkieming, groei en zaadverspreiding. De verschillende fases van de plantencyclus worden uitvergroot in beelden en installaties. Opvallend daarbij zijn de huidlagen, die zij natuurgetrouw weet te benaderen door het gebruik van vele lagen verlijmd papier.
--
CEO | Artitude B.V.
Sint Annastraat 175-177, 6524 EV, Nijmegen, The Netherlands
T. +31 243 244 444 | M. +31 643 082 572 | E. jessie@artitudegallery.com | W. www.artitudegallery.com

Laurien Renckens

  • Schilderkunst

Het vertraagde kijken
Over het werk van Laurien Renckens

De ingetogen schilderijen van Laurien Renckens geven geen verhaal prijs. Dat frustreert de kijker die een onderwerp, of zelfs een voorstelling, zoekt in schilderijen. Dat is jammer, want juist door het onderwerp weg te laten, kan Renckens de aandacht vestigen op de prachtige bestorven kleuren, de gehavende en enigszins transparante huid en de rustige symmetrische opbouw van haar schilderijen. Het zijn deze subtiele, zintuiglijke elementen die het werk van Renckens dragen. Ze vertellen geen verhaal, maar veel meer doen ze iets met de kijker, maar uitsluitend wanneer je eerst stopt met het zoeken naar een betekenis of een verhaal.
Renckens’ werk vraagt om een traagheid bij het kijken, zoals ogen die je de gelegenheid moet geven aan het donker te wennen. Pas na enige tijd opent zich een wereld van nuances, suggesties en vermoedens. Dat geldt voor ons als kijker, maar evengoed voor haarzelf, de maker. Ook voor Renckens opent ontvankelijkheid tijdens het schilderen de deur naar het onbedoelde in de handeling van het schilderen. En dat is in deze wereld, waarin alles een gecontroleerde bedoeling lijkt te moeten hebben een kostbaar goed. Het onbedoelde is in staat een zachte zindering in ons op te roepen, een gevoel dat alles op een volkomen vanzelfsprekende manier op z’n plaats valt.

Openingstijden

Op afspraak is mijn atelier te bezoeken; 0621826899 of mail naar info@laurienrenckens.nl

Laurien Renckens Nijmegen
Laurien Renckens Nijmegen (2)
Laurien Renckens Nijmegen (3)

33. untitled (#33) 180x150 2015

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Laurien Renckens"