Galerie Wilms

Expositie is afgelopen

Bas Meeuws

Tentoonstelling 21-06-2015 t/m 12-09-2015 > Venlo
Galerie Wilms Bas Meeuws
Galerie Wilms Bas Meeuws (2)
De bloemstillevens van Bas Meeuws
Bas Meeuws is een fotograaf, die het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven inblaast. Meeuws componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en pracht. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt.
Volgens Meeuws is het creëren van schoonheid zijn belangrijkste doel. Hij wil echte, tijdloze schoonheid brengen in het leven van alledag. Plezier, verrukking, daar gaat het om. En inderdaad spat de pracht van zijn weelderige werken af. Bloemen zijn ideale objecten om zijn eerste doel te bereiken, stelt Meeuws. Ze hebben kleur, geur en bijzondere vormen. In de natuur verleiden bloemen bijen en andere insecten met die eigenschappen, maar ze werken ook voor mensen, al vanaf de vroegste geschiedenis van de mensheid.
De fotograaf verdiept de schoonheidservaring verder. Omdat zijn werk expliciet gebaseerd is op de stillevens uit de zeventiende eeuw, heeft het nauwe banden met de geschiedenis en tradities in de kunst. Met al hun gepolijste digitale schoonheid roepen de foto’s echo’s op van de Hollandse Gouden Eeuw: de drukke commercie, de waardering voor tulpenbollen en onafhankelijkheid, de kunstenaarswerkplaatsen.
Meeuws is geïntrigeerd door het functioneren van bloemstillevens in de zeventiende eeuw. ‘Ik probeer de gevoelens van de kijkers van toen bij mezelf op te roepen. Het ontzag dat zij moeten hebben gevoeld bij het bekijken van al die dure en exotische bloemen bij elkaar.’
Verder heeft hij grote waardering voor de gevoeligheid van vroegmoderne meesters voor vergankelijkheid. Hun werken dienden niet alleen om de kijker aan te sporen om te genieten, en de dag te plukken − carpe diem − maar ze boden met hun bevroren schoonheid ook troost voor het verstrijken van de tijd. ‘De boeketten op de schilderijen waren onmogelijke constructies met bloemen uit verschillende seizoenen

Meeuws speelt met zelfvertrouwen de ene tijdsreferentie tegen de andere uit, en heeft er duidelijk plezier in om met de extra betekenislagen en citaten te werken. Zo manifesteert hij zichzelf als een deelnemer aan het pas recent uitgekristalliseerde genre van history photography. In history photography wordt de schildertraditie gebruikt als uitgangspunt voor nieuwe, fotografische werken. Het resultaat is een ‘remediation’: een traditie gaat van het ene medium over in het andere. Sinds de late negentiende, vroege twintigste eeuw zijn schilderkunst en fotografie niet meer zo nauw met elkaar verbonden geweest als tegenwoordig. Meeuws werk past naadloos in het jonge genre van history photography.
Op 21 juni opent de tentoonstelling ‘Bas Meeuws’ in Galerie Wilms.
De expositie is te zien van 21 juni t/m 12 september.
Van 26 juli t/m 26 augustus is de galerie gesloten.
Galerie Wilms Venlo
Galerie Wilms Venlo (2)
Galerie Wilms Venlo (3)
Galerie Wilms Venlo (4)

Hedendaagse kunst

Openingstijden

Do. - vr. 13.00 - 17.00
Za. 12.00 - 17.00
Eerste zondag van de maand
Tevens op afspraak

Stuur een bericht naar Galerie Wilms