Galerie Wilms

Expositie is afgelopen

Tentoonstelling DRAW

Tentoonstelling 28-02-2016 t/m 03-04-2016 > Venlo
Galerie Wilms Tentoonstelling DRAW
Hans de Wit
The Oracle
courtesy Galerie Wilms
HANS DE WIT – HANNEKE FRANCKEN - ARNO KRAMER
Tekententoonstelling

Op zondag 28 februari opent Galerie Wilms een grote tentoonstelling rondom ‘De tekenkunst’. In samenwerking met vaste kunstenares Hanneke Francken zijn de kunstenaar Hans de Wit en Arno Kramer uitgenodigd om samen met haar te exposeren. Arno Kramer is misschien wel Nederlands grootste pleitbezorger voor tekenkunst. Naast zijn eigen werk is hij oprichter van Kunstencentrum Diepenheim en stelde hij met Diana Wind de tentoonstelling ‘All About Drawing’ samen waaraan ook Hans de Wit en Hanneke Francken deelnamen. Het werk van Hanneke prijkt op de cover van het gelijknamige boek. De monumentale tekeningen van Hans de Wit waren onlangs nog te zien in Museum de Pont, die ook meerdere van zijn tekeningen in de collectie heeft.

De tentoonstelling zal worden geopend door Diana Wind, voormalig directeur van Stedelijk Museum Schiedam.

Hans de Wit
Met potlood, pastel en houtskool creëert Hans de Wit complexe werelden op papier. Zijn imposante tekeningen tonen chaotische composities van ruïnes, slingerende kabels, stekelige planten, vogels, slakken, wespennesten, insectachtige tentakels en wapens. Ze getuigen van een denkbeeldige wereld die verborgen ligt achter de waarneembare werkelijkheid. Het atmosferische gebruik van licht en de plastische weergave van verschillende voorwerpen trekken de kijker meteen naar binnen. Hoewel veel van zijn titels verwijzen naar allegorische verhalen, wordt de betekenis van De Wits tekeningen meestal niet blootgegeven.

Arno Kramer
Zijn werken op papier, van bescheiden tot zeer grote formaten, heeft hij in tientallen tentoonstellingen in binnen- en buitenland getoond.
Kenmerkend in zijn ontwikkeling is de bewuste combinatie van figuratieve en meer abstractere elementen. Het is voor Kramer van belang dat er naast een zekere mystiek en raadselachtigheid in een tekening ook een zekere weerstand zit. Zo kan een realistisch getekend beeld worden “verstoord” door er rasters of vlekken overheen te leggen. Elke tekening moet op zijn minst voor de maker een verrassing bevatten.

Hanneke Francken
Hanneke Francken maakt enorme tekeningen met pastelkrijt, kleurpotlood en spuitbus, soms met toevoeging van bladgoud. De werken zijn gedetailleerd en zeer dynamisch. Zij bedient zich van een expressieve en tegelijkertijd poëtische beeldtaal. Francken is gefascineerd door de cyclus van het leven en gebruikt motieven en symbolen uit de (kunst)geschiedenis om hieraan uiting te geven. Dit leidt in haar tekeningen tot thema’s als mythologie, natuur, evolutie, eeuwigheid en vergankelijkheid. Ze zijn met elkaar verweven in een rijk geïllustreerd universum met onder meer gevogelte, wild, vegetatie en architectuur.
Galerie Wilms Venlo
Galerie Wilms Venlo (2)
Galerie Wilms Venlo (3)
Galerie Wilms Venlo (4)

Hedendaagse kunst

Openingstijden

Do. - vr. 13.00 - 17.00
Za. 12.00 - 17.00
Eerste zondag van de maand
Tevens op afspraak

Stuur een bericht naar Galerie Wilms