Kees van de Wal

Expositie is afgelopen

Zoals het landschap

Tentoonstelling 05-05-2013 t/m 09-06-2013 > Zaltbommel
Kees van de Wal Zoals het landschap
Kees van de Wal Zoals het landschap (2)

Ruim een jaar geleden zag Johanna van Roode schilderijen hangen van beeldend kunstenaar Kees van de Wal in de Poorterij in Zaltbommel. Ze was onder de indruk van het werk en bood Kees de kans om te exposeren in haar galerie. Volgende week is het zover. Op zondag 5 mei wordt de expositie in Galerie Mikst Media in Woudrichem geopend.
De expositie met de titel 'Zoals het landschap' toont tekeningen en schilderijen geïnspireerd op het landschap. Kees zegt hierover 'Ik hou van lege landschappen, geen mensen, geen bebouwing. Daar vind ik rust en ruimte.' Kees schildert de landschappen niet letterlijk. Hij brengt het landschap terug tot de essentie, abstraheert en speelt met vlakverdelingen. Het resultaat zijn verstilde ingetogen werken, waarin soms een landschap te herkennen is, soms niet. Het is de kunstenaar om het even. Hij vindt het resultaat, het schilderij, belangrijker dan de oorsprong. 'Het landschap is slechts een middel om rust en ruimte in mijn werk weer te geven' besluit Kees.
Kees van de Wal, wonend in Zaltbommel, is al diverse jaren actief bezig met schilderen. Sinds 2008 neemt hij jaarlijks deel aan de open atelierroute Kunst Kiezel Klei en in 2010 is Kees toegelaten tot de Bommelse Kunstroute.
De expositie bij Galerie Mikst Media, Kerkstraat 50 in Woudrichem, wordt geopend op zondag 5 mei, 15.30 uur en is daarna nog te zien tot en met zondag 9 juni.

www.keesvandewal.nl.
www.mikstmediawoudrichem.nl

Kees van de Wal

  • Schilderkunst

Kees van de Wal (Oirschot, 1967) schildert impressies van landschappen. Hij vindt zijn inspiratie in weidse lege landschappen, zoals die bijvoorbeeld op de Wadden, met name op Vlieland, te vinden zijn. Geen mensen, geen bebouwing, alleen de verte, de leegte, de rust en de ruimte. De horizon speelt voor Kees een belangrijke rol. Deze verdeelt het beeld in twee vlakken. Maar ook verticale lijnen, geïnspireerd op groepen bomen, vinden nu een plaats in zijn werk.

Kees maakt veel foto’s. Deze worden bewerkt, er wordt ingezoomd en kleuren worden veranderd waardoor abstracte weergaven ontstaan. Soms worden foto’s bewust onscherp gemaakt, bijvoorbeeld vanuit een rijdende trein of auto. Deze foto’s inspireren Kees voor het maken van zijn schilderijen.
De schilderijen hebben door compositie en vaak vergrijsde kleuren een ingetogen, verstilde sfeer en ademen rust uit. De schilderijen zijn nooit schreeuwerig maar altijd harmonieus.
Soms worden in het werk landschappen herkend, soms niet. Het is Kees om het even. Het hoeft niet herkenbaar te zijn. Het resultaat, het schilderij, is belangrijker dan de oorsprong alhoewel die oorsprong vaak niet helemaal wordt losgelaten. Kees geeft zijn werken geen titels, zodat een volledig eigen interpretatie van de kijker mogelijk blijft.

Na eerst enkele jaren met acrylverf gewerkt te hebben schildert Kees zijn landschapimpressies de laatste jaren met olieverf op doek, afwisselend in diverse, vaak vierkante, formaten.
Kees heeft een grafische opleiding en heeft eind negentiger jaren diverse cursussen gevolgd zoals tekenen, schilderen, etsen en modeltekenen. In 2007 heeft hij de keuze gemaakt om serieuzer met het schilderen aan de slag te gaan. Momenteel volgt Kees de deeltijdopleiding schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België. Sinds november 2010 neemt hij deel aan de BKR (Bommelse Kunstroute). Naast deelname aan de Bommelse Kunstroute en de jaarlijkse open atelierroute Kunst Kiezel Klei exposeert Kees regelmatig op diverse locaties in het land.

Openingstijden

Op afspraak.

Contact


Kees van de Wal
Spie 4
5301 ZZ Zaltbommel
Nederland
Tel: 06 23 79 27 29

www.keesvandewal.nl
1714 dagen geleden bijgewerkt

Kees van de Wal Zaltbommel

Stuur een bericht naar "Kees van de Wal"