Saskia Griepink

Expositie is afgelopen

Kunstzaal Achterom

Tentoonstelling 16-09-2018 t/m 07-10-2018 > Haaksbergen
Saskia Griepink Kunstzaal Achterom
Agave. Olieverf. Sanneke Griepink
Saskia Griepink Kunstzaal Achterom (2)
Equilibrium Pastelkrijt door Saskia Griepink
Een expositie over de natuur in schilderijen en tekeningen door twee kunstenaars, tevens zussen: Saskia en Sanneke Griepink.

Op reis beleef ik het leven in zijn puurste vorm: ik ervaar met verbazing wat bijzonder is en leg vast door middel van foto’s en schetsen .( Zo schilderde ik een verziltte, tot op de nerf verweerde boom op het strand van Ko Chang in Thailand, met schaduwen van de bladeren op het zand. De stronken lijken op lichaamsdelen, spierbundels en krijgen zo iets menselijks en breekbaars, maar ook een weerbarstige kracht van het tegen alles in groeien.) Ik houdt van de sporen van leven in de planten en geweien, van nerven en zaden, scheuringen en indrukken.
Abstraherend en vrij in expressieve vorm en kleur maak ik van de schonkige stronken en voluptueuze geweien, die als een plant uit de kop van het hert groeien, een innerlijke wereld. Het uiterlijke wordt verinnerlijkt. Het verkent en onderzoekt de wereld van levende verschijningsvormen, de natuurlijke constructie van alles om ons heen wat wil groeien en zich plotseling , in zijn complexe verschijning aan ons openbaart. (Sanneke Griepink)

Een wesp bouwt een kunstwerk in een beeld wat ik buiten in de moestuin heb neergezet en het ziet er uit alsof het zo altijd is geweest. Het lijkt alsof de natuur zich aanpast aan de mens. De mens veranderd permanent al het leven op aarde. Hoe ingrijpend dit ook is, toch geloof ik in de flexibiliteit en de kracht van onze planeet. Er zou een andere natuur kunnen ontstaan waarin zich nieuwe levensvormen ontwikkelen. In mijn werk zoek ik naar overeenkomsten in vorm en kleur of naar vaste structuren of patronen die in het leven op aarde voorkomen en verbind deze met elkaar. Het golfpatroon wat ik zie in een schelp zie ik ook terug in de huid van een rups of in de golvende beweging van een dansjurk. Door een logische uitziende verbinding te maken tussen deze niet verwante vormen ontstaan er merkwaardige planten en dieren. Vreemde fantastische en bizarre groeivormen die wellicht in de toekomst echt deel uit gaan maken van onze wereld.
Saskia Griepink Tubbergen

Mijn werk bestaat uit collages, schilderijen en tekeningen van een denkbeeldige organische wereld. Met mijn neus op de grond fotografeer ik kleine plantjes, schimmels en beestjes. Regelmatig kijk ik door een microscoop naar de kleinste natuur. Ik verzamel beeldmateriaal uit bestaande lectuur en oude encyclopedieën. Hierbij onderzoek ik de relatie tussen vorm en textuur in verschillende natuurlijke levensvormen. Door beeldmateriaal opnieuw te componeren ontstaan er geheel nieuwe organismes.

Ik volgde mijn studie tekenen en vrije schilderkunst en behaalde mijn diploma tot autonoom beeldend kunstenaar aan de Constantijn Huygens Academie voor Beeldende Kunst in Kampen en veel later ook nog aan Artez Hogechool voor de Kunsten in Zwolle waar ik mijn diploma behaalde in ruimtelijke vormgeving en kunsteducatie.
Mijn atelier heb ik in Tubbergen en in Amsterdam

Stuur een bericht naar "Saskia Griepink"