Galerie Franzis Engels

Expositie is afgelopen

Flexibel

Tentoonstelling 27-01-2022 t/m 12-03-2022 > Amsterdam
Galerie Franzis Engels Flexibel
Recent verschenen artikel van Joyce Overheul in het FD
Galerie Franzis Engels Flexibel (2)
Sibyl Heijnen, Moonlit 2
Galerie Franzis Engels Flexibel (3)
Valentina Gal
Galerie Franzis Engels Flexibel (4)
Marian Bijlenga, Fields, 175x175 cm.
Marian Bijlenga, Valentina Gal, Joyce Overheul, Sibyl Heijnen
Het is al lang niet meer vreemd dat er kunst gemaakt wordt met andere materialen dan verf, marmer en brons. De laatste jaren zijn vooral ook de flexibele materialen in opkomst.

De expositie gaat over flexibele materialen die kunstenaars gebruiken, zoals textiel. Maar ook gaat het over de flexibiliteit van kunstenaars die het materiaal waarmee ze werken kiezen afhankelijk van het beeld dat hen voor ogen staat.

Marian Bijlenga is een kunstenaar die al 40 jaar werkt met textiel, en ons nog steeds weet te verbazen met haar werk.

Sibyl Heijnen werkt al sinds haar academietijd met materialen die tactiel zijn en herkenbare eigenschappen hebben zoals plooibaarheid, kleur, glans, reuk, natuurlijke tekening. Altijd reageert zij op de ruimte waarin ze mag werken, omdat de ervaring van haar beelden niet los te zien is van de ruimtelijke, historische en symbolische context waar ze deel van uitmaken.

Ook de jongere generatie grijpt naar flexibele materialen als het onderwerp er om vraagt. In die zin zijn ze flexibel in hun keuze voor het ene of het andere materiaal. Het werk van de activistische kunstenaar Joyce Overheul gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Nog tot 6 februari 2022 is er werk met textiel van haar te zien in museum de Fundatie.

Valentina Gal duikt in de wereld van (sub)culturen die meestal afgeschermd zijn van de rest van de wereld en wordt één van hen. Met de informatie die ze daar oppikt creëert ze werken als harige sculpturen, installaties van traditionele beelden en ornamenten en digitaal geconstrueerde video's. In haar installaties vervaagt de grens tussen echt en nep, tussen subject en object.
Galerie Franzis Engels Amsterdam
Vooraanzicht van de galerie met een werk van Tonneke Sengers op de voorgevel.
Galerie Franzis Engels Amsterdam (2)

Hedendaagse kunst in het centrum van Amsterdam. Kunst om het oog te verleiden. Kunst om de geest te prikkelen.
De gepresenteerde kunst is poëtisch en sereen, maar daagt uit om de diepere betekenis te ontdekken. Hierdoor blijft de kunst boeien voor zowel het oog als de geest.
Door de eigenzinnige keuze voor kunstenaars die experimenteren met nieuwe materialen en beeldtalen, heeft de galerie zich in korte tijd een plek in de kunstwereld veroverd.
De galerie is gevestigd in een ruim, modern pand in het centrum van Amsterdam. Bij binnenkomst wordt je persoonlijk verwelkomt door de galeriehoudster Franzis Engels die graag meer informatie geeft over de getoonde kunstwerken. Het is een cultureel genoegen om over de 4 verdiepingen en door de beeldentuin te dwalen en overal iets nieuws te ontdekken. Op de bovenste verdieping is vaak een duo of solo tentoonstelling. Op de overige drie verdiepingen is een steeds wisselende collectie van het werk van de vaste kunstenaars van de galerie te zien.
De galerie neemt deel aan diverse nationale en internationale kunstbeurzen.

Openingstijden

Donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Verder op afspraak: 06 31000323.

Stuur een bericht naar Galerie Franzis Engels