favorietenVerwijder uit favorieten

galerie & grafisch atelier sopit

Expositie is afgelopen

Moderne kunst uit Kameroen bij galerie en grafisch atelier SOPIT

Tentoonstelling 10-11-2013 t/m 08-12-2013 > Castricum
galerie & grafisch atelier sopit Moderne kunst uit Kameroen bij galerie en grafisch atelier SOPIT

arm en rijk: Hé Zoul

galerie & grafisch atelier sopit Moderne kunst uit Kameroen bij galerie en grafisch atelier SOPIT (2)

overspel: Bollo

Moderne schilderijen uit Kameroen van de afrikaanse schilders Bollo (1969) en Hé Zoul (1967), verzameld door wijlen Thijs Blömer. Het werk van beide schilders geeft op kleurrijke cartooneske wijze scènes weer uit het alledaagse leven in Afrika. Ook zijn er een aantal mahonie houten bankbiljetten te bewonderen van Thomas Tchopzan (1960)

Thijs Blömer woonde een kleine veertig jaar in Centraal- en West Afrika waar hij als houthandelaar werkte voor grote Europese bedrijven. Eind jaren tachtig leerde hij in Zuid-Kameroen de reclameschilder Bollo kennen. Hij raakte met hem bevriend en steunde hem door werk aan te kopen en kunstboeken en schildersmateriaal voor hem aan te schaffen. Later ontmoette hij Hé Zoul, een telg uit een kunstenaarsfamilie. Bollo maakt kleurige, vrolijk ogende schilderijen met een humoristisch tintje, ondanks de niet altijd positieve boodschap van zijn werk. Hé Zoul, die technisch sterker is, schildert ingetogener.

Vrijwel ieder schilderij van Bollo en Hé Zoul is een aanklacht tegen corruptie, armoede, werkloosheid, alcoholisme. Er is veel overspel bij mannen en vrouwen, iedereen doet aan roddel en achterklap, er wordt voortdurend geruzied over geld en seks, vooral als er drank in het spel is. Veel mannen roken er 'chanvré', een soort hasj, waar ze agressief van worden. Er vinden zoveel verkrachtingen plaats dat de politie het werk niet aan kan. Toch spreekt uit het werk van Bollo een zeker optimisme. Het zijn aanklachten met een knipoog.
De schilderijen zijn op het eerst gezicht charmant maar je krijgt pas begrip voor de inhoud wanneer je de Franse teksten leest. Die geven uitleg over de situatie of zijn als uitspraken bij de afgebeelde personen gezet. Drie-kwart van zwart Afrika is franstalig en generaties lang werden er Franse stripverhalen gelezen. De invloed ervan zie je terug op de schilderijen.

Hé Zoul laat onder andere het verschil tussen arm en rijk zien, waarbij corruptie een grote rol speelt. Bollo laat naast diverse verlatingsscènes, waargebeurde verhalen zien met verkrachters en moordenaars in de hoofdrol.
Heel anders van karakter maar opvallend door hun originaliteit, precieze weergave en kleurigheid zijn de Afrikaanse bankbiljetten van de eveneens Kameroense Thomas Tchopzan. De uit mahonie gesneden, reusachtige panelen zijn minutieus beschilderd, de gezichten van de afgebeelde personen zijn in naturel hout gelaten. Grote ronde watermerken kregen een vaag reliëf, andere figuren en vooral de handtekeningen werden scherper uitgesneden. Vanuit de traditionele houtsnijkunst vindt Tchopzan een eigen, heel aantrekkelijke vorm. Vrijwel niemand heeft geld en daarom is geld voor bijna iedereen een obsessie. Tchopzan hoort bij de uitzonderingen. Hij heeft naam en geld gemaakt.

Expositie:
zondag 10 november t/m 8 december 2013 van 13.00 uur - 17.00 uur.
Galerie en grafisch atelier Sopit - Anna Paulownastraat 22 - Castricum
www.sopit.nl
Zondag 10 november met livemuziek van Sopitmachine

Tijdens deze periode is er tevens een overzichtstentoonstelling van de werkgroep Oud-Castricum over "Castricumse kranten en drukkers"

galerie & grafisch atelier sopit

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Grafiek
  • Tekeningen

10 november tot 8 december 2013

Moderne kunst uit Kameroen en
overzichtstentoonstelling werkgroep Oud- Castricum
over "Castricumse kranten en drukkers"

zondag 10 november met livemuziek van Sopitmachine

Openingstijden

zondagmiddag van 13.00 - 17.00 uur -
en op afspraak 0651285404

Contact


galerie & grafisch atelier sopit
anna paulownastraat 22
1901 bv Castricum
Nederland
Tel: 06 51285404

www.sopit.nl
1747 dagen geleden bijgewerkt

galerie & grafisch atelier sopit Castricum
galerie & grafisch atelier sopit Castricum (2)

Stuur een bericht naar "galerie & grafisch atelier sopit"