ChrisArt

Expositie is afgelopen

Hans Janssen

Tentoonstelling 01-12-2010 t/m 01-12-2011 > Den Haag

OVER HANS JANSSEN EN ZIJN INSPIRATIE.

Geboren in het heuvelachtige gebied van Groesbeek bezocht ik de Kunstacademie in Amersfoort. De afdeling keramiek en plastische vormgeving. Ik werd geraakt door de Jugendstil. Met name door het werk van Theo Colenbrander (1841-1930), een van de belangrijke vernieuwers van de kunstnijverheid. Een in Doesburg geboren en in Laag Keppel overleden ontwerper. Een tijdgenoot van Rozenburg die het eierschaal porselein ontwikkelde. De combinatie van deze twee hebben uiteindelijk mijn artistieke richting bepaald.

EIERSCHAALPORSELEIN. Eierschaal Is een zeer dun, kwetsbaar porselein van Chinese oorsprong. In de topstukken is het porselein zo dun dan het licht doorlaat en het bijna alleen uit glazuur lijkt te bestaan. In Nederland werd dit korte tijd geproduceerd door de Haagse Plateelbakkerij Rozenburg. Deze begon in 1899 met dit geheime procedé. Rozenburg werd gezien als de heruitvinder van het eierschaalporselein. Zijn methode is helaas verloren gegaan. Eierschaalporselein is relatief duur als gevolg van de risico’s voor de producent. Het dunne porselein breekt snel bij het bakken (een percentage ‘misbaksels’ van vijftig procent is niet ongewoon) en bij het decoreren moet ook erg voorzichtig met het materiaal worden omgesprongen. Reden dat eierschaalporselein ongekend populair is bij verzamelaars.

MIJN FASCINATIE BLIJKT EEN HAAST ONMOGELIJKE OPGAVE. Ik zocht naar transparantie in de meest extreme vorm. Wilde dat het glazuur zó dik zou zijn dat er in feite geen drager van deze glazuur nodig zou zijn. Maar zonder zo'n drager, ook wel scherf genoemd, kán glazuur eenvoudigweg niet blijven staan. Ik bleef het hinderlijk vinden dat zelfs bij het mooiste eierschaalprocedé, de scherf zichtbaar bleef. Ik zocht in feite naar een transparante scherf. De oplossing lag, zoals vaak, voor de hand: glas als drager voor het mooiste glazuur. Maar deze zoektocht omzetten in een realiteit heeft jaren, vele jaren gekost. Uiteindelijk resulteerde dit in het gewenste glazen beeld met een redelijk voorspelbaar eindresultaat. In 2006 ontving ik hiervoor de Innovatie Award van de gemeente Nijmegen omdat dit proces ook nog eens opvallend milieuvriendelijk bleek. Hiermee werd voor mij ook de angst voor de Europese regelgeving bedwongen. Mijn methode heeft toekomst!

DE VORMEN EN KLEUREN. Ik had al vroeg de gewoonte collega-kunstenaars te vragen naar hun werk van hoofden, voeten of handen. Op basis van dit werk kon ik al snel het niveau van de kunstenaar inschatten. Ik legde mezelf dus ook deze moeilijkheidsgraad op. Mijn transparant werk ging ik toepassen in torso's en bustes. Zou ik een vrouw zijn, maakte ik deze van mannen. Ik maak mijn werk dus naar vrouwen. Zelfstandige, strijdbare vrouwen. Trotse krijgers die me steeds doen denken aan amazones. Mijn meest kostbare bezit om tot de eindresultaten te komen is mijn geheime kast. Hierin zitten mijn kleurmiddelen. Organisch materiaal dat tot verrassende kleureffecten leidt. Deze kleurkracht maakt het werk zo onderscheidend. Zo herkenbaar als werk van mij Kleding, of een auto zijn voorwerpen voor een bepaalde tijd. Voorwerpen die je gebruikt en op raken. Het is mijn overtuiging als kunstenaar, dat kunst eeuwigheidswaarde heeft. Kunst is een investering. Het voegt vreugde toe voor een lange, heel lange tijd. Het wordt een onderdeel van wie je bent of graag wilt zijn. Het gaat voor een lange tijd deel uitmaken van je leef-omgeving. In tegenstelling tot die auto of tot kleding kent kunst geen afschrijving. Financieel een uitstekend alternatief voor aandelen die een groot waardeverloop kennen. Kunst neemt in waarde toe zoals de historie laat zien, onze kunst gaat mee in deze waardestijging. Ons werk is bepaald exclusief. Gemiddeld kunnen 10 beelden per jaar onze persoonlijke toets der kritiek doorstaan.

ChrisArt

  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Glaskunst

Galerie ChrisArt is een galerie aan het Haagse Noordeinde, gespecialiseerd in unica glaskunst en keramieken van Nederlandse kunstenaars.

Openingstijden

dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.30
ook op afspraak geopend, graag even bellen.

Contact


ChrisArt
Noordeinde 182
2514GR Den Haag
Nederland
Tel: 070-8700153

www.chrisart.nl
2429 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "ChrisArt"