ChrisArt

Expositie is afgelopen

David Beliën

Tentoonstelling 01-12-2010 t/m 01-12-2011 > Den Haag
ChrisArt David Beliën

David Beliën

Afgestudeerd aan de Kunst academie in Tilburg met 3D autonome vormgeving en fotografie, ging ik 3 jaar later naar Železny Brod in Tsjechië om het ambacht te leren. Terug naar de middelbare school, en wel een voor glaskunst nijverheid, waar de befaamde Libensky ooit nog zijn invloed heeft achtergelaten.
Na een intensieve leerschool, met veel brandwonden, begon ik buiten de traditie te ontdekken wat het materiaal allemaal in zich heeft.
Die worsteling, overwinning, om de amorfe stof te zetten naar je hand. De magie van de gloed en de intense hitte. Allemaal ingrediënten die mij als maker facineren en laten concentreren met dat waarmee ik bezig ben.
Het glas is heet, héél erg heet. Om het te vormen heb je dus veel vuur nodig om je glas alsmaar weer op te warmen en krijg je na iedere keer opwarmen maar heel even de tijd om je glas uit te blazen, of te vormen. Desondanks moet je met rust en aandacht werken, je vooral niet haasten.
Geduld, concentratie, bewustzijn. Dat zijn de meest belangrijke eigenschappen die een glasblazer moet hebben. Vuurvaste handen en liefde voor vuur zijn tevens niet geheel onbelangrijk.

Zelf probeer ik vanuit de ZEN filosofie in het leven te staan. Dit materiaal en deze bewerkings- methode sluiten daar heel erg bij aan. De bezinning en de stilte die bezit neemt van mij terwijl ik aan het werk ben heeft ertoe geleid dat het werk in toenemende mate ook steeds eenvoudiger wordt. Zoals ook in de RAKU probeer ik het "perfecte" te bereiken, zonder te ambiëren dat het perfect moet zijn. Mijn objecten zijn vaak heel sober en eenvoudig. Het spel van texturen, transparantie versus opaciteit zorgen voor een zoektocht binnen een spannings-veld. De beschouwer wordt naar het "binnen" getrokken en doordat de textuur ook vaak voelbaar is zijn het autonome objecten. Niet geschikt om ze werkelijk te gebruiken omdat daarmee het binnenste niet langer te zien is. Onbruikbaar omdat het object "eist" om met rust gelaten te worden. De uiteindelijke functie komt pas tot uiting als de intrinsieke stilte van het object zijn uitwerking mag hebben op zijn omgeving.' Op die manier heeft het werk een concrete uitwerking op de leefruimte..... en zo op het leven van de mens die in die ruimte leeft

ChrisArt

  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Glaskunst

Galerie ChrisArt is een galerie aan het Haagse Noordeinde, gespecialiseerd in unica glaskunst en keramieken van Nederlandse kunstenaars.

Openingstijden

dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.30
ook op afspraak geopend, graag even bellen.

Contact


ChrisArt
Noordeinde 182
2514GR Den Haag
Nederland
Tel: 070-8700153

www.chrisart.nl
2427 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "ChrisArt"