favorietenVerwijder uit favorieten

Tetem

Meer...
Expositie is afgelopen

The Artery Show: Transacties in de Kunst

Tentoonstelling 07-06-2012 t/m 07-06-2012 > Enschede
Tetem The Artery Show: Transacties in de Kunst

Ben Kruisdijk, where the sky meets the earth, 2011

The Artery Show licht met drie dagprogramma’s de werking van de kunstsector toe. Elk programma bestaat uit een kijkje achter de schermen bij culturele instellingen en bedrijven, gevolgd door doetanks en inspirerende art talks met professionals uit de kunstsector. Tijdens 'Transacties in de kunst' op 7 juni komen goed opdrachtgeverschap en creëren van nieuwe kansen voor de sector aan bod evenals de verschillende manieren waarop beeldende kunst ingezet kan worden ter bevordering van creativiteit en innovatie binnen het bedrijfsleven.

Programma 'Transacties in de kunst'
11.30-12.30 Achter de schermen bij zw-artprojects (locatie Stroinksbleekweg 2, Enschede)
13.30-15.15 Doetank 'Samen een proefrit maken' (locatie TETEM kunstruimte, Stroinksbleekweg 16, Enschede)
15.45-17.00 Art talk (locatie TETEM kunstruimte, Stroinksbleekweg 16, Enschede)
18.30-20.00 Achter de schermen bij Rabobank Enschede-Haaksbergen (locatie Raiffeisenstraat 75, Enschede)

Als ochtendprogramma worden bij zw-artprojects verschillende aspecten toegelicht van kunstenaar als creatief ondernemer. In het kader van de tentoonstelling “Nouveau Niche: beeldende ondernemers” geven kunstenaars en ondernemers uit Enschede, Susan Pinkster en Valerie Zwart, een toelichting op hun persoonlijke ervaringen en waarnemingen over de zakelijke kanten van hun kunstpraktijk. Bij de Rabobank Enschede-Haaksbergen geeft directievoorzitter Ing. G. Grotenhuis MBA een rondleiding langs de kunstcollectie. Hierbij geeft hij een toelichting op het aankoopbeleid en de kunstopdrachten. Deze rondleiding vindt 's avonds plaats en is het aanmelden verplicht via info@arteryshow.com. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Doetank 'Samen een proefrit maken':
Tijdens deze doetank wordt een marktplaats gecreëerd waar vraag en aanbod van bedrijven en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten. Men bevraagt elkaars denk- en werkwijzen en zoekt naar wegen om toegevoegde waarde te kunnen leveren. Men stelt elkaar vragen als: Wie ben ik? Wat zijn mijn competenties? Wat kan ik betekenen? Op basis van de antwoorden worden virtuele opdrachten samengesteld met het doel goed opdrachtgever- en opdrachtnemerschap inzichtelijk te maken, te laten zien hoe matches gemaakt kunnen worden en op die manier nieuwe kansen voor creatieve kruisbestuiving te creëren.

Art talk
Sprekers: Marianne Berendse (adjunct-directeur Cultuur-Ondernemen), Wilja Jurg (directeur TETEM kunstruimte), Johan de Heer (directeur T-Xchange), Arjo Klamer (hoogleraar in de economie van de kunst en cultuur aan de faculteit Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam) en Jeroen Dijkstra (directeur Livingstone gallery en lid Nederlandse Galerie Associatie)
Moderator: Ine Poppe

De commerciële focus binnen de beeldende kunst is een al lang bekend gegeven. Binnen het bedrijfsleven zien we een groeiende vraag naar creativiteit en innovatie die voor een deel beantwoord kan worden met beeldende kunst. Opdrachtgeverschap en creatief ondernemerschap van zowel kunstenaars, culturele instellingen als galeries en het bedrijfsleven, zijn begrippen waar inhoud en vorm aan gegeven moet worden. Opdrachtgeverschap betekent niet alleen kansen voor vernieuwing, innovatie en ontplooiing. Het is ook het leerproces van het samenstellen, begeleiden, realiseren en evalueren van een opdracht. Vertegenwoordigers van culturele instellingen, galeries en bedrijven geven tijdens de art talk hun visie op goed opdrachtgeverschap en creëren van nieuwe kansen voor de sector.

Marianne Berendse: “Probeer als culturele organisatie/kunstenaar/creatief je te verplaatsen in de behoeften van een bedrijf en vertaal wat jij als organisatie/kunstenaar te bieden hebt in een duidelijke propositie. Verkoop geen transities, maar oplossingen.”

Wilja Jurg: "Cultureel ondernemerschap gaat niet per definitie om de verzakelijking van de culturele sector. Het gaat eerder om innovatie, flexibiliteit en de balans tussen efficiëntie en kwaliteit. Het betekent niet alleen maar programma’s maken voor een groot publiek, maar ook het inzichtelijk maken van het maatschappelijke rendement van niche activiteiten. Extern georiënteerde diensten leveren om met de baten ontwikkelingen in gang te kunnen zetten die bijdragen aan de kwaliteit en toekomstgerichtheid van de onderneming."

Arjo Klamer: Cultureel ondernemerschap: de sector kan niet zonder! Het belang van cultureel ondernemerschap in de kunst- en cultuursector wordt nog (te) vaak onderschat. Cultureel ondernemerschap betekent creatieve initiatieven nemen. Gewaagd, maar niet onverantwoord te werk gaan. We moeten losbreken uit het denkkader van opbrengsten van kaartjes en de hoogte van subsidies alleen. Hoe kunnen artistieke waarden op een creatieve manier verwezenlijkt worden, terwijl we ook aan financiële waarden denken?

Johan de Heer: “T-Xchange ontwikkelt serious games. Serious games faciliteren het verkrijgen van dieper inzicht, het maken van betere plannen en zijn gericht op snellere besluitvorming. Overheid en bedrijfsleven zijn in toenemende mate geïnteresseerd om serious gaming in te zetten. De design en het ontwikkelen van een game steunt sterk op een creatief en iteratief proces. Zowel het maken als de inzet van een serious game vragen vanuit de maker en de vrager om creatief lef en innovatieve denkkracht. T-Xchange werkt ook graag met creatieve ondernemers door kunst te huren of aan kunstopdrachten mee te werken. Deze opdrachten sporen het denkproces van een kunstenaar aan bij het ontwikkelen van haar diensten of producten.”

Deelname aan alle programmaonderdelen is gratis. Wegens een beperkt aantal plaatsen is aanmelden gewenst. Stuur een e-mail naar info@arteryshow.com onder vermelding van naam, aantal personen en de naam van het programmaonderdeel waar u aan deel wil nemen. Kijk voor alle informatie over The Artery Show op: www.arteryshow.com

Tetem

 • Schilderkunst
 • Beeldhouwkunst
 • Keramiek
 • Fotografie
 • Sculptuur
 • Architectuur
 • Manifestatie
 • Multimedia
 • Grafiek
 • Tekeningen
 • Glaskunst
 • Mode
 • Design
 • Installatie
 • Conceptueel
 • Ruimtelijk
 • Textiel
 • Diversen

Tetem profileert zich met spraakmakende en kwalitatief hoogwaardige tentoonstellingen. Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar mediakunst een hoofdrol speelt in de programmering. De nieuwste ontwikkelingen worden getoond, met onder andere site-specific en interactieve installaties, kinetische sculpturen, video’s en licht- en geluidskunst. Daarbij worden cross overs gezocht met onder meer technologie, wetenschap, design, games en film. Tetem werkt hierbij samen met toonaangevende kunstenaars en curatoren uit binnen- en buitenland.

Onze tentoonstellingen en events worden geprogrammeerd binnen programmalijnen. Tentoonstellingen en andere verdiepende elementen zoals talkshows, performances, lezingen, films, werkateliers en workshops vormen tezamen één geheel en zorgen voor context en betekenisgeving.

Openingstijden

maandag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
toegang: gratis

Contact


Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
Nederland
Tel: 053-2308791

www.tetem.nl
88 dagen geleden bijgewerkt

Tetem Enschede
Tetem Enschede (2)

Stuur een bericht naar "Tetem"